Slik unngår du kaos på kjøkkenet

Den gangen jeg hadde husstell på grunnkurs helse/miljø, var det en setning og en setning alene som ble printet inn i oss av vår erfarne, men strenge husmorlærer:  «Alltid ha en arbeidstallerken!» Jeg har kanskje glemt det meste annet av det hun sa (faktisk har jeg bare vage minner om plommer og Norgesglass), men akkurat den setningen om arbeidstallerkenen sitter som støpt.

En arbeidstallerken er nemlig gull verdt. Den sørger nemlig for to ting. For det første holder den rotet på kjøkkenbenken din samlet på ett sted når du lager mat. Alle kniver, skjeer, målebeger og hva annet du måtte bruke ligger på arbeidstallerkenen, og ikke strødd utover hele. For det andre sørger den dermed også for at alt som er PÅ alle knivene, skjeene, målebegrene og alt som ligger der havner på en tallerken og ikke direkte utover hele kjøkkenbenken. Og da er det en smal sak å rydde opp etter seg etterpå: du bare flytter en tallerken fra A til B, istedenfor å plukke opp ting herfra og derfra, og så vaske vekk griseriet i tillegg.

Det er også andre triks du kan ta i bruk for å unngå kaos på kjøkkenbenken din før, under og etter middagen. Den viktigste er kanskje at du begynner på et ryddig kjøkken og har en tom oppvaskmaskin. Da har du nemlig muligheten til å rydde opp etter deg underveis. Har du hakket grønnsaker eller skåret kjøtt, kan du bare sette skjærefjøla rett inn i oppvaskmaskinen når du er ferdig med den. Eventuelt kan du ha en kum full av varmt oppvaskvann, og bare vaske den for hånd. Det tar ikke mange sekundene når den er like fersk som det du nettopp forberedte!

På samme måte bør matavfallsbeholderen være klar for dyst. Da kaster du bare det du ikke skal bruke rett inn, og bort og vekk med seg. Gulrotskrell er for eksempel mye vanskeligere å fjerne når det har fått tid til å klistre seg godt ned og tørke inn der det lå.

Om du i tillegg setter tilbake alle matvarene du har tatt frem når du er ferdig med dem, så har du faktisk en helt ren kjøkkenbenk innen maten skal serves. Da er det også mye mer sannsynlig for at familien faktisk setter tallerkener og bestikk inn i oppvaskmaskinen når dere er ferdige med å spise, og etter en kjapp sveiv med kluten er kjøkkenet ditt dermed like rent og ryddig som det var før middag.

Har du gode tips til hvordan man unngår kaos på kjøkkenet? Del dem gjerne i kommentarfeltet! 🙂Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *