Baksetemorro

Ingenting er som en god, gammeldags biltur med fornøyde og forventningsfulle barn i baksetet, som sitter der og smiler så søtt mens de harmonisk og fascinert betrakter verdenen som farer forbi uten å ytre en klagesang… Ikke helt sånn du husker fjorårets sommerferie, sier du? Da kan kanskje disse tipsene gjøre neste langtur litt mer levelig for både mor, far og barn.

Uten mat og drikke

Det viktigste først: uten mat og drikke, er det ingenting som fungerer. Ikke engang dine barns hjerner, og langt mindre sjåførens! Derfor er første sjekkpunkt på lista nettopp mat og drikke. Det kan bli dyrt i lengda å basere seg på Statoils særdeles lite næringsrike meny, så det kan være lurt å bake opp noen porsjoner fylte spelthorn, smøre ferdig noen rundstykker og kanskje også blande noe saft på flasker sånn at alt er klart når sulten setter inn. På ekstra varme dager kan det kanskje være lurt å ha investert i en kjølebag, slik at drikken holder seg kald – og hvis bilen rommer en eller flere kaffedrikkende individer, kan en trådløs vannkoker være tingen. Denne kan du også få bruk for dersom du har helt små barn og trenger å varme vann til grøt og varme middager, eller å lage en melkeflaske på farten. Da slipper du kanskje hylekoret fra baksetet mens du desperat leter etter et sted å spise på.

Tenk på alle eventualiteter

Du er den som kjenner barna dine best, og den som vet hva som muligens kan komme til å skje. Sett deg ned i god tid før bilturen og gå gjennom den i hodet. Kommer dere for eksempel til å stoppe på veien? Hva tror du barna kommer til å ville leke med? Det kan være smart å oppmuntre til å bruke kroppen sin på slike stopp slik at de kan få sprella fra seg litt før neste etappe, så sørg for å ha fotballen eller eventuelt en lekematte klar! Og har du for eksempel husket å legge plaster, pyrisept og bomull i hanskerommet i tilfellet noen går på trynet i all sin iver? Har du skift til alle ungene og t-skjorter til deg og far, i tilfelle noen blir bilsyke og kaster opp over seg selv og absolutt alle andre? Skriv ned alle disse tingene på en liste, sammen med de andre ferieforberedelsene dine, så unngår du kanskje de verste krisene.

Syng, syng, syng og vær glad

– eller sett eventuelt på en CD som barna liker isteden. Her bør du ha litt forskjellig i arsenalet slik at du har noe å bytte på etterhvert. Barn liker gjerne å høre det samme om igjen og om igjen, men det KAN være at du kommer til å bli litt la-la i hodet etter den tusende runda med «dum og dejja, juba jubaaaaa» fra baksetet. Så derfor: kjøp litt forskjellig for din egen mentale helses skyld. Pass også på at du har noe som fenger alle barna hvis du har flere av dem, og varier gjerne mellom musikk og hørespill. CDONs barneavdeling har for eksempel litt av hvert å by på.

Dersom du har større barn som ikke så lett blir bilsyke, kan du også vurdere om det lønner seg å investere i en liten DVD-spiller som kan festes på nakkestøtta i bilen. Da kan barna se film mens dere kjører, og slå ihjel en time eller to på den måten. En bærbar Playstation kan også være et alternativ. Pass bare på at du velger kvalitetsfilmer eller -spill som barna faktisk lærer noe av!

Gøy med atlas

Om bilturen går innenlands, kan boka «Best i baksetet! Bilatlas for store og små» komme godt med. Her får du faktisk muligheten til å lære barna noe om stedene dere besøker, i tillegg til at boka inneholder både lydbok og tips til morsomme ting dere kan finne på mens dere er på veien.

Alternativt kan dere jo rett og slett lage deres egen ferieatlasbok mens dere forbereder turen. Da tar dere en liten ringperm, setter inn et norgeskart (eller lager et selv?) og tegner inn ruta på forhånd. Del inn og merk tydelig av for etappene dere skal kjøre, så kan barna selv følge med fra baksetet og krysse av for byer dere har kjørt gjennom – kanskje har dere mulighet til å kjøpe slike souvenir-klistremerker også, og lime dem inn på sitt eget ark i permen? Om dere skal kjøre riktig langt og dra fra sted til sted, så kan dere også ta dere tid til å lage en tegning fra hvert sted og sette inn i permen. Eller hva med å presse en blomst, eller lime inn et blad fra et vakkert tre på deres vei?

Uansett ligger det mye terapi i å føle seg nyttig, og kartleseren sitter jo allerede forberedt og klar. Tenk hvor spennende om mamma og pappa faktisk kjørte seg vill, og poden kom til unnsetning og redda hele ferien!

Det beste i livet er gratis

Baksetemorro behøver ikke å koste noe – de morsomste tingene er ofte tilogmed helt gratis, og antagelig også mye mer lærerike enn hva den digitale verden kan by på. Tid tilbrakt sammen er mer verdt enn all verdens duppedingser og innretninger til sammen, så hva med å aktivisere ungene med leker som:

  • Tell kuene – hvem ser flest?
  • Bilfarger – hvor mange blå? Røde?
  • Bokstavlek – hvor mange ting ser du som begynner på A? B, da? Hva med C?
  • Gjetteleker – hva tenker jeg på nå? Still ja/nei-spørsmål, som for eksempel: «Har den fire bein?», «Er den brun?» – «Er det Passopp?!?»


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *