Tråd- og batteriløs underholdning for familien

Det har tatt sin tid, men endelig begynner man å bli klar over det faktum at elektroniske leker bidrar til dårlig helse hos våre barn. Undersøkelser viser at barn på generell basis bruker ca 5 timer om dagen foran TV og/eller en skjerm med et spill. Mange av disse spillene er sikkert underholdende og til og med stimulerende til en viss grad, men 5 timer med elektronisk underholdning er altfor mye for et barn som vokser.


Forskere fra Yale University og the University of  Hawaii publiserte nylig en rapport som stadfester at mer enn 50% av amerikanske barn vil være overvektige i løpet av 2010. Det er statistikk ingen vil se bli sann. Vi er riktignok ikke så ille her til lands, men trenden er absolutt tilstede. Så hva kan vi gjøre? For mange familier vil det kreve en stor innsats for å forandre noen av de aktivitetene som nå har blitt vaner som er vonde og vende.

Elektroniske spill og DVDer har blitt den moderne sutten for mange barn. Foreldre setter ofte inn en DVD eller fisker frem en Game Boy så ungene skal holde seg opptatt på lange reiser, mens de sitter på venterom eller i et hvilket som helst øyeblikk når barnet sier «jeg kjeder meg»:

Utfordringen er å finne måter å kontrollere (eller enda bedre; eliminere) bruken av elektroniske leker som barnas underholdning. La oss ta en titt på tiden før Game Boy for å få noen tips…

Det er onsdags ettermiddag, middagen er spist og barna har gjort leksene ferdige. Mamma ser på spilleskapet og tar Twisterboksen ut av hylla. Twister er det spillet hvor spillerne er spillbrikkene. Brett spillet ut på stuegulvet, ta frem spinneren, snurr ivei og begynn å bevege armer og bein mot de fargede prikkene som spinneren peker på. Den siste personen som faller, vinner. Det er en morsom måte å avslutte en typisk ukedag!

Selv om Twister er et spill som hører fortiden til, er det i aller høyeste grad tilgjengelig i dag, i likhet med mange andre tradisjonelle spill som er engasjerende, morsomme og som krever verken batterier eller adaptere! De følgende spillene er kjempefine, og du kan kanskje finne dem på ebay, i et garasjesalg eller hos din lokale lekebutikk: Monopol (ikke den elektroniske versjonen), Kokkelimonke, Ludo, Yatzy og Scrabble.

Hva man gjør på en snøtung ettermiddag? Bygge et snøslott, selvfølgelig! Mammaer og pappaer kan og burde bli med siden slottet blir fortere ferdig jo flere hender som er med å bygge. All den snøen som er måket fra parkeringsplassen og som er på plenen vil komme godt med som bygningsmateriale for familiens snøfestning.
Hvem liker ikke leken «Simon sier»? Denne klassiske bevegelsesleken er morsom for alle aldre, og den beste delen er at toåringen din kan ha like mye gøy med den som 12åringen. La den yngste ungen være «Simon»  for en virkelig kul «Simon sier»-sekvens. Mamma og Pappa kan være ganske gode på å gi ordrer, så det kan være greit å se om de er like gode til å følge dem – spesielt når ordren er «Ta på tærne dine!»! Kanskje greit å ha telefonnummeret til kiropraktoren lett tilgjengelig?

Den beste delen av enhver «ikke-elektronisk aktivitet», er den gode samtalen og latteren som er en så stor del av familielivet. Det å se dine barn fnise mens du snubler over deg selv i et twisterspill er et ubetalelig øyeblikk som ingen elektronisk spill noen gang kan erstatte.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *