Hvilken hjemmemamma er du?

Før var oppskriften ganske enkel: Finn deg en mann, fød et barn, puss vinduer og ha middagen på bordet klokken fem. Virket ditt var huset ditt, og desto renere og penere både dette, barna og du selv var, desto bedre husmor var du. Og dersom din mann i tillegg virket fornøyd med sin kone, noe som helst ga seg utslag i at han med et lettelsens sukk kunne sovne på sofaen når han kom hjem, ja da var lykken komplett.

Det er andre tider i dag. På godt og vondt. Vi har ikke lenger noen fast mal på hvordan vi skal være hjemmemammaer. Vi har ingen som har lært oss hvordan dette skal gjøres, for mange av oss som er hjemmeværende i dag har ikke vokst opp med hjemmeværende mødre selv. Og om vi gjorde det, er det jo ikke sikkert at vi har lyst til å kopiere dem uansett.

Sannheten er at det er uendelig mange måter å være hjemmemamma på. Det er friheten vår, vårt privilegium, men det er også det som gjør det så vanskelig. Det å ta seg selv ut av arbeidslivet for å være hjemme, er et stort sprang for de av oss som faktisk ikke helt vet hva vi går til – og hvem vi er i den settingen, om vi vil føle at vi er noen i det hele tatt. Når all identitet er knyttet opp til det vi gir slipp på, så er det å frigjøre seg nesten som å dra til Tibet uten kart, og kanskje eller kanskje ikke finne seg selv mens man er der.

Det å finne sin egen hjemmemammastil kan være en lang prosess med prøving og feiling. Det kan også være en interessant omvisning i egen psyke.

Det store, store spørsmålet som vil avgjøre hvordan du opplever hjemmemammatilværelsen er følgende:

Hvem er du?

Hva er dine styrker og dine svakheter? Og hvordan kan du best anvende disse i hverdagen, når du ikke har noen som forteller deg hva eller hvordan du skal utføre det du selv bestemmer skal utføres?

Det finnes uendelig mange hjemmemammastiler, like mange som det finnes mammaer. Kanskje er man den klassiske husmortypen, som elsker å lage god mat og holde hjemmet trivelig og rent. Kanskje man liker å tilbringe dagene ute i hagen, på skogstur eller på hytta for den del, eller kanskje man rett og slett er av den kreative typen som bruker dagen på å skape ting med eller uten barnas medvirkning. Hva med en bedagelig mammastil som involverer en hel masse med kos og kroppskontakt i løpet av en dag, eller motsatt: en mamma som elsker sport, aktivitet og frilek?

Still Gone
Vet du hvem du er?


Det å finne ut av dette er kanskje det mest spennende og utviklende med hele hjemmemammatilværelsen. Kanskje vil du oppdage noe helt nytt ved deg selv, at noe ikke er som du trodde det var, bare du fikk roen hjemme. For noen vil det være hyggelige nyheter, og det kan være man oppdager skjulte talenter et sted der i heimen. For andre igjen kan det være at man oppdager at noe man hittil har opplevd som en sannhet om seg selv kanskje ikke var helt sann likevel.

Uansett er det viktig å være bevisst på akkurat dette, fordi man kanskje ikke er så forberedt på å se så dypt i seg selv. Mange av oss er så vant til å leve så hektisk at stillheten vil føles skremmende og uvant, mens andre igjen vil oppleve at fraværet av andres forventninger setter ens egen selvoppfatning på prøve.

Det er ingen som kan fortelle deg at din hjemmemammastil er feil, med mindre du åpenbart bryter en lov eller vanskjøtter barna dine. Om det funker, så er det bra – det er den gyldne regelen. Om du ser ungenes behov og hva de trenger for å vokse og utvikle seg, mens familiehverdagen samtidig går sånn noenlunde knirkefritt, så har du gjort noe veldig riktig og viktig.

Men for at du selv skal være lykkelig, er det viktig at du gir slipp på alle falske forventninger og lever ut det du innerst inne er, uten å late som om du er noen annen.

Hvilken hjemmemamma er du?Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *