Uenighet om hjemmebarnas kosthold

Desto mer du jobber, desto dårligere kosthold har ungen din, konkluderer britene med. Her til lands er det visstnok omvendt, og det er hjemmemammaene som må ta støyten for den ikke-eksisterende norske forskningen. Her mener man nemlig at hjemmebarna jevnt over er mindre aktive og har dårligere kosthold enn andre barn, og Barnesenteret på Ullevål Universitetssykehus går til og med så langt som til å råde hjemmemødrene til å sende barna sine i barnehagen.

– Vi råder våre pasienter til å sende barna i barnehagen, for her er det mye fysisk aktivitet. Slik vi ser det, får barna sannsynligvis mindre regelmessig aktivitet hjemme hos mor. KILDE

Alt som kan tyde på at hjemmemammaer gjør en så dårlig jobb med ungenes helse, er en dansk undersøkelse som konkluderer med at barn med mødre som jobber deltid har 3% mer sannsynlighet for å bli overvektige enn barn med heltidsjobbende mødre. Forskning fra USA, Canada og Australia konkluderer nemlig med det samme som den nye britiske undersøkelsen: Det er hjemmebarna som er sunnest.

Man kan spørre seg om hva det egentlig er som skjer her i Norge.

Er det sant at vi nordkvinner ikke klarer å aktivisere barna våre når vi er hjemme med dem?

Må norske barn nå faktisk aktiviseres av profesjonelle pedagoger for å klare å holde vekta?

Eller er det sånn at den hjemmeværende, norske husmor fortsatt har status som en sneiprøykende, sofasittende, Oprah-seende kjerring som ikke bryr seg om stort annet enn hårrullene sine?

Uansett er det bekymringsfullt på den ene eller andre måten.

Personlig klarer jeg ikke å se for meg hvor denne oppfatningen kommer fra. De hjemmemammaene jeg kjenner er tvert i mot opptatt av å bevege seg og spise riktig. En av dem har ikke engang lappen, og hun og datteren går eller jogger derfor hvor enn de skal. En annen har både bil og mulighet til å bruke den, men velger likevel å sykle så sant hun har muligheten, med sin datter bakpå. Selv er jeg opptatt av at barnet mitt skal få mulighet til å utvikle seg motorisk til tross for at vi har en uegnet hage, så vi besøker ofte både lekeplasser, parker og helgestengte barnehager for å kompensere mest mulig. Frukt og grønnsaker går ned på høykant hos dem alle sammen.

Selvsagt kan dette være et skjevt bilde. Jeg sitter ikke på faciten, og jeg har heller ikke tilgang til noen hemmelig, norsk forskning som kan backe opp mine observasjoner.

Men det kan da ikke være ille?

Kan det?2 kommentarer

 • Green-ecoMom

  wow!
  Det skal en si.
  Jeg merker det heller omvendt. De gangene jeg jobber mer enn vanlig blir jeg slappere på kostholdet til både meg selv og ungene. Ikke at de ikke får mat, men vi velger oftere hel og halvfabrikata og lettvinte løsninger.
  Når jeg er mer hjemme har jeg bedre tid til å planlegge og legge til rette for at jeg har alt vi trenger.

  Aktiviteten er det heller ikke noe å si på. Mine barn vet godt hva skog og natur er. Men, jeg savner en åpen gård i kommunen!

 • Ingrid Sofie

  Har du sett hva britiske barn får som skolemat f.eks? Det er vel ikke noen grunn til å tro at det er bedre stilt i barnehagene. Ikke helt sammenlignbart med Norge med andre ord.

  Tror de aller fleste barnehager i Norge i dag har fokus på kosthold,serverer mye grønt og lite (ikke noe) søtt. Noen hjemmeværende har samme fokus, og selvsagt mye bedre tid til å lage god og sunn mat. Men ikke alle! De ungene som har nugatti på brødskiva til frokost HVER dag i barnehagen hadde kanskje fått det samme til alle måltider om de skulle gått hjemme..
  .-= Ingrid Sofie´s last blog ..Lille bæreknøttet mitt 🙂 =-.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *