Huslige sysler for barna

Da er vi for lengst over i det nye året, og det er på tide å pakke vekk julepynten og komme i orden igjen. Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men for min del betyr i alle fall dette at jeg må røske opp i husarbeidsrutinene for å gi dem litt nytt liv. Dette er spesielt viktig hvis du har litt større unger, for selv om en fast rytme er gull i hverdagen, så kan det fort bli litt traurig om aktivitetene ikke matcher barnas behov – og de vokser fort!

Som alltid når det gjelder barneoppdragelse må man likevel tenke på seg selv først, fordi det er rimelig sjanseløst å skulle fortelle barna at de må gjøre noe annet enn det de faktisk ser at du gjør selv. Dessuten bør man jo også kunne det man skal lære bort, så for hjemmemammaer finnes det ingen unnskyldning til å slurve med husarbeidsrutinene. Det er på tide å rulle opp ermene og skride til verks.

Hvor du skal begynne, er fullstendig avhengig av hvor du er. Er du og huset helt nede på felgen etter jula, så kan jeg på det sterkeste anbefale at du tar deg et besøk til FlyLady. Hun har nemlig forstått det mest elementære av alt, og tar deg i hånden og leier deg gjennom kaoset som pr i dag råder i heimen din. Hun psyker deg opp mens dere holder på, gir deg daglige oppgaver og til slutt vil du sitte der med full kontroll og et stort smil om munnen – stol på meg, jeg har vært der. Dette funker, og hos henne vil du faktisk finne alt du noengang trenger å finne hva organisering og husarbeid angår.

Vi har alle ting vi trenger å gjøre i løpet av en dag. For de aller fleste av oss vil dette inkludere å gå ut med søpla, tørke over kjøkkenbenken, sette på en oppvaskmaskin og en klesvask, rydde vekk middagen og så videre. Hvorfor ikke la barna få lov til (ja, jeg sier «få lov til», fordi altfor mange av oss rett og slett forhindrer dem ubevisst fra å gjøre det, enten fordi vi tror de ikke kan eller fordi det går så mye raskere å gjøre det selv) å ta en naturlig del av husarbeidet i år? Et godt sted å begynne er å velge ut en eller to ting til hvert enkelt barn. Store barn kan rydde ut av oppvaskmaskinen, mens små barn kanskje har nok med å rydde på plass bamsene sine før de skal legge seg om kvelden eller få en egen klut å vaske bordet med sammen med mamma etter middag.

Antagelig vil det gå noen dager før denne nye rytmen er innarbeidet, og det kan være du trenger å minne dem på deres nye ansvar nå og da. Det viktigste, igjen, er at du går foran med et godt eksempel og gjør dine oppgaver synlig og åpenbart før du krever at de skal gjøre sine. Men det finnes også  andre hjelpemidler du kan bruke, som for eksempel å henge opp en liten plakat på veggen. Denne engelske plakaten kan kanskje være til inspirasjon – om du i tillegg lar ungene være med på å lage sine egne, så har du kommet enda et steg videre, for dette skal jo være morsomt! Som en ekstra bonus vil du også gi dem litt skriftspråkstimulering hvis du skriver en tekst på denne måten, noe som vil gjøre det lettere for dem å lære og lese når den tiden kommer.

Det bør være konsekvenser dersom oppgavene ikke blir utført og ungene er store nok til å kunne forstå dette konseptet, men et godt råd er å la konsekvensene være logiske og naturlige. Hvis femåringen din ikke legger sokkene sine i skittentøyskurven, så blir de faktisk ikke vasket – og dersom ikke sokkene blir vasket, så må hun bruke de skitne eller gå barbeint. Trist, men sant. Men du vil likevel kunne unngå de helt store krisene ved å minne dem på hva de skal gjøre en liten stund før de faktisk skal gjøre det. På den måten rekker de selv å avslutte den aktiviteten de var inne i, slik at de ikke føler at du ødela noe viktig med maset ditt, og slik at de selv kan føle at de bestemte seg for å gjøre det de skulle. Sånt gir en god følelse av å bety noe viktig, og det er jo nettopp det vi skal lære dem om seg selv.

Det er bare en eneste måte å lære dem det på.

La dem være det.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *