Hjemmemammas grunnprinsipper for husarbeid

1. Gjør det med én gang

Hvis du søler noe på benken, på gulvet eller hvor som helst, så tar det bare noen få sekunder å tørke det opp igjen med en gang. Hvis du venter til at har størkna og festa seg riktig godt fast, kommer du til å bruke tid på det. Derfor bør du gjøre det med én gang.

Dette gjelder også andre ting. Hvis du ser at oppvaskmaskinen er ferdig, så rydder du ut av den så fort innholdet er tilstrekkelig avkjølt. Det er nemlig kjedelig å måtte gjøre det mens du står og lager middag og har benken full av skitne kopper og kar. Hvis du ser at dorullen er tom når du er på badet, da kaster du den tomme pappen og erstatter den med en ny med en gang – så slipper dine kjære og sitte der og glo dumt i veggen. Sleng de våte klærne i trommelen også, hvis vaskemaskina er ferdig.

Ta alltid en liten rask sjekk på det rommet du er i før du går. Du kommer til å takke deg selv for det i neste omgang.

2. Perfeksjon = depresjon

Den sikre veien til fullstendig sammenbrudd, er perfeksjon. For de fleste av oss betyr nemlig dette at man konstant går rundt i en tilstand hvor lite eller ingenting er bra nok, og dette er intet mindre enn destruktivt for oss, for hjemmet og ikke minst for dem vi bryr oss om. Dessuten øker sjansen for å utsette ting i det lengste markant, fordi du aldri egentlig har tid til å gjøre det fullkomment uansett, og dessuten stjeler perfeksjonismen tid du heller kunne ha brukt sammen med ungene dine.

Det ER nemlig viktigere ting her i livet enn et gullende rent vindu, og jo før du forstår dette, jo bedre. Sikt heller på mer realistiske mål hva husarbeidet angår. Det er ikke meningen at det skal være perfekt, det skal bare være bra nok. Ser du forskjellen?

3. Gå inn for mellomlanding

Hvis du etablerer noen mellomlandingsplasser rundt omkring i huset, så vil det spare deg for ganske mye energi. Dette er steder hvor du legger fra deg ting som er på vei et annet sted, men som du ikke følger helt hjem før du selv skal i den retningen. Invester i en liten eske eller noe annet å ha tingene i, så ser det ikke så rotete ut.

Hvis du for eksempel har to etasjer, kan du ha en mellomlandingsplass på bunnen av trappa. Der legger du alt som egentlig bor i andre etasje – og så tar du det med deg opp neste gang du skal opp dit. Enkelt og greit.

4. Planlegging er halve jobben

Alle hjem er forskjellige. Noen har mange rom, andre få, noen har mange familiemedlemmer, og noen er bare tre. Utenfor trappa er det kanskje asfalt hos mange, mens andre igjen bor på et småbruk med dyrehold og det som hører med. Derfor vil alle ha et forskjellig behov for rengjøring.

Trikset er dog å finne en grov rengjøringsplan som passer akkurat for deg, ditt hjem og din familie. Dette krever kanskje litt eksperimentering, men det er vel verdt det til slutt når alt går på autopilot og du slipper å bruke energi på å tenke over det.

5. Hellige helg

Hvis du utsetter alt husarbeidet til helga, så stjeler du faktisk verdifull familiemorrotid fra familien din. Dette er tid som bør brukes bedre enn på husarbeid, med mindre du klarer å gjøre en morsom greie ut av det (og det er jo heller ikke umulig!). Prøv derfor å la helga være hellig – og husk at du trenger litt fri fra jobb du også! Kos deg sammen med familien, og slapp godt av.

6. I morgen begynner i kveld

Ideelt sett bør hele huset være strøkent når du legger deg for kvelden, men la oss være ærlige: det er sjeldent det skjer likevel, om man har barn i huset. De få timene man får etter barnas leggetid burde kanskje heller brukes på litt egenpleie eller kjærestetid, fremfor å gnikke og gnu på kjøkkenbenken.

Likevel bør du ta deg 10 minutter hver kveld til å rydde vekk det verste, så du og familien får en god start på neste dag. Legg frem det du kan legge frem, og vær litt i forkant av deg selv. Det vil du bli glad du gjorde når du står der med trøtt tryne og gjesper i morra tidlig.

7. Søk inspirasjon

Som i alle andre yrker kan man også gå tom når det gjelder hjemmemammajobben og kanskje spesielt husarbeidsdelen av den. Derfor bør du søke inspirasjon der du finner det, og kanskje også et seriøst spark i husmorstumpen din innimellom. Hvis du trenger noen som tar deg i hånda og guider deg steg for steg gjennom ditt kaotiske hjem og liv, er FlyLady å anbefale. Her får du daglige mailer om hva du burde gjøre, og inspirasjon i både vaskebøtter og spann. Websiden og hovedmailgruppen er på engelsk, men det finnes også en norsk flyladygruppe du kan melde deg på om språk ikke er din sterkeste side.

Hvis du er glad i forumlivet, kan InspirasjonOnline anbefales. Her finner du inspirasjon til alt fra trening til å rengjøre toalettskåla, og du kan også fortelle hele verden om hvor flink du har vært i dag uten at den store stygge Janteloven kommer og gir deg en på trynet. Her er det nemlig lov å være stolt av seg selv, og det kommer godt med på dager hvor man egentlig føler at man vasser i sirup til øreflippen.

8. Ingen halvveising

Dette kan kanskje virke som den rake motsetning til både «gjør det med én gang» og antiperfeksjonprinsippet, men det er ikke det – det er bare en liten ekstraklausul. Du skal nemlig fullføre det du begynner på, så pass på at du ikke begynner på for mye på en gang. Du er ikke ferdig før vaskebøtta er rydda bort igjen eller oppvasken er satt inn i oppvaskmaskina etter middag.

Prøv å se for deg hvor lang tid du har på deg før du begynner. Det er nemlig dumt å tømme hele kommoden for klær du skal rydde om du kan bli avbrutt av andre ting før du er halvveis. En skuff om gangen er mye bedre.

9. Husk holdningen

Dette har faktisk en dobbel betydning. For det første handler det om ergonomi. Ryggraden vår er bygget sånn at den bør holdes rett og ikke overbelastes, så du sparer deg selv for mye smerte senere hvis du bare lærer deg gode teknikker med en gang. Stå alltid rett i ryggen, og løft alltid med beina og med belastningen tett inntil kroppen. Senk skuldrene også. Ikkeno er som kink i nakken og hekseskudd når du skal ta vare på barn hele dagen, så det bør du unngå som best du kan.

For det andre handler det om din mentale holdning. Selv drømmejobben kan nemlig bli uutholdelig dersom du bare sørger for å klage skikkelig på den ofte nok, og alle har dager hvor ting går trått. Det er da du skal rette opp ryggen, skryte litt ekstra av deg selv og smile. Klaging hjelper nemlig ingen verdens ting. Oppvasken blir ikke fortere tatt, og ungene blir aldeles ikke flinkere til å rydde opp etter seg om du bare klager og kjefter heller – snarere tvert i mot.

10. Små gryter har også ører

«Every step you take», sang Sting en gang. Jammen tror jeg ikke mannen hadde barn da han skrev det, for han har så rett, så rett! Når du er hjemme med barn, oppdrar du dem nemlig om du er klar over det eller ei. Din lille arving ser nemlig hva mamma gjør hele tida og lærer av det. Husarbeid også. Så hvis du vil utstyre avkommet med nødvendige basiskunnskaper om hvordan man tar vare på et hjem, så er det ingen annen utvei enn å sette et godt eksempel.

Dessuten bør du ta med barna på så mye som mulig – oppvasken kan faktisk være ustyrtelig morsom når man er tre år gammel, og desto flere gode minner og aktiviteter du klarer å lade med mammamorro, desto bedre er det. Husarbeid utført sammen med en smilende mamma vil nemlig gi dine barn positive erfaringer å bygge sitt eget hjem på når den tid kommer. Din kommende svigersønn eller -datter vil takke deg. Og det vil barna dine også.2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *