Miljøbevisst rengjøring

Første gang publisert 03.07.08

De fleste av oss har vel opplevd det fra tid til annen. Ditt utvalgte rengjøringsmiddel får deg til å nyse eller tetne i bronkiene, og du aner i ditt stille sinn at dette umulig kan være bra for helsen din, for ikke å snakke om barna dine. Og ditt stille sinn har faktisk helt rett. Mange av dagens vanligste rengjøringsmidler er tilsatt stoffer som ikke er helt heldige for verken deg, familien din eller miljøet vårt, og derfor bør du ta en liten evaluering av renholdsregimet ditt.

Fargerikt og velduftende?

Fristende som det enn er, farge og lukt er det første du bør unngå når du skal velge deg rengjøringsmidler, siden disse nesten er garantert å inneholde kjemikalier. For du kjenner følelsen, ikke sant? Den kvelningsfornemmelsen du får av å vaske dusjen eller badekaret, fordi du da blir tvunget til å inhalere de kjemiske stoffene som bor i slike flasker? Disse er overhodet ikke bra for lungene dine, og om du bruker den samme flasken som jeg har brukt, vil du tilogmed kunne lese bakpå den at du faktisk bør «unngå å puste inn spraytåke«. Verre er det om du kommer til å få middelet i øynene dine. Da skal du nemlig tilkalle lege.

I et vanlig hjem, og spesielt småbarnshjem, blir slike rengjøringsmidler brukt hyppig. Dette skulle tyde på et godt innendørsklima og ren luft, men saken er den at rengjøringssprayer ikke forsvinner når de lander. Da legger de seg som en hinne rundtomkring og blir der til de tørker, for så å sveve opp i lufta som støv. Da er det ny runde med inhalering for husets beboere, og når vi allerede vet at vi tilbringer 90% av tiden innendørs, så er det et tankekors hvor mye rengjøringsmidler som er i omløp til enhver tid – samtidig som allergistatistikken er stadig voksende.

Tilbakeført slam

Men alt forblir ikke innendørs. Etter at du har vasket gulvet, vil du antagelig tømme en hel bøtte med såpevann enten rett ut i naturen eller i utslagsvasken. Det betyr at kjemikaliene har et liv etter endt misjon hos deg, og de fortsetter sin gjerning utenfor dine vegger. Er de bakteriedrepende, for eksempel, vil de fortsette å drepe bakterier der ute. Dette utgjør en direkte fare for miljøets småorganismer, spesielt de som er vannlevende, og det kan også være med på å gjøre bakteriene motstandsdyktige mot antibiotika. En annen ting er at rengjøringskjemikalier ikke lett blir fanget opp av rensesystemer i kloakkanlegg, og all den tid man forsøker å tilbakeføre slam herfra til jordbruket, så vil dette være jamgodt med å smøre det på brødskiva. Kjemikaliene du tømte ut, siver nemlig inn i den jorda bonden bruker for å dyrke frem mat til oss, og den siver inn i maten han gir til din fremtidige svinesteik.

Naturlig renhet

Men alle uheldige konsekvensene kan heldigvis unngås hvis du er litt bevisst på de valgene du tar, og ikke bare strekker handa ut etter det nærmeste du finner i hylla på kjøpesenteret. Det finnes nemlig en rekke gode produkter der ute, som er basert på naturlige ingredienser og som er helt ufarlige å bruke både for deg og for ungene. Produktene fra Ecover er for eksempel veldig bra. Dette er en serie rengjøringsprodukter som lages med råvarer fra plante- og mineralriket, noe som sørger for at de er biologisk nedbrytbare og dessuten også en fornybar ressurs.

I og med at dette er naturprodukter, så er heller ikke sjansen for allergiske reaksjoner like stor. Derfor kan du med god samvittighet trekke pusten dypt inn og riktig nyte ditt nyvaskede hjem etter innsatsen. Oppvaskmiddelet har for eksempel en naturlig sitronlukt som slår det meste av kunstige rengjøringsparfymer, og så kjennes det så mye bedre når man vet at dette er bra!

Produktene er også svært drøye i bruk, og selv om økologiske produkter ofte har en høyere literpris enn de vi kjenner fra kolonialen, så vil det kanskje lønne seg likevel. For eksempel vil en liten sprut med Ecover-såpe i en vanlig spruteflaske med vann koste bare en brøkdel av hva en refill med det vanlige vaskemiddelet gjør – og hvis du i tillegg blir mer bevisst på forbruk og energisparing som en del av ditt nye rengjøringsregime, så sparer du både kredittkort og miljø enda litt mer. Og det er jo faktisk noe alle vinner på!

Hjemmemamma.coms nettbutikk har i disse dager tilbud på et utvalg miljøvennlige rengjøringsprodukter. Benytt deg av anledningen og start året med miljøet i fokus!

Det viktigste av alt

Det viktigste, uansett hvilke rengjøringsmidler du velger, er måtehold. Det er dessverre altfor lett å skyte spurv med kanon når det kommer til rengjøring, og det er langt i fra alt søl som krever like stor innsats med like sterk skyts. Rent vann vil i mange tilfeller være nok hvis du bare skal tørke vekk noen brødsmuler, og ikke trenger du ti forskjellige rengjøringsmidler heller. Grønn Hverdag kan nemlig fortelle oss at man kommer langt med håndoppvaskmiddel, grønnsåpe og stålull til den daglige rengjøringen, og at desto mer spesialiserte rengjøringsmidlene er, desto større er sjansen for at de ikke er så bra for oss. Og dette burde jo være gode nyheter for skapplassen din i tillegg, eller hva?Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *