Finn ditt eget sted i naturen!

Begrepet «referansested» er ofte brukt i pedagogikken når det er snakk om hvor barnehagen skal på tur. Dette er egentlig bare et fint ord for deres eget lille sted i naturen, og dette er også noe som veldig lett kan overføres til hjemmemammaforhold! Hele konseptet handler om gjenkjennelse – barna skal ikke bare få gleden av å dra på tur, men de skal også få muligheten til å kjenne seg igjen så godt at de etterhvert klarer å se forandringene som skjer i naturen gjennom året! Dette gjør at barna blir bevisste på naturen rundt seg, stimulerer tidsforståelse og følelsen av sammenheng og kontinuitet – og kanskje vil det også gi dem en forståelse og respekt for naturens balanse i tillegg.

Slik finner du stedet ditt

Du trenger ikke noe voldsomt fint og flott sted for å gjøre dette med ungene dine. Husk at de ser verden omkring seg på en annen måte enn du gjør, og for dem er skråningen utenfor huset like imponerende og episk vakker som Gautefall i måneskinn. Det er også en fordel om det ikke er så veldig vanskelig å komme seg dit (desto enklere, desto større er sjansen for at du faktisk vil ta med ungene dit en tilfeldig ettermiddag).

Desto flere naturelementer du finner der, desto mer blir det for dere å studere. En stein, en stubbe, et tre og en busk – alt dette er ting som er i stadig forandring gjennom året, og du tar hva du finner og bruker det du har. Verre er det ikke!

Hvordan du kan bruke det

En stein kan det gro mose på, og den er glatt og kald om det regner. Om vinteren, derimot, er den dekket av is, og i solskinnet blir den varm å ta på. Kanskje bor det noen under den også?

Bjørketreet mister bladene om vinteren, men i april er det noe som skjer! Bittesmå, grønne museører stikker frem, og de vokser og vokser og vokser helt frem til de blir orange og faller av igjen.

Grantreet, derimot, det står og er det samme hele året. Eller er det det? Kanskje om dere ser nøye etter, så ser dere at det kommer helt lysegrønne og nye skudd på det også.

Alt dette er forandringer dere kan se på, snakke om, ta på og kjenne på underveis, og som er kjempespennende å følge med på! Men det krever også at du har tankene, hodet og øynene med deg – for du skal være samtalepartner og professor på en gang. 😉

Konkretiser mest mulig

Dere kan også gjøre dette til et helt lite prosjekt, hvis dere vil, og ta bilder av det dere ser og sette inn i en egen mappe som barna kanskje også vil tegne i. Hva med å ta bilde av det samme treet med jevne mellomrom, og sammenligne bildene etterhvert som naturen går sin gang?

Kreative aktiviteter stimulerer også forståelsen. Det skjer nemlig noe når unger får forme ting med hendene sine og tenke ut ting selv, så formingsaktiviteter kan være en god idé hvis du tenker at du vil styrke effekten mest mulig. Hva med å ta med tegnesaker på tur? Da kan dere se om dere klarer å tegne de fine blomstene dere ser, eller kanskje himmelen hadde noen fine skyer dere vil forevige akkurat i dag? Dere kan lage kunstverk av fargerike høstblader, dere kan lage steintroll av småstein og mose, og dere kan lage små kongledyr som spiser gress!



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *