Strikkede barnevotter i økologisk ull

Disse passer til en ettåring, og garnet som er brukt er M&K ECO babyull, med minst 20% merino.

Først legger du opp 40 masker på fire strømpepinner i størrelse 3. Deretter strikker du to rett, to vrang helt til du kommer dit du vil håndleddet skal være. 8 cm er en OK lengde.

Deretter går du over til bare glattstrikk, ved å strikke bare rette masker i ca 3 cm.

Så skal du merke av for tommel (med mindre barnet ditt er såpass lite at det ikke egentlig trenger slike finesser riktig enda – da kan du bare fortsette rett frem til felling). Finn en liten garnbit av en annen farge (spiller ingen rolle, du skal fjerne den etterpå – dette er bare et merke så du ikke går deg vill). For tommel på høyre side: strikk en maske med den vanlige fargen, og så fire med fargetråden. På venstre gjør du omvendt, og sparer en maske på den andre siden. Her en venstrevott:

Deretter setter du disse fire fargemaskene tilbake på den venstre pinnen, og strikker over med den vanlige tråden.

Fortsett med glattstrikk til du vil begynne å felle av – nye 3 cm er helt ok, da passer den akkurat til min datter på et år, men det kan hende du vil strikke den litt lenger hvis barnet ditt har lange fingre eller du vil at den skal passe en stund frem i tid.

Felle gjør du på denne måten:

Legg strikketøyet flatt, med tommelmaskene opp og på den siden du har tenkt. I hver av de sidene du nå ser foran deg, skal du felle en maske på både den som ligger øverst og den som ligger nederst mot bordet. Dette gjør du ved å strikke to masker rett sammen. Kort fortalt blir dette de to første på den høyre øverste, de to siste på den venstre øverste, de to første på den venstre underste og de to siste på den høyre underste.

Så strikker du én pinne glattstrikk (altså bare vanlige rette masker), før du gjentar fellingen. Gjenta alt dette til du har igjen to masker på hver pinne. Da river du av tråden, og trekker den helt gjennom masken når du strikker den. Snurp sammen, og stikk tråden ned i hullet slik at den kommer på vranga.

Så går du tilbake til tommelen. Plukk opp de fire maskene som er under de fargede.

Så plukker du opp de som er over.

Nå lirker du ut den fargede tråden forsiktig, forsiktig, og du har et tommelhull. Plukk opp to masker i hver side.

Fordel alle maskene på tre pinner (fire masker på hver), og strikk så langt du ønsker. 3 cm er nok en gang en fin lengde til en ettåring. Strikk to og to sammen en hel omgang rundt, slit tråden, og dra den gjennom. Snurp, og ta tråden på vranga.

Deretter er det bare å feste trådene godt med nål, vrenge votten – og så er den ferdig.

Den neste votten lager du akkurat på samme måte, men bare pass på at tommelen kommer på den andre sida! 😉

Hvis du vil, kan du også tvinne en snor og sy fast hver ende i hver sin vott, slik at tråden kan legges på innsida av jakka og sikre at vottene ikke reiser så langt om de skulle falle av.

Pris på garn: 32 kroner (et lite nøste på 25 gram)Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *