Bygg et nettverk rundt ungen din

«It takes a village to raise a child», er det et ordtak som sier. Dette ordtaket har også blitt barnehageforkjempernes største argument for hvorfor alle barn må i barnehage, siden vi ikke lenger har gata full av lekende barn og mødre som bryr seg nok til at det er trygt å sende barna ut. Men en hjemmetilværelse behøver ikke å bety at både du og barna dine er isolert fra omverdenen – tvert i mot kan det bety et mer utfordrende sosialt miljø enn hva barnehagebarna får. Det gjelder bare å se mulighetene. Her får du noen tips til hvordan du kan bygge opp et nettverk rundt ungen din.

Bruk familie og venner

Dersom du er så heldig at du har familien din i rimelig avstand, kan du med fordel begynne å dra mer på besøk til dem. Kanskje har barnet ditt besteforeldre som jobber redusert eller i skiftordninger, som du kan gjøre et poeng ut av å besøke oftere, eller kanskje det tilogmed finnes oldeforeldre som ville hatt stor glede av å treffe veslekaren mer enn de gjør? Det er nemlig viktig å bygge familierelasjoner, for selv om man gjerne liker å tro det, så skjer det ikke automatisk av seg selv. Det trengs som regel litt innsats for å få det til, og all den tid barna dine faktisk er barn, så er dette ditt ansvar. Dessuten vil det være en styrke for barna dine senere å føle at de har en sterk familie rundt seg. Bånd på tvers av generasjoner vil dessuten styrke identitetsfølelsen og evne til å se sammenheng mellom fortid og nåtid.

Behold dine egne venner

Det vil komme dager som ikke er så lyse, og det vil komme problemer som kanskje best diskuteres med andre enn partneren din. Du trenger venninner. Og du trenger å pleie venninneforholdene dine – for disse skjer heller ikke av seg selv. Barnet ditt, på sin side, trenger å se deg sammen med andre voksne som ikke er din umiddelbare familie, for det er nemlig bare på denne måten hun selv vil lære hva som forventes av henne sammen med andre. Derfor bør du gjøre et poeng ut av å besøke også disse, og ikke bare ta det over mail eller telefon. Du er en rollemodell nå. Det er viktig å vise barna hvordan.

Let opp de aktivitetsmulighetene som finnes…

Aktivitetsmulighetene for hjemmeværende mødre og deres barn er kanskje ikke så mange, men de finnes – og barn trenger slett ikke å skilles fra foreldrene sine for å sosialisere seg. Det kan du nemlig gjøre sammen med dem, i det tempoet som passer akkurat dine barn! Aktiviteter som babysvømming og barnesanggrupper vil sikre at barna dine får oppleve å være en del av en gruppe og en helhet, i tillegg til at de får stimulans du kanskje ikke ville klart å gi dem på egenhånd.

Mange kommuner har også ordninger med Åpen Barnehage, der du kan komme sammen med barna dine og treffe andre mødre og deres barn. På den måten kan barna skaffe seg lekekamerater, mens du også får snakke med andre artikulerte mennesker. Helsestasjonen vil kunne være behjelpelig med å lete opp hvilke tilbud som finnes akkurat der du bor.

…eller lag dem selv

Dersom din kommune ikke har noen tilbud i det hele tatt, kan du vurdere om du kanskje bør lage dem selv. Helsestasjonen kan sikkert være behjelpelige med å sette deg i kontakt med andre mammaer i ditt nærmiljø, slik at dere kan gå sammen og lage deres egne lekegrupper. Da kan dere enten gå sammen om å leie et lite lokale, finne dere et egnet sted i skog og mark, eller rett og slett bytte på å være vertinner for lekegruppa.

En annen mulighet, hvis man velger å tenke litt større, er å starte sin egen lekepark av typen Child Planet. Foreløpig finnes denne bare på Kongsberg og i Oslo, men konseptet er at man kan komme sammen med barna sine og boltre seg fritt i ballbasseng, sklier og andre lekeapparater, både på dagtid i ukedager og i helger. Om du velger å starte noe slikt, vil du jo faktisk ha skapt din egen arbeidsplass også!

Sosialisering bestemmes ikke av klokka

Om det viser seg at du skulle være den eneste hjemmeværende i hele byen, er det heller ingen grunn til panikk. Det er nemlig ingen som sier at sosialisering MÅ skje før klokka er fire om ettermiddagen, så det er fullt mulig å utnytte ettermiddager og tilogmed helger, når folk flest har fri. Dessuten vil dere jo ha mer energi til å delta på ettermiddags- og kveldsaktiviteter dersom dere bare er hjemme og sysler med deres på dagtid!

Hva med å reise på hyttetur med venninner og barn? Eller bruke helgene til å besøke familie du ellers ikke treffer så ofte?

Søk nye kontakter

Bruk internet for det det er verdt, og registrer deg på de mammaforaene du kan. Der kan det nemlig hende du vil finne flere som er hjemmeværende sånn omtrent der du bor, om ikke nødvendigvis innenfor kommunegrensa. Kanskje du har kjempeflaks og finner noen du har mye til felles med, sånn at både du og ungen din får knytte en kontakt for livet? Kanskje flere av dere kan dra i gang egne hjemmemammatreff, og på den måten treffe flere store og små som kan inngå i deres personlige nettverk?

Klisjeer til tross: Det skjer faktisk ikke noe før du begynner, det er aldri for sent å begynne – og man kan faktisk aldri få nok venner heller!Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *