Slik snakker du med barnet ditt

Barns språkutvikling er noe som opptar mange.  Forskning viser at barnehagebarna er best på språk og andre kognitive ferdigheter, men sånn behøver det ikke å være! Her har du noen enkle tips til hvordan du snakker med barnet ditt og stimulerer til god språkutvikling!

1. Gjenta hva barnet sier

Gjentagelser bekrefter nemlig at du har forstått det som ble sagt, og at du anerkjenner at det var riktig og viktig. Sånt gir selvtillit, og stimulerer til videre bruk av språk. Gjentagelser er også bra for selve læringen, fordi barna lærer bedre om de hører et ord igjen og igjen. Om barnet uttaler det feil og hører deg si det riktig, vil dette også være med på å korrigere feil uten at du påpeker dem. Husk å snakke tydelig og ikke slurve med uttale selv!

Eksempel:

– Se, bil!
– Ja, se der er det en bil!

2. Utbroder barnets ytring

Etter at du har bekreftet barnet, kan du tilføre nye ord og begreper som passer sammen med det barnet nettopp sa. Ta utgangspunkt i hva du tror barnet ser, føler eller opplever, og velg de nye ordene etter det.

Eksempel:

– Se, bil!
– Ja, se, der er det en bil. Den kjørte jammen fort!

3. Vær en god samtalepartner, og vent på tur!

En samtale handler om å lytte og å snakke på tur. Først sier du noe, så sier jeg noe, så sier du noe igjen. Derfor må du passe på å gi barnet anledning til å la ditt budskap få synke inn, og så få svare deg. La barnet få tid til å finne ordene sine før du fortsetter samtalen på egenhånd.

Eksempel:

– Se, bil!
– Ja, se der er det en bil! Den kjørte jammen fort. *pause*
Kanskje barnet sier noe, fks. –  «Ja! Søje fott, fott, brrrrm!»

4. Oppmuntre barnet til å fortelle mer

Dette kan du gjøre ved for eksempel å stille et spørsmål. Baser deg igjen på barnets opplevelse og hva hun generelt er opptatt av.

– Se, bil!
– Ja, se der er det en bil! Den kjørte jammen fort. *pause*
Kanskje barnet sier noe, fks – «Ja! Søje fott, fott, brrrrm!»
– Ja, bilen sier «brrrrm!», det er helt sant. Sier bilen vår brrrrm, da?
– Ja! Brrrm. Tut tut!

5. Lytt til barnets signaler

Det er også viktig å lese barnet, og vite om barnet vil prate mer eller om samtalen er over. Snakk så mye som barnet vil, men gi henne også en pause for å la inntrykkene og ordene synke inn når hun trenger det. Så kan du heller ønske henne velkommen til ny samtale så snart hun er klar.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *