Om å forebygge naturmangel-syndromet

Inneholder annonselinker.

Hvis barnet ditt bare ser dumt på deg om du foreslår å gå en tur i hagen eller til parken for å nyte den friske luften, så kan det være han lider av naturmangel-syndromet. Forfatter Richard Louv fant opp dette begrepet i Last Child in the Woods, en bok han skrev i 2005. Det han refererer til er det faktum at barn i dag har en synkende interesse for det som er naturlig. Det er ganske skremmende, når man tenker over det, spesielt når velmenende foreldre kan være årsaken.

Borte er de dager da barna ble oppmuntret til å gå ut og utforske naturen på sine sykler eller rulleskøyter og så videre med venner. Det var de dagene hvor de eneste reglene eller restriksjonene handlet om sengetid og middag, og før gatelysene ble skrudd på.

I dag er det få foreldre som er komfortable med å la ungene sykle lenger enn sin egen gate, aldri alene til den nærmeste parken eller friluftsområdet. Med hvert nye avisoppslag om kidnapping, narkotika eller enda verre, blir foreldre mer og mer forsiktige. Resultatet av alt dette er at en generasjon med unger nå har blitt distansert fra sitt miljø.

Ikke bare har foreldrene begrenset barnas tilgang til naturlige miljø, men fjernsynets, datamaskinenes og videospillenes forføreriske evner har også spist opp en stor porsjon av den fine tiden som kunne vært tilbrakt utendørs.

Friendsphoto credit: lepiaf.geo

I følge den amerikanske organisasjonen Playing for Keeps er nå 80% av amerikanske barn under 2 år og mer enn 60% av barn mellom 2-5 uten tilgang til daglige utendørs aktiviteter. Parkene melder samtidig om et fall på 10-20% i besøksraten.

I 2007 var over 300 offentlige autoriteter på helse, regjeringsmedlemmer, parkledere, representanter for forskjellige naturrelaterte utendørsgrupper og friluftsentusiaster fra hele USA samlet til en stor konferanse. Alle disse satt seg ned for å se på hva man kunne gjøre for å få fler barn og voksne ut av huset, og grunnene til disse dårlige trendene.

Her kom de opp med mange forskjellige årsaker. For det første ble de enige om at urbanisering og skolenes bekymring for erstatningskrav etter ulykker bidro til det synkende antall utendørstilbud for barn. Andre ting peker på vårt usunne kosthold. Helsearbeidere merker en mangel på utholdenhet hos ungdommene når de settes i gang med utendørs aktiviteter, og setter dette i sammenheng med et lavere nivå av vitamin D.

I Norge er det ikke riktig så ille, hovedsakelig på grunn av barnehagenes og skolenes sterke fokus på akkurat disse utfordringene. Men dette er likevel noe du som hjemmemamma bør ta på alvor, og tenke over i barnas hverdag.

Så hva kan du gjøre dersom du mistenker at  barnet ditt kan lide av naturmangel-syndromet? Her er noen forslag:

  • Involver deg i skolens aktiviteter, og oppmuntre lærerene til å inkludere flere turer i skog og mark i planene sine.
  • Ta offisielle sammenkomster ut av de kunstige parkene, og flytt dem til naturlige parker eller friluftsområder isteden. Familier kan kjøre sammen og grille eller spille fotball der. Det nye synet av naturlig dyreliv og vekster, vil gjøre turen interessant og vekke barna for den skjønnheten som virkelig finnes rundt dem.
  • Heng fuglemat rundt huset ditt, og se på de forskjellige fuglene du kan tiltrekke med forskjellige frø. Involver ungene i denne aktiviteten, og se deres interesse vokse!
  • Hvis du har plass, så kan du plante en egen hage for barna eller begynne å plante i potter. Gi dem i oppdrag å luke og vanne – når spirene blomstrer, vil deres glede være stor!
  • Neste gang dere skal på familieferie, så velg et sted som har mange spennende utendørsmuligheter!


Én kommentar

  • Hege

    Et veldig aktuelt tema du skriver om!
    Vi er så heldige at vi har skog, vann og fjell rett utafor døra her 🙂 Og på skolen har de utedag (1. og 2. klasse) en dag i uka hvor de går i skogen og har uteskole (matte og naturfag) i tre timer! Jentungen gleder seg ekstra til å gå på skolen denne dagen 😉 Får ha med kakao og noe godt å spise 🙂
    Tror kanskje det hadde vært fint om det kunne vært en slik dag for de større barna også. Må jo være mye bedre å ha litt praktisk læring ute i feks naturfag ol.
    .-= Hege´s last blog ..Frost =-.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *