Når skal jula ryddes ut?

Julefeiringen er overstått for lengst, og hverdagen har allerede vært på plass i noen dager. Det er dermed også på tide å få nissene trygt på plass på loftet igjen. Men når skal jula ryddes ut? Flere og flere velger å se bort fra de gamle tradisjonene, men om du er blant dem som velger å holde dem i hevd, er det to frister for når det er på tide å hente frem eskene igjen.

Trettende dag jul – 6. januar

Trettende dag jul er det som regnes som mest normalt i våre dager. Da har de fleste fått nok, og om de ikke har kastet ut jula allerede før nyttårsaften, så gjør de det gjerne nå. Grunnen til at nettopp trettende dag er valgt som et slags skille, er at dette er helligtrekongersdag. Dette er etter sigende den dagen de tre vise menn (endelig) kom frem til Jesusbarnet. Hvordan de ble konger i tradisjonen, er det ingen som vet.

Tjuende dag jul – 13. januar

Den andre fristen du kan forholde deg til, er å vente til 13. januar med å rydde ut jula. Denne dagen er i kristen tradisjon knyttet til helgenen Knut – en tidligere konge av Danmark, som endte sine dager etter et folkeopprør. Den godeste Knut var litt i overkant opptatt av blant annet å holde helligdager hellige, og om du ikke overholdt disse, så fikk du bot. Nå sies det derfor at tjuende dag jul, så kommer Knut og feier jula ut. Og det ville han vel antagelig gjort også, om han hadde sett deg der med nissene dine nå!

Det er antagelig heller ingen tilfeldighet at vikingenes midtvinternatt ble feiret 12. januar. Knut var nok ikke spesielt glad for at hedenske skikker holdt seg lenger enn absolutt nødvendig, så han ville sannsynligvis ha satt foten ned ganske kraftig ned omtrent på denne tiden.

Når du bør rydde vekk jula, kommer dermed an på hva som kjennes mest meningsfullt for deg. Velger du å bli kvitt den av praktiske og estetiske grunner så fort du kan, venter du til de vise menn endelig fant Jesusbarnet, eller hører du på Knut? 🙂

 Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *