Bli kvitt urinveisinfeksjonen!

Er du kvinne, så er det sannsynlig at du før eller senere vil støte på denne lite hyggelige følgesvennen. Kanskje har du sittet på noe kaldt, drukket for mye sukkerholdig væske, eller du har rett og slett hatt litt uflaks. Det svir og stikker, du må på do hele tida, og urinveisinfeksjonen er et faktum. Faktisk gjelder 3.5% av alle henvendelser til allmennlegen dette, og har du først hatt det én gang så vil du helst ikke ha det igjen. Noen gang. Det behandles gjerne med antibiotika, men dette er ikke så bra for verken oss eller miljøet heller. Her har du, stakkars ulykkelige og tissetrengte menneske, noen egenbehandlingsmåter du kan forsøke før du går til legen.

Drikk ofte og drikk mye

Kanskje ikke akkurat det du vil høre akkurat nå som det gjør vondt så det skriker og du føler du må på do hele tida, men det er faktisk viktig å drikke mye og ofte, fordi du trenger å få skylt ut alle bakteriene fra blæra di. Om du ikke får dem ut, vil de jo ligge der og formere seg, og da blir det bare mye verre. Så tøm på og tiss alt du orker!

Drikk surt, ikke søtt

Bakterier liker sukker like godt som du gjør. De stortrives når du drikker brus, og vokser og blir riktig så store og sterke. Og med tanke på at de ikke skal være i blæra di i det hele tatt, er dette rett og slett dumt. Kutt ut sukkeret helt så de ikke trives fullt så godt i den nye hybelen sin, og erstatt dette med så mye sur drikke du bare klarer. Syre har nemlig motsatt virkning på dem. Et stort glass med litt vann blandet med ren sitronsaft før du legger deg vil forhåpentligvis gjøre underverker når bakteriene får seg et lite nattbad i dette, og appelsinjuice propp full av c-vitaminer (også kjent som askorbinsyre) er heller ikke å forakte.

Naturens urindrivere

Sørg for at du tisser ut den siste, bittelille dråpen hver gang du er på do. For å stimulere til økt urinproduksjon, kan du også ta vanndrivende og rensende urter for å hjelpe kroppen din så godt du kan. Eksempel på vanndrivende urter er brennesle, løvetannrot og kjerringrokk – alle disse vokser fritt i vår natur, og hvis du er lur så kan du bruke sommerhalvåret til å høste inn og tørke en god porsjon til mer tissetrengte tider. Du får dessuten kjøpt dem på helsekost eller apotek, og løvetannrot i kapsler kan du for eksempel bestille herfra. Du vil takke deg selv den lørdags ettermiddagen du merker de første symptomene, vel vitende om at hjelpen er en hel helg unna.

Du kan også bruke eteriske oljer til egenbehandling av urinveisinfeksjoner. Einer er for eksempel vanndrivende og rensende på en gang, så dersom du ikke er gravid eller har nyreproblemer, så kan dette kan være et godt tidspunkt å ta lange, varme einerbad!

Skjønn bæret!

Ja, tranebæret, altså. Forsking har faktisk bevist at tranebær kan hjelpe mot urinveisinfeksjon, og dersom du er spesielt utsatt for dette så kan det lønne seg å ta det som forebyggende også. Det som skjer, er at tranebær er så sure at de senker pHverdien i blæra di ganske betraktelig når du tar dem inn. Samtidig inneholder de et stoff som gjør at bakteriene ikke så lett får fotfeste på blæreveggen, slik at det blir lettere å skylle dem ut. Dersom du ikke er gravid, kan du ta Cran-Max fra Sunshine. Denne inneholder også bucco, noe som kan gjøre den mer effektiv, men den kan samtidig stimulere livmor og øke sjansen for spontanabort. Om du er gravid, kan du derimot prøve Prosan eller Solaray CranActin.

Vær nøye med hygienen

Skift truse eller eventuelle truseinnlegg ofte, slik at du ikke smitter deg selv. Vask dem på kokvask når du vasker dem også – bakterier dør som kjent ved 60 grader, men for å være sikker så kan du godt øke temperaturen et lite hakk akkurat nå. Tørk deg fremmenfra og bakover når du har vært på do, slik at ikke bakterier fra endetarmen får ta bussen frem til urinrøret ditt – der har de nemlig ingenting å gjøre. Dusj rett etter at du har hatt sex også, men bruk begrenset med såpe. Best er det faktisk om du bare vasker deg med vann, slik at såpen slipper å irritere ytterligere.

Søk likevel hjelp i tide

Alle gode råd til tross: Gå til legen dersom du ikke har blitt kvitt det innen kort tid selv. Det skumle med en urinveisinfeksjon er at den kan vandre oppover og utarte seg til en nyrebekkenbetennelse, noe som vil kreve betraktelig hardere krutt og kanskje til og med et sykehusopphold. Vær smart. Ta vare på deg selv, og kjenn din begrensning.

God bedring!3 kommentarer

 • mirjam

  takk igjen for tips, har ofte plager med urinveisinfekjson selv:P forresten så er rensekur også veldig bra, den fra helsekosten, flytende, inneholder grønn te og masse sunne fine urter:) eneste ulempen er at man tisser utrolig mye! hehe og litt vanskelig å huske den hver dag, men klarer man det så tror jeg den er med på hjelpen:)

 • mirjam

  takk igjen for tips, har ofte plager med urinveisinfekjson selv:P forresten så er rensekur også veldig bra, den fra helsekosten, flytende, inneholder grønn te og masse sunne fine urter:) eneste ulempen er at man tisser utrolig mye! hehe og litt vanskelig å huske den hver dag, men klarer man det så tror jeg den er med på hjelpen:)

 • Anonym

  Vil komme med et lite tips om Femine Intimate Cleanser fra Cosmopharma. Denne intimvasken inneholder tranebærjuice som beskytter slimhinnene samt reduserer faren for sopp og urinveisinfeksjon.
  Den inneholder i tillegg pepperminte som gir en kortvarig, kjølende og deodorant effekt. Dette gjør at du føler deg ren og frisk hele dagen.

  For mer informasjon http://www.cosmopharmas.com/NO64504

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *