Hva er det til middag?

Vet du det? Eller står du der like rådvill hver eneste dag og lurer på hva i alle dager du skal lage nå, før du ender opp med noe hel- eller halvfabrikert igjen? Planlegging er nøkkelordet for så mangt når man er hjemmemamma, og middagsmenyen er intet unntak. En god plan vil nemlig gjøre det uendelig mye lettere for deg, ikke bare hva dagens middagsdilemma angår, men du vil også spare både tid og penger med en godt komponert handleliste. Dessuten blir det mye enklere å sørge for et godt sammensatt kosthold hvis du bare har en liten formening om hva du holder på med!

Finn inspirasjon

I riktig gode, gamle dager var det en selvfølge at man skulle tilberede gode kvalitetsmåltider til sin mann, sine barn og til seg selv. Grønnsaker og poteter var hverdagskost, og frokosten var sunn og hjemmebakt. Nåtidens kvinner derimot, er gjerne oppdratt til å tenke at de har bedre ting å bruke tid på, og mange av oss vet rett og slett ikke hvor vi skal begynne engang. Men det er faktisk ikke så vanskelig som det kan høres ut. Ikke tar det all verdens tid å snekre sammen en middag laget av gode, friske matvarer heller!

Uansett om du er en habil kokke eller en kjøkkenfobisk nybegynner: litt inspirasjon er aldri å forakte. Det finnes utallige kokebøker og matlagingssider på internet, så det er bare å bokstavelig talt leke seg med maten og forske seg frem til gode retter man liker å lage.

Sett opp en meny

Ta frem et ark og skriv ned de middagene du vet familien din liker. Denne listen skal du nemlig bruke for å sette opp en meny om litt, og derfor bør du få med så mange middager og variasjoner som mulig. Hvordan du gjør dette, vil avhenge av hvordan ukesplanene dine vanligvis ser ut. Om dagene stort sett er like, kan det lønne seg å sette opp en langtidsplan over maten, og så la denne rotere. La oss si at du har funnet frem til 14 forskjellige middager. Disse kan du sette inn i et skjema basert på ukedagene, og så bare enkelt og greit begynne forfra når siste middag på lista er fortært.

Om du velger denne fremgangsmåten, vil også handlelista bli veldig enkel. Du lager rett og slett en ferdig ingrediensliste for hver uke, og siden du gjentar deg selv med jevne mellomrom så vil du bare kunne skrive ut en tidligere handeliste når du har vært gjennom runddansen.

Dersom du derimot har litt mer uregelmessige uker og dager, bør du heller bare planlegge en uke i forkant. Da minsker nemlig sjansen for at masse ingredienser går ut på dato før du rekker å bruke dem. Velg deg en fast ukedag, skriv meny og handleliste, og sørg for at alt er i hus før uka begynner.

Tenk helhetlig

Det anbefales at man spiser fisk minst to ganger i uken, og hvitt kjøtt er sunnere og mer lettfordøyelig enn rødt. Regelen om 5 om dagen er vel også godt kjent for de fleste. Den kan med andre ord lønne seg å se middagene i sammenheng med hverandre, slik at ukens kosthold blir best mulig sammensatt. Det er også lov å jukse litt med halvfabrikata (og helfabrikata en sjelden gang), men det kan være smart å fordele akkurat disse måltidene litt utover slik at det i det minste blir brutt opp av litt god, gammeldags ernæring.

Aller helst bør du også tenke forbruk når du planlegger rekkefølgen på middagene dine. Hvis en av middagene for eksempel krever gulrøtter, er du for det meste nødt til å kjøpe en hel gulrotpose. Da er det dumt å bruke bare tre, og la resten ligge å bli ødelagte mens de venter på neste bruksmulighet. Skjærer du salat til for eksempel pita på fredag, bør du tenke etter om du kan bruke resten på lørdag. Kanskje hjemmelaget lasagne med salat hadde vært godt denne dagen?

Et eksempel

Et eksempel på en ukesmeny kan være som følgende:

Mandag: Svinekjøtt i tomatsaus, med pasta og squash

Tirsdag: Kokt torsk, poteter, gulrøtter og brokkoli

Onsdag: Koteletter i panne med poteter og grønnsaker

Torsdag: Gulasjsuppe med brød

Fredag: Kyllingfilet med poteter i tomatsaus, med brokkoli

Lørdag: Biff, pommes frittes, sopp og bernaise- eller peppersaus

Søndag: Laks med poteter, og agurk- og avokadosalat

Her er det to forskjellige fiskemiddager i uka, og det er bare lørdag som er ganske fattig på grønnsaker – da er det nemlig lov å jukse litt! Det er dog ikke vanskelig å legge inn litt ekstra her heller, for du kan alltids steke noen squashskiver og litt løk i tillegg til soppen – så har du i alle fall noe! Hvis du har ekstra grønnsaker liggende i kjøleskapet som du bør få brukt, kan du gjerne putte dem i både kotelettpanna eller gulasjen, så har du nyttiggjort deg dem før de går ut på dato. I tillegg får du faktisk mer ut av dem rent ernæringsmessig hvis vannet de koker i blir en del av middagen, som her, isteden for å bare tømme det ut i vasken!

Ta en pause

I et levende hverdagsliv er det vanskelig å alltid følge et skjema. Ikke er det å anbefale heller, for en for striks rutine kan fort bli kjedelig og tvangspreget. Derfor er det ikke til å unngå at noen av dine planlagte retter aldri blir laget, slik at du på sikt vil få et lite lager i fryseren. Der holder de seg godt, men de kan ikke ligge der for alltid – og derfor bør du legge inn en spis-det-vi-har-uke innimellom. For det første slipper du ubehagelige overraskelser hvis fryseren av en eller annen grunn skulle bli ødelagt, og for det andre blir handelista den uka betraktelig kortere og billigere. De pengene du ikke bruker, har du helt sikkert andre planer for!

Der har du det altså. Lag en meny, skriv gode handlelister – og hele middagsdilemmaet er en saga blott. Hvis du vil, kan du forresten laste ned et gratis menyskjema her!2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *