Tåteflasker – på den sikre side

Det at menneskeheten kanskje har beveget seg litt vel langt vekk fra naturen, kommer vel neppe som noen sjokk på noen. Overalt omgir vi oss med potensielt skadelige stoffer som vi selv har fremstilt, og vi har ikke lenger (om vi noen gang har hatt det) kontroll på hvordan alle disse stoffene virker på vår helse. Eksemplene er mange, men det siste tilskuddet til bekymringstammen er tåteflaskene.

Hormonforstyrrende

Mange av de vanligste flaskene på markedet inneholder nemlig et stoff som heter Bisfenol A (også kjent som bisphenol-a eller BPA).  Dette stoffet brukes «i mange forskjellige stoffer som plast, maling, lakk og lim», i følge Statens forurensningstilsyns hjemmeside. De sier også til Dagbladet at det er bekymring knyttet til dette stoffet, og på deres hjemmeside forteller de oss følgende:

Bisfenol A er klassifisert som irriterende, allergifremkallende ved hudkontakt og som reproduksjonsskadelig med risikosetningen «Mulig fare for forplantingsevnen». Stoffet er også foreslått klassifisert med risikosetningen «Skadelig for vannlevende organismer».

Med andre ord er dette noe vi helst ikke vil tilføre barna våre.

Inn med morsmelken

Bisfenol-A kan nemlig potensielt trenge inn i tåteflaskens innhold når det varmes opp, slik at babyen bokstavelig talt kan få det inn med morsmelken. Kanskje er det ikke så mye det er snakk om der og da, men faktum er jo gjerne at barn ofte sutter på både tåtesmokker og sutter ganske mange ganger i løpet av sin barndom. Da kan det fort bli mye av bittelitt, over en lang periode.

Forbudt i Kanada

Norge har så langt ingen forbud mot å bruke dette stoffet i produkter beregnet for verken barn eller voksne. Stoffet ble sist vurdert i juni d.å, men enn så lenge strides de lærde om resultatene. Fire studier er evaluert, men disse studiene var i følge Vitenskapskomiteens valggruppe for mangelfulle til at man kunne trekke en endelig konklusjon. I mellomtiden selges disse tåteflaskene over hele landet, selv om man altså ikke kan utelukke at de kan være skadelige.

I Kanada, derimot, har man derimot tatt konsekvensen av mistanke, og er føre var. Her har mange produsenter nå trukket alle BPA-holdige produkter fra markedet.

Ufarlige plastflasker

Flasker som inneholder BPA er ofte, i følge Dagbladet, merket med et resirkuleringsmerke, et 7-tall og bokstavene PC, men dog ikke alltid. Det beste er derfor å spørre i butikken før du kjøper dem, eller sørge for å kjøpe flasker man vet er sikre.

For det finnes heldigvis også BPA-frie plastflasker å få tak i i norske butikker. Redaksjonen på barnevennlig.no har funnet frem til at flaskene Bambino MAM selges i dagligvarebutikker, apoteker og i babybutikker, og at både Barneshoppen og Alexi fører plastflasker av merket Nuby.

Gå for glass

Om du har muligheten, bør du likevel gå for glass. Dette er, som vi vet, 100% resirkulerbart naturmateriale, og inneholder ingen uhumskheter som kan emigrere over i maten du gir barnet ditt.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *