Tre billige måter å pusse messing på

Da skriver vi desember, og det er vel ikke få av oss som i disse dager gnikker og gnur og pusser og shiner det vi kommer over av lysestaker og lignende innretninger. I dag har jeg hentet julepynten ned fra loftet, og pakket frem mine ikke-lenger-så-blanke messingsaker, og jeg ble nysgjerrig på hvilke av kjerringrådene som virker best mot slikt.

Så jeg skred til verket, tok fotoapparatet med meg på ferden, og knipset og testet. Her er to upussede lysestaker ved siden av hverandre, bare for å ha dokumentert at de ser omtrent like ut i utgangspunktet.

 Den første lysestaken la jeg i en bolle dekket med aluminiumsfolie og fylt med 50 gram natron og ca 1 liter kokende vann. Jeg lot den ligge lenge nok til å rydde kjøkkenet litt og spise resten av middagen, før jeg tok den opp og tørket av den.

Den andre lysestaken fikk rett og slett en omgang ketsjup. Jepp, du leste riktig – jeg klinte den inn med ketsjup akkurat som jeg ville gjort med vanlig messingpuss. Deretter skylte jeg den av i kaldt vann og tørket den.

Denne la jeg i en halv oppvaskkum med varmt vann, fire små spruter zalo og 2.5 dl eddik (7%). Der lå den i ca ti minutter før jeg tørket av den.

For sikkerhets skyld pusset jeg også en tilsvarende lysestake i ordinær messing/kobberpuss. Det er den lille du ser til høyre i dette bildet. Tro det eller ei.

De andre er henholdsvis (bak fra venstre mot høyre) natronstaken, ketsjupstaken og den upussede, og med zalostaken og messingpusstaken foran.

Konklusjonen av dette er at hjemmelaget messingpuss virker like godt som den dyre man kjøper i butikken. Jeg vet ikke nøyaktig hvor mye jeg betalte for denne da jeg kjøpte den, men jeg antar at den posen med natron eller lille spruten med ketsjup antagelig ikke kommer i nærheten av den summen.

Når jeg nå sitter og ser på resultatet i levende live, vil jeg faktisk kåre ketsjupstaken til testens desiderte vinner. Tipset er forresten hentet fra The Cleaning Bible som er skrevet av Kim og Aggie fra TV-programmet Ekstrem rengjøring.

Ennå har jeg igjen sammenligningslysestaken og jeg har også et tips til jeg skal teste, men det får jeg ikke gjort på et par dager. Må nemlig i butikken først – men stay tuned! 🙂Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *