Hvorfor ull er gull

Ull er et naturmateriale de fleste forhåpentligvis har stiftet bekjentskap med, og det er vel heller ikke ukjent for de fleste at dette er noe av det beste du kan kle både ungene og deg selv i. Men vet du egentlig hvorfor? Her har vi samlet litt informasjon om ullens gode egenskaper, sånn i tilfelle du skulle være i tvil!

Ull er naturlig, organisk og miljøvennlig.

Det fremstilles ikke på noen fabrikk, og forurenser ikke stort mer enn hva sauen fiser. De fleste sauer beiter utendørs i sommerhalvåret, og ulla inngår dermed i en naturlig syklus. Sammenligningsmessig krever bomull en del mer ressurser, både i form av vannmengder og sprøytemidler.

Ull er varmeisolerende.

På fibernivå er det ullen skjellbelagt, samtidig som fiberet er kruset. Dette gjør at det dannes små lufbobler inne i hvert enkelt fiber, og når denne varmes opp av kroppsvarmen isolerer dette svært godt mot både kulde og varme. Ulla puster også svært godt, så den hjelper rett og slett kroppen med å regulere sin egen temperatur. Dermed blir brukeren passe varm eller passe kald – alt etter behov.

Ull er fuktighetsabsorberende.

Ull kan faktisk suge opp 30-40% av sin egenvekt uten å føles fuktig, noe som gjør den ypperlig til bruk som undertøy – blir man ikke fuktig, så blir man heller ikke kald. Dette gjør at en ullbukse er noe av det beste du kan bruke som sperrelag om barna dine bruker tøybleier også. Det er nemlig sånn at ullen avviser selve vanndråpene, men tar opp vanndampen. Det våte forblir altså i bleia, mens ullen tar opp dampen som oppstår.

Ull er hygienisk.

I ubehandlet ull finnes ullfett (eller lanolin, som det også kalles). Dette reagerer kjemisk med svette og urin, og danner faktisk såpe!  Ulla er dermed selvrensende, samtidig som lanolinen i seg selv vil avvise smuss og fuktighet. Dessuten er ikke ull statisk slik som syntetiske materialer er, og vil heller ikke samle like mye støv på den måten.

Ull krever lite ressurser i vask

Ull er besparende både på grunn av den selvrensende og smussavvisende effekten og også fordi ull blir rent på 30 graders vask. Dermed sparer du faktisk både strøm og miljø!

Ull er tungt antennelig

Dermed er ull tryggere i bruk enn bomull og syntetiske stoffer. Skulle du være så uheldig å komme borti et tent stearinlys, er det derfor ull du bør ha på deg.

Husk ubehandlet!

Det er dog viktig å huske på at ullen du bruker bør være så ren og ubehandlet som mulig. Superwash-ullen er for eksempel kjemisk behandlet, og har mistet en del av sine gode egenskaper. Samtidig er det også slik at kjøpeull gjerne er tilsatt syntetiske stoffer, og det viser seg  ofte at det er nettopp disse syntetstoffene og kjemikaliene man reagerer på dersom man klør ved bruk av ulltøy mot huden.

Kilder:

Go og varm> Ubehandlet ull / lanolinullLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *