Ta med barna på husarbeidet

Du har kanskje vært der noen ganger allerede – i alle fall kan jeg nesten garantere deg at du kommer dit etterhvert som barnet ditt vokser til. I den ene hånda har du kluten, klar til dyst. Men med den andre armen holder du den lille maseapekatten din, som brått insisterte på at «mammammamm» var det eneste stedet å være akkurat nå, samtidig som du kanskje prøver å forhindre at storebror kommer så langt inn i oppvaskmaskinen som han tydeligvis hadde planer om. Det er da du innser at dine egne planer om et rent kjøkken må vente til barna har lagt seg, eller aller helst til et annet år. Men vent litt… MÅ du egentlig kaste inn kluten og gi opp?

Positive opplevelser

Uansett om du liker det eller ei: husarbeidet må gjøres, så fremt du da ikke har hushjelp eller en særdeles elskelig mann som tar seg av alt etter at han har kommet hjem fra jobb om ettermiddagen. Ungene dine må også oppdras til å fungere best mulig i en reell hverdag, og med all sannsynlighet står det ingen hushjelp og venter på dem når de flytter hjemmefra heller. Det smarteste du kan gjøre akkurat nå, er derfor å utnytte situasjonen til både din og deres fordel.

Hvis du gjør de nødvendige tingene med et smil, vil det nemlig gjøre din egen hverdag lysere, og dersom du i tillegg klarer å gi barna dine positive opplevelser, så øker du sjansen for at de skal vokse opp med et like positivt forhold til sitt eget hjem senere. Dessuten øker det jo samtidig sjansen for at de faktisk vil hjelpe til i huset etterhvert som de vokser opp, og det får man jo si er en nokså god investering i fremtiden.

En spesiell stund

Når de er små, er saken ganske enkel. Små barn vil være der du er, de vil se hva du holder på med, og de vil svært gjerne få lov til å forske litt og prøve selv. Dette gir deg en kjempefordel, fordi de vil oppleve alt som positivt hvis bare mamma er der, smiler og prater med dem. Og desto mer de får lov til å være med, desto mer vil de også lære om verden rundt seg. Om kveldsryddingen eller oppvasken blir gjort til en spesiell stund for mor og barn, med positive følelser, smil, latter og morskjærlighet, blir dette noe barna (og også du) lærer å se frem til med glede. Og om du er av dem som virkelig avskyr dette nå, så kanskje du vil bli forbauset over hvor morro det faktisk kan være dersom du bare bestemmer deg for å smile?

Bittesmå barn vil kanskje kose seg i et bæresjal eller en slynge (du finner begge deler i vår nettbutikk) mens du for eksempel håndterer klesvasken, og større barn føler seg kjempeflinke hvis de får lov til å ta en sleiv ut av oppvaskmaskinen og passe på den for deg. Etterhvert kan du også avansere, og la poden få være den som vasker kjøkkenbordet med en helt egen klut. Mulighetene er mange, dersom du bare begynner å tenke på barna dine som faktiske personer som er med på aktiviteten isteden for noen som bare venter på at du skal bli ferdig. For det er nemlig det de er, og de fortjener å bli tatt på alvor.

Mestringsfølelsen ligger i dine hender

Forhåpentligvis har du gode minner fra noen som fortalte deg hvor veldig, veldig flink du var som hjalp til den gangen du selv var liten. I så fall husker du den følelsen, ikke sant? Det er kanskje lett for oss å slenge ut «nei» og «kan ikke» uten å tenke oss om der vi prøver å rekke altmulig rart, men hvis du klarer å hente frem nettopp denne følelsen av mestring fra deg selv, så blir det litt lettere for deg å gi barna oppmuntring og ros. Dine barns mestringsfølelse ligger faktisk i dine hender – hver eneste dag! Derfor kan du også bruke husarbeidsrutinene til å fortelle dem hvor enestående flinke de er, og til å snakke om hvor godt det kjennes når det lukter rent og er ryddig rundt dere. Og glem for all del ikke å takke for hjelpen etter at dere er ferdige!

Det er mulig ting tar litt lenger tid med små, ivrige hjelpere på lasset, og fristelsen med å vente til etter leggetid kan være stor. Det er også mulig du kan være litt mer effektiv akkurat da, men faktum er at det ikke er så smart å la barna vokse opp i den tro at huset blir ryddig og rent helt av seg selv en gang i løpet av natta. Hvis du ikke viser dem, hvordan skal de da kunne lære hva som kreves for å skape et hjem?

A spoonful of sugar helps the medicine go down

For det er faktisk ikke så viktig å ha de blankeste vinduene i gata akkurat nå. Det viktigste er at du, sammen med barna dine, klarer å skape et godt, harmonisk og tålelig rent hjem. La barna være delaktige i så mye som mulig! Det gir nemlig både mestringsfølelse og selvtillit, i tillegg til at det gir dem en følelse av å være en viktig del av familielivet – en uslåelig kombinasjon!

Og husk Mary Poppins udødelige ord: A spoonful of sugar helps the medicine go down! 😉

 Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *