Sånn får du kontroll på økonomien: SIFO-budsjettet

Bruker du for mye penger?

Vet ikke?

Det kan være lurt å finne det ut. En ting banken helt sikkert ser på når du skal søke lån, er forbruket ditt, og uansett er det veldig nyttig å holde oversikt over det, sånn at du vet hva pengene dine faktisk går til til enhver tid.

I nettbanken din har du kanskje en link som heter «Se hva du brukte penger på», eller lignende. Om du har det, så kan du gå inn og se hvordan banken registrerer pengeforbruket ditt. De legger handlerunder på Rema, Kiwi og så videre i en boks som heter «mat og drikke», de legger bensin i «bil», og så videre.

Dette er sannhetens øyeblikk.

Så fremt du ikke bruker mye kontanter eller mange forskjellige kort og kontorer, så gir dette deg et godt bilde av hva pengene dine faktisk går til. Ikke det du tror de går til – det kan hende du får deg noen overraskelser – men du får vite hva du faktisk bruker dem på. På en måte du ikke kan bortforklare for noen. For bankkortet ditt vet hvor du har vært.

Når du har oversikten over ditt reelle forbruk, kan du gå til SIFOs referansebudsjett for sannhetens øyeblikk, del to.

Her får du nemlig faciten på hva som er et normalt forbruk for en husstand som din.

Dette gir deg noe å sammenligne med, for å se hvordan du ligger an i forhold til det som kan forventes. Det gir deg et utgangspunkt for å styre ditt eget forbruk i riktig retning, og det gir deg også noe du kan ta med i banken når de spør. Om du kan dokumentere, ved hjelp av nettbanken din, at ditt forbruk er under kontroll i henhold til SIFO, så ser det fryktelig mye bedre ut enn om du er clueless.

Følger du opp hver eneste måned, og sammenligner ditt forbruk med SIFOs og samstemmer dem sånn noenlunde, så er det i alle fall ingen som kan beskylde deg for å bruke for mye penger på tull. Og det er en god følelse å ha kontroll på budsjettet uansett, så du kan gjøre det til en liten sport: klarer du å slå deg selv måned for måned? 🙂

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *