Familiemiddager er viktigere enn du tror

Når spiste du middag med familien sist? Dette er det måltidet vi oftest hopper over fordi man jobber sent, har aktiviteter på kvelden eller fordi vi er så slitne at vi ikke orker. Men å hoppe over middagen kan skade familiedynamikken.

Familiemiddager er mer enn bare et måltid. Det er den eneste tiden familier har for å tilbringe tid sammen gjennom uken. Uansett om du velger å sitte ved kjøkkenbordet eller nyte et måltid sammen med en film i stua, er det viktigste at dere er sammen.

Et interessant faktum om familiemiddager, er for eksempel at tenåringer som tilbringer middagstiden sammen med familien har mindre sannsynlighet for å rote seg borti stoff, alkohol og andre dårlige ideer. Dette er et poeng mange foreldre vil finne interessant. Av alle ting du gjør for å holde ungene unna dårlig påvirkning, er det som kanskje har mest påvirkning det du hopper oftest over.

Hvorfor er middag så viktig? For det første er det et tidspunkt å dele tanker og følelser på. Hele dagen er ungene påvirket av lærere, venner og resten av verden. Men ved middagsbordet får de sjansen til å snakke med foreldrene om vanskelige ting som skolearbeid, gruppepress, vennskap og andre ting. De kan dele og hjelpe hverandre med forslag. Foreldre kan til og med snakke om arbeid og familiens økonomi over måltidet.

Hovedpoenget er at en samtale finner sted. Gjennomsnittsforelderen snakker med ungene sine mindre enn 40 minutter i uka. Det tar et sekund å si «hei» når ungene kommer hjem, men dette er ikke effektiv kommunikasjon. Når middagen inntas sammen med familien, tilbringer du minst 45 minutter til en time sammen, og snakker om alt og ingenting. Selv om du ser på TV, kan det komme opp spørsmål fra tv-programmet.

Unge barn lærer å kommunisere med søsken og foreldre. De er midtpunktet når spørsmål stilles om deres dag, og det får dem til å føle seg bra. Du vet at unger alltid vil være i søkelyset i en viss alder, og dette hjelper dem med å dele dette med andre.

For tenåringsjenter er kroppsbilde alt. Det å lære å tilberede og spise sunne måltider med familien er et signal om at å spise riktig vil holde kroppene deres i form, istedenfor å unngå mat. Tenåringsjenter får mindre risiko for å utvikle spiseforstyrrelser, og de utvikler et sunt forhold til mat og kroppen sin når de spiser middag med familien.

Det er mange fordeler med å spise middag med familien. Det er en tid for meningsfull kommunikasjon som fører til sterkere selvbilde som står i mot narkotika, alkohol og andre destruktive mønstre hos barn og tenåringer.

111304A_006
Creative Commons License photo credit: subewlLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *