Tips til bedre privatøkonomi

– gjesteinnlegg-

De aller aller fleste ønsker å kunne si at penger ikke er alt. Desverre har penger en tendens til å virke “som alt” når man ikke har dem, og regningene fortsetter å strømme på, lenge etter at både lønns- og sparekontoen er tom.

Jeg vil her ta for meg noen viktige elementer som kan være greit å ha på plass for å sikre en stabil og trygg privatøkonomi. Hver for seg gjør ikke tipsene så mye, men samlet er det utrolig hvor mye man kan forbedre sin egen økonomiske situasjon.

1) Senk forbruket, og øk inntekten.

– Det enkleste vil være å senke forbruket. Det er utrolig mange utgiftsposter man kan redusere hvis man går inn for det, og fokuserer på det. På kort sikt kan det kanskje være vanskeligere å øke inntekten, men hold øynene åpne for muligheter. Personlig har jeg tatt meg en ekstrajobb to kvelder i uken, med mulighet til å jobbe litt ekstra utover dette også. Ta kontakt hvis du kunne være interessert i å ha en ekstrainntekt fra en godt kjent norsk aktør, med godt rykte (ikke salg).

Forbruk > Nettoinntekt = Store problemer i vekst

2) Avbryt unødvendige abonnementer.

– Kanskje har du abonnert på et blad, som du nesten ikke blar igjennom? Eller du betaler for Spotify Premium, og bare hører på det noen timer hver måned? Bokklubber? Ekstra tv kanaler? Det er mange små hull hvor pengene renner ut hver måned uten at man tenker så mye over det.

3) Kutt ut dyre uvaner.

– Denne vet jeg kan virke vanskelig. Slutt med røyk, snus og kjeks til kaffen. Sannheten er at denne utgiften alene er så stor, at andre sparetiltak kan virke litt håpløse. Jeg tør nesten ikke si hvor mye jeg brukte på snus i året, men jeg kunne ha kjøpt meg en ny bil i løpet av et par år. Har du lyst til å slutte så husk at det kun er du som kan få deg til å slutte, og det er også kun du som kan tvinge deg til å ta den neste røyken/prisen med snus.

4) Gå over forsikringer og strømavtaler.

– Ta ringerunden til de forskjellige forsikringsselskapene minst en gang i året. Det ER gode penger å spare. Samler du alle forsikringspapirene i en perm er det enkelt å bruke de prisene du har i dag til å presse konkurrerende selskaper. Alle selskapene konkurrerer, og forsikringsselgere som andre selgere har marginer å gi og budsjetter de skal oppnå.

5) Pruting

– Denne liker jeg ikke, men det er utrolig hvor mye det er å hente. Vi nordmenn har det ikke helt i blodet, og vi blir forlegne og flaue. Men dersom man tør å prøve, kan man spare gode penger.

6) Bruk biblioteket.

– Biblioteket er ikke lenger bare bøker. Man kan selvsagt fortsatt låne alle de bøkene man måtte ønske å lese gratis, men i tillegg kan man låne DVD’er med de nyeste filmene, lydbøker, blader etc.

7) Del på utgifter til internett

– Bor du lurt til kan du spleise med naboen på internett. Sett opp en trådløs router, og del passordet med naboen (hvis du stoler på ham/henne).

8 ) Bruk finn.no

– Selg ting som står og støver ned. Det er utrolig hva andre finner verdi i, som vi selv ser på som skapfyll.

9) Betal ting i tide

– Det er fryktlig dyrt å la regninger forfalle. I tillegg til skyhøy rentesats er det ofte purringsgebyrer. Lar man det gå enda lenger får man kanskje et inkassosalær på toppen. Det er dyrt å være fattig, så tenk deg godt om før du kjøper noe du ikke betaler kontant.

10) Skaff deg en ekstra jobb

– Som nevnt i punkt en er det viktig å sørge for at penge strømmen inn, blir større enn den som går ut. Det finnes masse en kan gjøre for å tjene litt ekstra. Vær oppfinnsom.

11) Søk om penger

– Det finnes enormt mange legater og stipender, kanskje du er innen for rammene av et av dem, i så tilfelle så er det bare å søke. Det kan også være trygdeytelser du har krav på, ta et møte med NAV for å undersøke.

12) Del problemene

– Synes du det er vanskelig å forstå den økonomiske situasjonen. Bruk venner, familie, nettverk eller uavhengige rådgivere. Det kan være godt å få en 3.parts syn på ting og det kan være masse å lære.

13) Ikke svartmal

– Det er utrolig mye som sitter mellom ørene, og en positiv tankerekke vil hjelpe deg veldig mye lenger enn en negativ. Smil til verden, og verden smiler til deg.. By på deg selv, og verden rundt deg byr på seg. Det hjelper ikke å skylde på andre for sin egen situasjon, man er ene og alene skyld i og ansvarlig for sin egen lykke/ulykke.

14) Sett deg mål

– Sett deg mål, et stort og mange små delmål. Mange små bekker blir til en stor elv. Det motiverer når man ser resultater, om enn små. Skriv ned dine mål, og les dem høyt for deg selv hver morgen.

15) Sett av tid til trening

– En god treningsøkt gir økt mengde endorfin, endorfin er lykkepille for humør og selvfølelse. Dessuten tenker man veldig mye bedre hvis man går, løper eller sykler en tur. Det klarner opp tankene, og det kan man trenge for å få oversikt.

Kanskje har du allerede de fleste av disse tipsene på plass?

Om forfatteren

Jeg skriver om personligøkonomi. Følg gjerne bloggen min for tips og råd om din og min personligeøkonomi.

Soon to be a billionaire

Artikkel Nettverk:
WebArtikler.com

 Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *