Derfor bør du bære

Babybæring ser ut til å ha kommet for å bli. Overalt dukker det opp bilder, TV-reportasjer, og artikler om bæring av barn, og det er en stadig voksende trend også her i Vesten. Her har du en rask oversikt over bæringens fordeler og ulemper (i den grad det kan sies å finnes noen):

Hvis du trenger hendene frie, så får du det ved å bære barnet ditt på denne måten. Dermed kan du ta vare på babyen din samtidig som du leker med treåringen, og alles behov er ivaretatt. Ja, du kan tilogmed amme babyen din i en slik, mens du gjør andre ting! Men ikke regn med å få gjort noe større husarbeid, siden du antagelig vil bære et så lite barn fremme på magen. Da begrenser de store bevegelsene seg av seg selv. Småting som datajobbing, rydding, enkel støvtørking, shopping og lufting av hunden er derimot helt reelle forventinger å ha. Dessuten kan du, når barnet blir litt større eller du får litt mer dreisen på det, bære på ryggen. Da kan du tilogmed luke blomsterbed eller vaske gulv på denne måten.

Bæring fremmer amming

Det skjer noe med hormonene dine (og forresten også barnets) når du holder ungen din tett inntil deg. Det hormonet som styrer melkeutdrivningsrefleksen heter oxytocin, og blir frigitt ved kroppskontakt og dermed også bæring. Derfor kan det være en god idé å bære så mye som mulig dersom du har problemer med å få opp melkeproduksjonen. På den annen side kan det også være bra for en baby som ikke har så god sugeevne eller matlyst, siden det fristende brystet bare er en nesetipp unna.

Bæring er bra for barnets utvikling

Et stresset og gråtende barn produserer mye stresshormon, og dette er direkte hemmende på hjernens utvikling. Samtidig viser det seg at barn som blir båret ofte gråter gjennomgående mindre enn barn som ikke blir det, og disse to tingene sett i sammenheng forteller oss at bæring dermed fremmer hjernens utvikling. Dessuten får barnet flere sanseinntrykk i båret tilstand, og denne stimulansen er også utviklende.

Bæring føles trygt

Bæring er trygghet for mor og barn. Du behøver ikke bekymre deg og stadig sjekke hvordan hun har det, siden du har full kontakt hele tiden og kan føle enhver bevegelse. Ungen din er samtidig på den tryggeste plassen på jord – tett inntil mammaen sin. Ingenting er bedre enn det. Dessuten har hun full anledning til å gjemme det lille hodet sitt inn mot deg og sovne dersom inntrykkene blir for mye å fordøye, og denne muligheten har hun ikke i en vogn.

Bæring fremmer tilknytningen

Din aller vikigste jobb som mamma er å legge tilrette for at barnet ditt kan danne en så trygg og stabil tilknytning som mulig. Dette er en prosess som starter når babyen er nyfødt, og som vil være det som sørger for at hun er trygg den dagen hun begynner å bevege seg for egen maskin. Da vil nemlig et trygt tilknyttet barn bruke omsorgspersonen sin som en trygg base hun helst vil være i nærheten av i en ny og kanskje skremmende situasjon, og uten den ville hun kanskje ha rotet seg bort ganske fort. Et barn som blir båret og som får masse kroppskontakt, får rikelig anledning til å knytte disse båndene.

Dersom du har lyst til å investere i et bæresjal, kan du gjerne besøke Hjemmemamma.coms egen nettbutikk. Der finner du både elastiske og vevde sjal, samt ringslynger.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *