Hvordan rydde hjemme: Marie Kondo-metoden!

inneholder annonselink til ARK bokhandel

Godt nyttår, kjære lesere! Jeg er så glad i denne tida på året. Dagene ligger ubrukte og nye foran oss, og det gir en god følelse av nye begynnelser. Dermed er det også et perfekt tidspunkt for å rydde opp litt hjemme også. Hvem vil ikke begynne det tiåret med et ryddig og organisert hjem? Så i dag vil jeg dele noen flere tips om hvordan rydde hjemme. Og svaret er enkelt: bruk Marie Kondo-metoden!

Marie Kondo har tatt verden med storm de siste årene, og med god grunn. Hennes enkle metode gjør det lett å rydde opp og organisere hele hjemmet, punkt for punkt, og du kan ha orden på alt innen en uke har gått.

Jeg har skaffet meg boka selv nå, og tenker å gå gjennom alle kategoriene, en etter en.

Klær, bøker og papirer

Først skal alle klærne til pers. Legg dem ut på gulvet, plukk opp plagg for plagg, og spør deg selv om det gir deg glede eller ikke. Hvis det gjør det, bretter du det pent sammen og legger det inn i skapet igjen. Hvis ikke, takker du det, og legger det i en eske som skal til Fretex eller lignende.

Deretter skal alle bøkene i huset organiseres. Gjør det samme med dem. Plukk ut de som gir deg glede, og sett dem tilbake i bokhylla. Resten donerer du bort, og takker dem for innsatsen de har gjort i hjemmet ditt. «Før eller senere betyr aldri», sier Marie Kondo. Hvis du tenkte du skulle lese dem en gang, så betyr det sannsynligvis at de bare kommer til å ta opp plass uten å bli lest.

Så går du videre til papirene dine. Gamle dokumenter, brev, ark fra skolen, invitasjoner… Alt det som bare kommer inn i hjemmet ditt og hoper seg opp. I bunn og grunn kan du bare kaste alt sammen, med mindre det 1) gir deg gode følelser å beholde dem, eller 2) det er juridisk nødvendig å oppbevare dem en stund. De du velger å beholde, sorterer du deretter inn i tre bunker: trenger oppmerksomhet, skal tas vare på (juridisk), og skal tas vare på (diverse). Legg dem i en perm.

Alt det andre

Den nest siste kategorien Marie Kondo snakker om, er «komono». Du vet, de tingene som alltid bare havner i en skuff. Sminke, steikespader, diverse ledninger, nøkkelringer og småpenger. Alt det der som vanligvis skremmer livsskiten av oss når vi skal begynne å rydde, fordi det er så uoverkommelig. Antagelig er det også det vi egentlig lurer på når vi googler «hvordan rydde hjemme» på jakt etter svar.

Men Marie Kondo har laget en rekkefølge for dette også, sånn at det skal bli litt mer håndterbart:

  • CD’er og DVD’er
  • hudpleie
  • sminke
  • tilbehør
  • verdisaker
  • elektronisk utstyr
  • husholdningsutstyr
  • husholdningsartikler
  • kjøkkenvarer
  • annet (ting som hører til hobbyene dine, osv)

Behold det som gir deg glede, kvitt deg med resten.

Den siste kategorien i Marie Kondo-metoden, er sentimentale gjenstander. Alt det du egentlig har lyst til å kjøre hjem på mammas loft sånn at det kan bevares der for evigheten. Men igjen er nøkkelspørsmålet: Gir det deg glede? Ikke la fortiden bli en byrde som holder deg tilbake fra å leve her og nå, sier Marie Kondo. Gi slipp på det så du kan starte på nytt.

Og det er akkurat det vi trenger nå. Å starte på nytt. Skape rom for alle de fine tingene vi vil ha i livet vårt, ved å kaste ut alt vi ikke vil ha der.

Du kan kjøpe boka Magisk opprydding av Marie Kondo her.

Er du klar? 🙂Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *