Bli bestevenn med klokka!

Tidsbegrepet har i vår verden fått en stadig mer negativ klang. Alle assosiasjoner går til stress, tidspress, alt vi ikke rakk og alt vi burde ha gjort, og bare synet av en klokke kan sette dårlig samvittighet i enhver av oss på dårlige dager. Men det behøver ikke være sånn. Du kan, som med så mye annet, vri dette til noe positivt isteden. For hvis du nå snudde det på hodet og tenker at det er du som styrer klokka… Vil den være en like stor trussel da? Selvsagt ikke!

Tiden flyr når man har det gøy, er det noe som heter, og de fleste vet vel også hvor innmari sent tiden kan gå når man ikke har det fullt like fint. Men har du noen formening om hvor lang tid det tar å rydde huset ditt? Gå ut med søpla? Sette på en oppvaskmaskin? Forferdelig lang tid, ikke sant? Så lang tid at du kanskje ikke orker å begynne på det?

Er du sikker?

Da vil jeg i så fall at du går og rydder kjøkkenbenken din akkurat nå. Bestem deg først for hvor lang tid du tror det vil ta, og ta en kikk på klokka før du skrider til verks og arbeider så effektivt du kan. Når du er ferdig, ser du på klokka igjen. Beregnet du riktig? Er du som meg (og ganske mange andre), vil du antagelig se at det tok mye mindre tid enn du først hadde regnet med.

Hjernen vår har nemlig det med å overkomplisere ting noen ganger, og denne «kjedelige ting tar lang tid-tanken» gjør det heller ikke stort bedre når det er ting man må gjøre uansett om man vil eller ei. Men den gode nyheten er at dette i veldig stor grad og i veldig mange tilfeller bare er snakk om en liten holdningsjustering og en realitetssjekk. Dette betyr at du faktisk har valget mellom å gjøre det du likevel må gjøre på den grusomme måten eller den lettvinne – og det er bare du som kan ta det valget.

Hvis du velger den positive varianten, vil du etterhvert skjønne at ting rett og slett ikke tar så lang tid som du trodde. Og med denne vissheten kommer også en annen sannhet frem: Du kan rekke forferdelig mye på ganske kort tid! FlyLady har et ordtak som er vel verdt å pugge. Hun sier, blant mye annet klokt, at du kan rekke alt på 15 minutter! Om det er snakk om trening, egenpleie eller husarbeid, så vil du faktisk rekke mye mer enn du tror – og med noen slike små økter her og der så kommer du fort langt uten engang å ha merket det! Tross alt er det alle de små minuttene som utgjør en time.

Dette kan være akkurat det du trenger for å komme i gang på dårlige dager også. Inngå en tidsbestemt avtale med deg selv. Er du syk eller gravid, kan du bli enig med deg selv om at du skal arbeide i 7 minutter og ligge på sofaen i 15, før du igjen trår til og gjør noe fornuftig. Eller dersom dagen din rett og slett er hemningsløst travel, kan det være veldig godt å innvilge seg selv et 10 minutters fotbad – du vil antagelig ikke merke det på noe annet enn at du plutselig fikk litt mer energi enn tidligere!

En annen fin idé på sofapotetdager, er å bruke reklamepausene til noe lurt. De varer bare noen få minutter, men i løpet av en film har du kanskje fått ryddet et helt rom!

Dersom du har litt større barn, kan dette være et fint virkemiddel også for dem. De kan nemlig forholde seg til at de skal stormrydde til alarmen piper, selv om de kanskje blir like overveldet som deg av bare tanken på å rydde hele rommet sitt på en gang, så det kan være vel verdt å investere i en liten, morsom timer av noe slag. Kanskje dere tilogmed kan rydde om kapp, sånn at den som har klart mest på 10 minutter får en fin premie?

Det er mye du kan finne på med denne tidsavtalen. Hva tror du ti daglige minutter med magetrening vil gjøre for midjen din? Hva med et kvarters rydding i kjellerboden? Eller en daglig hudpleiesekvens på fem små minutter?

Minuttene dine er verdifulle. Bruk dem til noe bra!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *