Om huslån… Dårlig nytt for aleneforeldre

Litt før påske ble jeg kontaktet av banken. De ville følge opp og se om jeg hadde fått meg et hus, etter at jeg var hos dem og hadde spørsmål om huslån for noen år siden. Så jeg takket ja til en samtale, og til å utforske mulighetene. Jeg sendte inn alle viktige papirer, og snakket så med bankmannen på telefonen.

Det viser seg at at jeg ikke har høy nok inntekt til å kunne ta opp lån. Det var ikke den største overraskelsen, for inntekt kan man tross alt fikse på en eller annen måte.

Men det hjelper ikke.

Fordi.

Om du har barn og er alene, så hjelper det ikke om du har en ok inntekt.

Barn medfører en for stor kostnad og dermed en for stor risiko.

Så jeg spurte ham for å være helt sikker:

Sier du nå at jeg ikke kan ta opp huslån alene før ungen min er voksen, uansett hvor høy inntekt jeg får?

Han svarte ja. Det var det han sa. Rett frem, enkel og greit. Ingen bank vil ta risikoen med å gi aleneforeldre huslån om de ikke har med seg en medlånetaker.

På en måte kjennes det helt forferdelig. Uansett hvor hardt jeg jobber, kommer jeg aldri i mål med dette uten noen som vil kjøpe hus sammen med meg.

På en annen måte er det helt ok. For det betyr at det er virkelig ikke mer jeg kan gjøre, eller kunne ha gjort, for det er ikke min skyld. Det er banken som har bestemt at jeg er sjanseløs uansett.

Men mens man snakker om barnefattigdom og vanskelige kår for familiene, så har vi altså offisielt kommet dithen at man ikke kan eie sitt eget hus om man er alenemor. Eller alenefar.

Man har faktisk ikke en snøballs sjanse i helvete engang – fordi man har barn.

Og da begynner samfunnet å bli litt i overkant skrudd i mine øyne.

For når i alle dager trenger du hus og et stabilt liv mer enn akkurat når du har barn?

 

Det må gå an å komme rundt det.

Det finnes én siste mulighet: Startlån via husbanken. Der kan det hende man får lån. Jeg har søkt der nå, og krysser fingrene.

 6 kommentarer

 • Alenepappa

  Her må det være noe som ikke stemmer.
  Jeg har som vilkårlig eksempel uten problem fått lån på 3 millioner som 100% alenepappa til 3 mindre barn, da også uten å motta / bedt om barnebidrag (eller annen støtte.)
  Kunne sikkert fått mer lån også om deg var nødvendig. Var ikke spørsmål engang om konstnad mht barn, banken tar jo pant i huset og vil være trygge uansett hva som skjer. Hvor mye hver enkelt får i lån avhenger selvfølgelig på egenkapital, lønn og pant/sikkerhet. Om man har barn er helt likegyldig og en totalt useriøs argumentasjon hvis banken skulle brukt sånne ord…, man kan jo bruke penger på alt mulig om så.. gambling, aksjespekulasjon, dyre biler og klær.

  • Hjemmemamma

   Det stemmer nok, jeg var i Husbanken etterpå. I avslaget står det svart på hvitt at de legger SIFO-budsjettet til grunn (fullstendig uavhengig av ditt faktiske forbruk), og barn er i følge SIFO en særdeles høy utgift som bare blir høyere frem til de flytter ut. I realiteten er det dermed ingen aleneforeldre med normal inntekt som kan leve på SIFO-nivå og samtidig ha råd til hus med iberegnet rentestigning, i følge DnB og Husbanken. Regjeringen har visstnok strammet inn reglene. For et år tid siden fikk jeg beskjed om at jeg kunne dokumentere eget forbruk i forhold til SIFO og legge det til grunn, men sånn er det visst ikke lenger.

 • Cilje

  Hei. Fikk du svar i Husbanken? Er selv i omtrent samme situasjon..kanskje verre til og med. Alene med 3 barn..ingen ek. Med bidrag har jeg før skatt 500 000. Regner med at det ikke er vits i å søke engang…?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *