Svineinfluensaen: Forebygg med hygiene og kosthold

Avisene er fulle av overskrifter som alle omhandler svineinfluensaen. Selv om det kanskje ikke er behov for å stenge seg inne i kjelleren sammen med ungene sine riktig ennå, så kan det likevel være greit å beskytte seg og være litt ekstra forsiktig i disse tider. Influensa er jo ikke noe som står så høyt på ønskelista sånn til vanlig heller, og det er ting man kan gjøre for å avverge sykdommen. Man bør kanskje gjøre det spesielt om man er gravid eller har små barn, som jo kan være spesielt utsatte uansett hvilken epidemi det er snakk om.

Når man er hjemmemamma, er nemlig scenarioet litt annerledes enn om barna er i barnehage og du er på jobb. Man blir ikke utsatt for like mye smitte, sjansen er mindre for at man blir syk, og man har i det hele tatt større kontroll på hygiene og renhold som i seg selv kan forebygge sykdom. Men det er likevel andre ting som kan gjøre at du bør være litt ekstra på vakt likevel. For eksempel er sjansen større for at du tar med deg ungene dine ut i «ukjent terreng» (hvilket du forsåvidt også burde!) når du er hjemmeværende, slik at immunforsvaret møter ting det ikke tidligere har stiftet bekjentskap med.

La meg forklare dette nærmere: Når et barn begynner i barnehagen, er det vanlig at det første året medfører sykdom på sykdom, fordi immunforsvaret ikke er helt oppdatert på alle smittekildene som finnes der. Deretter vil det vanligvis gå greit, fordi barnet har blitt immunt mot de vanlige tingene. Sånn er det ikke når barnet er hjemme. Mangel på smittekilder gjør at immunforsvaret ikke bygger seg like raskt opp – selv om dette også betyr at barnet er sjeldnere syk. Det er selvsagt fordeler og ulemper med begge deler, og man kan gjerne diskutere hvilket scenario som er best, men det kan være greit å ha dette i bakhodet når du har hjemmebarn. Selv om ungen din aldri er syk hjemme, så behøver ikke dette bety at hun vil være like frisk om hun blir utsatt for smittekilder utenom det vanlige.

Nå i sommerferien er dette spesielt viktig å huske på. Folk reiser hit og dit og tar med seg smitte fra sted til sted, og du skal ikke dra lenger enn til Rema 1000 før du kan regne med å møte smitte av noe slag. Enda verre blir det på flyplasser, togstasjoner og bussterminaler. Mange mennesker betyr mye smitte. Reisende mennesker betyr en smitteblanding fra et større geografisk område.

Jeg tror ikke det er nødvendig å foreta seg noe spesielt i forbindelse med nettopp svineinfluensaen, men dette er et særdeles godt tidspunkt å friske opp generell husholdningshygiene og smittevern i heimen. Her har du en liten oversikt over ting du kan og bør gjøre uansett:

  • Begrens pengebruken (denne gangen ikke økonomisk forstand, men penger vandrer fra hånd til hånd og tar med seg mye dritt)
  • Skyll frukt og grønnsaker. NØYE. Folk har det med å ta på ting og legge dem tilbake i grøntdisken, og du vet ikke hvor den hånda var sist.
  • Vask hender, spesielt etter å ha håndtert penger, dørhåndtak og så videre – og spesielt før dere lager mat eller spiser.
  • Klipp negler!!!
  • Lær barna dine hvordan de vasker sine egne hender, og oppmuntre dem gjerne til å gjøre det så ofte de vil. Det skader ikke om du bruker en parfymefri såpe.
  • De fleste bakterier dør ved 60 grader. Men en real kokvask innimellom er bra, så er du sikker på at du har knekt det.
  • Eddik er en fin og naturlig desinfiseringsmetode, og om du blander eddik og vann på en spruteflaske, så kan du kjapt desinfisere stellebord, servant, kjøkkenbenk og andre utsatte steder.
  • Ha en ryddig kjøkkenbenk – bakterier trives i kriker og kroker, og en ryddig kjøkkenbenk betyr at en vask er litt mer sannsynlig enn hvis den er full av ting.
  • Tenk på andre også: Lær ungene dine å holde for munnen når de nyser, helst med noe annen enn hånden.
  • Forsøk å tenke på immunforsvaret når du planlegger kostholdet: Vitaminer er bra. Junk er dårlig.
  • Vurder om det kan være smart å styrke immunforsvaret ytterligere ved å innføre kosttilskudd i hverdagen både for deg og ungene.
  • Server mye appelsiner, brokkoli, kålrot og poteter som jo er rike på C-vitaminer. Dette styrker immunforsvaret naturlig. Solbær er faktisk for supermat å regne, så om du har en busk eller to, så kan du med fordel høste bærene så fort de er modne.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *