Har livet ditt blitt en dårlig vane?

Dette er en ekstern artikkel jeg fant på webartikler.no, og jeg synes den var så tankevekkende og så god at den virkelig fortjener en plass også her på Hjemmemamma.com nå når året er nytt og ubrukt foran oss.

Er du der du vil i livet ditt? Eller har du latt livet ditt bli en dårlig vane? Vi trenger alle å røske litt opp i tankemønstrene våre en gang innimellom, så les og kos deg! 🙂

 

Har livet ditt blitt en dårlig vane?

Går du ofte rundt og tenker på at du ønsker å gjøre noe med livet ditt? Håper du på å snart møte noen mennesker som viser deg veien til et bedre liv? Har du fantasier om at skjebnen vil sende det du ønsker rett i fanget på deg? I så fall må du vente lenge.

Sannheten er at det er opp til deg selv hvordan livet ditt skal bli. Det er du selv som må sørge for at du får det slik du ønsker. Livet blir det DU gjør det til.

Men det er så vanskelig å motivere seg selv og komme i gang, tenker du. Ja det er helt riktig! Det er hardt å endre livet.
Livet ditt er en vane.
Årsaken er at livet ditt har blitt en vane. Du har falt inn i et handlingsmønster som det nesten er umulig å komme ut av. Alt for ofte er livet blitt en dårlig vane.

En vane er et handlingsmønster eller et tankesett som blir repetert automatisk. Vanen er lært, men er blitt implisert i både kroppen og sinnet, og kan nærmest oppleves som en atferd man ikke har kontroll over. En vane er nemlig befestet i din underbevissthet.

Imidlertid, en vane er ikke like sterk som en avhengighet eller en psykisk sykdom. Forskjellen er at man faktisk har kontroll over en vane. Det kreves bare litt viljestyrke.

For å opprettholde en vane, kreves det svært lite energi. Det er dette som er farlig. Fysiologisk har vanen dannet egne nervebaner i hjernen, noe som er med på å forsterke atferdsmønsteret. I tillegg gir en vane forutsigbarhet og struktur i livet, noe som føles som trygt og godt.

Det er mange områder i livet som er styrt av vaner, gode så vel som dårlige. Morgenritualer når du står opp er en vane. Jeg er helt sikker på at du har bestemte ting du gjør når du står opp om morgenen. Hver eneste dag! Disse vanene er positive, da de sparer deg for mye tid og krefter i en ellers stressende morgen. Trening er også en god vane, det tilfører noe positivt i livet ditt.

Problemet er de dårlige vanene.

Når vanen har negative konsekvenser for deg, går det ut over din livskvalitet. Vanligvis, når man snakker om dårlige vaner, nevnes neglebiting, røyking, usunt kosthold osv.

Har du vært singel lenge, og venter på at en kjæreste skal banke på døra? Problemet er faktisk at ditt liv som singel er blitt en dårlig vane. Du har blitt komfortabel med å være singel, og motivasjonen for å finne en partner er i realiteten ikke tilstede. Bevisst eller ubevisst.

Og hva gjør du når du kommer hjem fra skole eller jobb? Du lager kanskje middag, setter deg foran tv eller pc, og der blir du til du skal legge deg. Lever du livet fra sofaen? Behagelig, ja, men ikke særlig utviklende.
Du må ut av komfortsonen!
Det skal mye til for å bryte med en vane. Det krever stor innsats for å bryte den onde sirkelen, som nærmest er blitt en refleksiv atferd.

Begynn med å bli bevisst på at du har en dårlig vane. Bli bevisst på atferden din. For å slutte å bite negler, finnes det et middel man kan smøre på neglene. Middelet smaker forferdelig, og du blir «forstyrret» hver gang du forsøker å bite negler. Du blir bevisst på atferden, eller vanen. Etter hvert klarer du å unngå og bite negler ved hjelp av viljestyrke. Den dårlige vanen er over.

Er selve livet ditt blitt en dårlig vane, er fortsatt løsningen å bli bevisst. Du må bli bevisst på hvilke handlingsmønstre som skaper problemene i livet ditt. Det kan være vanskelig å «spotte» disse, siden de er en del av deg. I tillegg opprettholder du handlingsmønstrene fordi du er komfortabel med å være slik du er. En del av deg tviholder på vanen det er å være deg.

Hvis du er singel, har du innarbeidet deg en del vaner som antakelig aldri vil være passende i samvær med en kjæreste. Du dusjer så lenge du vil, du fiser og raper høyt, du spiser hva du vil og når det passer deg, og du har det så rotete som du selv ønsker. Du er absolutt din egen sjef og har ingen du må ta hensyn til. Dette er vaner som du opplever som meget behagelig, men som du må kvitte deg hvis du blir sammen med noen. Dette vet du innerst inne. Allikevel lengter du kanskje etter noen å dele livet ditt med.

Løsningen ligger som nevnt i å bevisstgjøre deg vanene, og du må være villig til å gi slipp på dem. Du må overbevise deg selv om at fordelene med å ha en kjæreste, overgår fordelene med å være din egen sjef i livet ditt. Du må være klar for å ta hensyn til andre. Klarer du ikke det, vil motivasjonen for å skaffe deg fast følge være lav.
Ikke alltid bare indre faktorer.
En vane sitter inni ditt eget hode. Men det kan hende du føler det er noe eksternt som holder deg tilbake, som f.eks. hus å vedlikeholde, barn, jobben din, hunden din, sykdom hos andre som du må ta deg av, mangel på penger, osv. Mye kan «hindre» deg i å endre atferdsmønster.

Du hevder disse forholdene er til hinder for deg, slik at det er umulig for deg å bryte med vanen. Dette er helt feil. Dine eksterne hindringer er fortsatt noe som kun eksisterer i hodet ditt. Men de fungerer veldig godt som en unnskyldning for at du skal slippe å ta tak i livet ditt, og fortsette som før. Husk at det alltid er rom for å endre på livssituasjonen din.

Bevisstgjøring av vanen er første steg for å bryte med den. Du må bli klar over hva du gjør, når du gjør det og hvorfor du gjør det. Deretter er det nødvendig med handling.

Det handler om å komme deg ut av komfortsonen. Du må være klar for å gjøre en ekstra innsats i livet ditt. Du må forberede deg på å ha det ukomfortabel en liten periode.

Da Arnold Schwarzenegger bygget seg opp til å bli verdens beste kroppsbygger, gjorde han ikke det fordi det var behagelig å trene så mye. Da han trente hadde han det svært ukomfortabelt. Men han lærte seg en teknikk, og det var at han fokuserte på det komfortable som kom senere. Det ukomfortable var bare et unødvendig onde som var uunngåelig.

Konklusjonen er at du må gjøre noe. Du må ta handling. Du har den kraft som skal til for å endre deg iboende. Finn den og kom deg videre i livet.
Jeg befaler deg å komme deg opp av sofaen, nå! Reis deg opp og sett i gang!

Om forfatteren

For flere gode artikler om selvutvikling og psykologi, besøk dineVibber.no

Artikkel Nettverk:
WebArtikler.comLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *