Er ditt barns pleieprodukter trygge?

Daglig smører foreldre sine små skatter med kremer, badeskum og såper for at barna skal bli rene og pene. Ja, det finnes et stort utvalg av produkter rettet mot barn og deres foreldre. Og de aller fleste mener at om man bruker produkter som er beregnet til barn vil man være ganske trygg ingrediensmessig. Det viktigste er vel at produktene er mild og ikke framkaller tårer.

Men, hva er da alle ingrediensene som er oppført i innholdsdeklarasjonen på badeskummet og såpen til barna våre? Og hvorfor er de tilsatt? I det siste har det også vært snakk om hormonforstyrrende stoffer i barnepleie. Dette finnes vel ikke i ditt barns produkter?

Ble du usikker nå? I så fall er det med god grunn. Med dagens deklareringsordninger bør man ha god innsikt i kjemi, eller lese mye om temaet for i det hele tatt å vite hva noen av ingrediensene i produktene er. Jeg skal ikke gå så mye i kjemiske detaljer, men kosmetikk inneholder flere forkjellige stoffer med forskjellig virkning, alt ettersom hvilke produkter det er. En enkel dusjsåpe inneholder som regel vann, skummende ingredienser, fuktighetsgivende ingredienser, konserveringsmidler, duft, farge osv.

Jeg ønsker å ta opp tre ingredienser som er mye brukt i barnepleie. Hva de brukes til, og hvorfor de regnes som farlig. Jeg kan dessverre ikke ramse opp produkter som inneholder disse stoffene, da ville jeg stått her til neste år. Det jeg kan er å gi deg tips om hvilke produkter som ikke inneholder dem.

SLS/SLES:

Hva er SLS/SLES:
SLS og SLES er to forskjellige sulfater med lik virkning i produktet. Det gir skum, mye skum. Disse to stoffene er som storebror og lillebror. Største forskjellen på dem er at den ene er litt sterkere enn den andre og derfor litt mer farlig enn den andre. Disse stoffene brukes mye i sjampo, barberskum, flytende såpe, faste såper, badeskum, tannkrem, rens osv.
Dette stoffet er også mye tilsatt i barneprodukter fordi barn elsker skum.
Sodium Laureth sulfate virker irriterende på øyne i svært små doser, og det kan også framkalle irritasjon uten at man faktisk får produktet inn i øynene. Det er også lenket til kreft og hudirritasjoner i svært lave doser.

Se etter: Sodium Laureth sulfate og Sodium Lauryl sulfate for å holde deg unna.
Bedre alternativer er: Cocamidopropyl Betaine

PARABENER

Hva er parabener: Parabener er mye brukt som konserveringsmiddel i kosmetikk. Parabener er en gruppe av forskjellige stoffer som hindrer produktet å gå ut på dato. I bunn og grunn bør all kosmetikk regnes som ferskvare da det inneholder vann og forhåpentlig gode ingredienser. Når parabener blir tilsatt kan produktet stå lengre på hyllen i butikken, samt at det ikke danner seg så lett bakterier i produktet når du bruker det. Alt dette er selvsagt bra. Men, når da parabener kan virke hormonforstyrrende bør man bli litt skeptisk. Man har opplevd at barn som blir født av mødre som bruker mye hormonforstyrrende stoffer under graviditeten kan ha skader i kjønnsorganer, at barn kommer tidligere i puberteten, og at kvinner er mer utsatt for brystkreft ved bruk at hormonforstyrrende stoffer. En god grunn til å holde dem unna barna.
Se etter: Methylparaben, Sodium Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben
Bedre alternativer: Phenoxyetanol. Ingen konservering (kortere holdbarhet)

PARFYME

Hva er parfyme? Dette er nok et spørsmål mange kan svare på, da vi ofte bruker parfyme daglig. Parfymen er tilsatt produkter for å gi duft – slik at vi skal kjenne på ønske om å bruke dem. Vi mennesker blir tiltrukket hverandre av duftene våre, og et barn lærer kjapt å kjenne igjen sin mor på lukten. Dette gjelder derimot på vår naturlige duft som vi lager selv i kroppen vår. Når vi tilsetter parfyme blir denne duften overdøyvet og vi får ikke fram vår naturlige duft. Parfymen kan også gi allergiske reaksjoner.
Se etter: Parfume (det finnes også 26 parfymestoffer som produsenten er pliktig å skrive på produktene, en oversikt over dem finner du her)
Bedre alternativer: Eteriske oljer som egner seg til barn i lave doser. Luktfritt.

Som sagt. Det finnes veldig mange forskjellige produkter som inneholder disse stoffene.

Produkter som ikke inneholder disse er derimot:

*Urtekram
*Urte-Haven
*Lavera
*Earth friendly baby
*Tomtombaby

Vet du om flere kan du gjerne legge igen en kommentar her.

Denne artikkelen er skrevet av Anita som driver Økobutikken og Meditrina.no. Hun er en delvis hjemmemamma med utdannelse innenfor hudpleie, med fordypning i økologisk kosmetikk. Hun brenner for økologien og det naturlige.

Kilder:
SLS/SLES:
* http://www.natural-health-information-centre.com/sodium-lauryl-sulfate.html
* http://www.meditrina.no/2009/05/sls/

Parabener:
* http://www.meditrina.no/2008/08/parabener/
* http://www.gronnhverdag.no/Nettsider/Groenn-Hverdag/Tm/Kosmetikk/Bakgrunnsstoff/Fakta-om-parabener

Parfyme
* http://www.gronnhverdag.no/Nettsider/Groenn-Hverdag/Tm/Kosmetikk/Tips/Velg-parfymefritt
* Artikkel fra Justnature.no om kjemisk miljøintolleranse2 kommentarer

 • Sessan ☆

  Super artikel!!

  Vi använder numera en ganska ny serie som en Svenska kvinna producerar & som har blivit enormt stort i Sverige.
  Märket heter Estelle & Thild & är helt rena produkter utan någon parfym.
  Underbara är dom!! Kan speciellt rekommendera Cearing body cream, som har gjort vår lilla dotter fri ifrån sitt atopiska eksem utan att behöva bruke cortison & medicamentella krämer mera ;D

  För mer info http://www.estellethild.se/

  //Sessan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *