Næringsrik natur: Tomat

Det er viktig med grunnleggende kunnskap om maten man tilbereder. Bare på den måten vil man kunne legge til rette for et godt sammensatt kosthold, og utnytte måltidene på best mulig måte. I artikkelserien Næringsrik natur vil vi derfor se litt på hvilke nyttestoffer de vanligste grønnsakene og fruktene inneholder, slik at vi kan bli mer bevisste på maten vi lager til oss selv, vår familie og våre barn.

Tomat (Lycopersicon lycopersicum)

Tomat er en grønnsak de fleste kjenner til. Men visste du at den er spesielt rik på antioksidanten lycopen, som beskytter kroppen din mot kreft? Gjentatte studier kommer nemlig frem til det samme: et høyt innhold av lycopen i kostholdet beskytter ikke bare mot prostatakreft, men det viser seg at det beskytter mot andre krefttyper som lunge- og magekreft også.

Denne antioksidanten sitter i tomatens cellevegger, og det er mye som tyder på at dette blir frigjort bedre dersom du varmebehandler tomaten litt før du spiser den. Hvis du i tillegg bruker olivenolje ved siden av, så blir det lettere for kroppen å ta den opp!

Dessuten er tomater rike på A- og C-vitamin, i tillegg til at de inneholder mineraler som kalsium, magnesium og folat. Og de er kalorifattige, sånn at du kan kose deg med enda bedre samvittighet!

Kilder:

Frukt.no > Tomater

Forskning.no > Tomater mot kreft

Health benefits of tomatoesLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *