Papirbleiesøppel utgjør over 2 tonn pr barn!

La oss se for oss følgende regnestykke:

Si at barnet ditt bruker omtrent 5 bleier om dagen, sånn gjennomsnittlig. Noen ganger er det bare fire, andre ganger er det kanskje seks, men i snitt blir det altså omtrent 5 bleier om man ikke skal ta hardt i. På et år blir dette 1825 bleier. Om ungen din er bleiebruker i 2.5 år, har han vært gjennom 4562,5 bleier i sin bleiekarriere.

Videre kan du tenke på husstandens økonomi. Dersom en bleiepakke inneholder 37 bleier og denne pakken koster omtrent en 50lapp, betaler du 1.35 kr pr engangsbleie. Ganger du dette opp med alle bleiene han vil bruke, ender du opp med en utgift på ca 6160 kroner pr barn. Er du trebarnsmor, vil du dermed bruke  18 480 kroner på bleier.

Så kan du også tenke litt på miljøet.

Det er anslått at en brukt bleie veier i snitt ca en halv kg. Du kaster dermed 2.5 kg i søpla hver dag, som utgjør 912,5 kg i året, og ca 2280 kg gjennom hele bleieperioden forutsatt at denne varer i 2.5 år. Dette er over to tonn med søppel! Og har du tre barn, legger du dermed fra deg 6,8 tonn på søpleberget.

De fleste engangsbleier inneholder plast og cellulose, samt en del kjemikalier som skal øke oppsugingsevnen mest mulig. Det har riktignok kommet noen svanemerkede engangsbleier på markedet nå som er mer miljøvennlige enn de konvensjonelle bleiene, men de vil like fullt bidra til et søppelberg som er altfor stort fra før.

Dessuten brenner våt cellulose ganske dårlig, og plast er jo som kjent heller ikke spesielt nedbrytbart. Denne søplehaugen kommer derfor til å ligge der ganske så lenge, og for hvert barn som kommer til vokser den bare mer og mer. I tillegg kan man tenke på at det kontinuerlig jobbes på fabrikkene for å produsere bleier som snart skal kastes, og det koster også litt for miljøet å frakte dem fra produsent til butikk og deretter til forbruker – og dette går i en evig runddans.

Men det finnes heldigvis bedre løsninger, for både lommebok og miljø.

For det finnes nemlig tøybleier!

Det har skjedd mye med tøybleier de siste årene, og det er ikke lenger sånn at du må stå og koke dem i en diger kjele på kjøkkenet – en runde i vaskemaskinen holder lenge, de fleste bakterier dør som kjent ved 60 grader, og du kjører sikkert en håndklevask nå og da uansett? Det finnes også veldig mange forskjellige typer på markedet nå, som vil dekke de flestes behov.

Tøybleier koster riktignok mer enn engangsbleier med en gang, men dette tjener du ganske raskt inn igjen fordi du ikke behøver å gå i butikken en gang i uka. Husk også at det er fullt mulig å ønske seg tøybleier til både barsel, bursdag, dåp/navnefest og jul, sånn at du kan kutte bleieutgiften ned til et absolutt minimum. Kjøper du onesize, kan den nemlig brukes fra nyfødt til bleieslutt, og tas frem igjen når beste baby kommer – eller du kan selge brukt og få igjen noen av pengene.

Lurer du på mer om tøybleier, anbefaler vi deg også å besøke forumet på www.tøybleier.no for mer informasjon, inspirasjon, bilder og tips!2 kommentarer

 • Keekaboo

  Hei!

  Det finnes faktisk enda flere gode argumenter for å bruke tøybleier. Den økonomiske siden av det er lettest å argumentere for dersom du bruker bleiene til mer enn et barn. Søppelberget som kommer av engangsbleier er helt enormt, men det kreves også litt energi og innsats å ha tøybleier – det er ikke bare moro å stå og skure bløt bæsj av en tøybleie før den går i vaskemaskinen…

  Viktigst vil jeg si er at det er bedre for barnas hud å bruke tøybleier!
  Bleieutslett? Glem det – finnes ikke med tøybleier.
  Salver? Ikke nødvendig med tøybleier.
  For gutter – temperaturen i pungen er bedre! Den er gjennomsnittlig høyere ved bruk av engangsbleier!
  Avvenning/pottetrening – lettere, fordi ungene kjenner faktisk at de går på do i tøybleien.

  Så utrolig mange argumenter for å velge tøybleier! Den ekstra tiden man bruker (for det går litt ekstra tid, jeg har brukt begge deler og det er uomtvistelig litt mer tidkrevende med tøybleier enn engangsbleier) er så utrolig vel verdt investeringen når man ser på huden på stumpen til småen! Ingen irritasjon og ingen utslett – ingen sårhet!

  Selv har jeg bare prøvd Fuzzi Bunz forresten, perfect size, ikke one size, og brettebleier med ullbukse på til nyfødt. Fuzzi Bunz anbefales på det varmeste! Bare husk å strippe bleiene med jevne mellomrom…
  .-= Keekaboo´s last blog ..Dette må jo bare være tull… =-.

 • Jennifer

  Vi har brukt en method som er det mest miljøvennlig mulig!
  Det heter «Elimination Communication» eller «Natural Infant Hygiene»- med barnet vårt siden har var 5 måneder. Man lærer å kjenne signaler barnet gir når de vil på do og istendenfor å la dem bruke bleien som do- man holder babyen over potte eller do. De lærer fra en tidlig alder å kjenne signaler fra sin egen kropp & hvordan de skal reagere på dem. Det er mye lettere for foreldre som ikke må vaske opp bæsj hver dag & mer hygenisk for barn som slipper å ha diaper rash og sitte i skitne bleier!
  Man kan bruke teknikken i sammenheng med bleier.

  De kommer rask i en rytme som gjøre det lettere for deg – hvis du vet når babyen din vil på do!!
  Methoden kan også hjelpe med colic- fordi når babyen squatter- så er det selvfølgelig mye lettere å bæsje & få ut gass!
  Vi følte oss veldig tilknyttet til sønnen våres fordi methoden handler om kommunikasjon. Han har ikke brukt en bleie om natten siden har var 8 mnd og har brukt training pants eller vanlig undertøy siden har var 13 mnd. Har er tørr for det mest part nå (22mnd), bruker potten selv hjemme og sier ifra når han vil på do.

  Det er kort om methoden- men hvis du vil finne ut mer: gå på nettsider her:

  http://www.diaperfreebaby.org/

  Lykke til !

  Lykke til!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *