Bisfenol A i tåteflasker totalforbys i Danmark

Natur&Miljø, Norges Naturvernsforbunds medlemssblad, har siste utgave (2-09) en sak som angår de fleste småbarnsfamilier. I dag kan de nemlig melde at bisfenol A er i ferd med å totalforbys i Danmark, men at norske myndigheter på sin side bare vil regulere bruken.

I Norge er det sånn at de fleste tåteflasker på markedet er laget av et stoff som heter polykarbonat, hvor nettopp bisfenol A er en av byggesteinene. Dette er et stoff som er hormonforstyrrende og som kan påvirke små barns nervesystem, om det frigis fra plasten og kommer over i maten isteden. Dette kan skje dersom plasten varmes opp, noe som gjerne hører med når man lager mat. Stoffet står også på myndighetenes liste over prioriterte miljøgifter, og Hjemmemamma.com mener derfor at dette stoffet ikke har noe som helst i barneprodukter å gjøre.

Bisfenol A har lenge vært forbudt i Canada og i enkelte amerikanske stater, sier NNVF. Nå følger også danskene på, og innfører et ensidig forbud mot å bruke dette stoffet i tåteflasker, samt at de ønsker å jobbe for at EU innfører det samme forbudet i hele unionen. Det danske forslaget har ennå ikke tredd i kraft, men allerede nå har butikkene begynt å fjerne disse tåteflaskene fra hyllene sine.

Her i landet sitter man ennå på gjerdet og dingler med beina. Her tør man bare å forby stoffet dersom det er snakk om ubundet bisfenol A, som lettere lekker ut i maten enn det bundne. Grunnen til dette er at «stoffet er en byggesten i polykarbonatplast, og er derfor ikke lett å totalforby», i følge SFT. Men var ikke dette nettopp det grunnleggende problemet? Og hvorfor har ikke ubundet bisfenol A blitt fjernet for lenge siden, dersom de vet at dette lettere lekker ut i barnas mat?

Hjemmemamma.com følger spent med på de norske myndighetenes håndtering av saken, og i mellomtiden råder vi småbarnsfamilier til å unngå dette stoffet som best man kan, ved å følge Grønn Hverdags forslag:

  • Unngå tåteflasker og drikkekopper med polykarbonat
  • Velg andre typer emballasje/tåteflasker. Hjemmemamma.com har for eksempel tåteflasker av glass i nettbutikken.
  • Gamle tåteflasker er de farligste. Kast dem og kjøp nye isteden!
  • Sørg for at din egen drikkeflaske også er av noe annet enn polykarbonat.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *