Mors helse har også godt av amming

En av fordelene med å være hjemmemamma, er at man slipper å avvenne bare fordi man ikke lenger er tilstede store deler av dagen og heller ikke har behov for å ha nettene fullstendig for seg selv fordi man skal tidlig opp og fungere på jobb neste morgen.

Mye godt og fornuftig har blitt sagt om barnets fordeler av å ammes i minst ett år, mens fordelene for mammas helse har kommet litt i bakgrunnen. Det betyr dog ikke at de ikke finnes, og her har du noen av dem!

Kort sikt

Brystene står i direkte forbindelse med livmor, og amming gir derfor en umiddelbar effekt på mors helse når barnet blir lagt til brystet for første gang. Livmor trekker seg nemlig mye raskere sammen dersom mor ammer, noe som reduserer blødningen og hjelper den til å normalisere seg igjen.

Dessuten produseres det også hormoner, som igjen påvirker kvinnens allmenntilstand. Hormonet oxytocin sørger ikke bare for at melkeutdrivningen kommer i gang, men det gjør også at kvinnen føler seg rolig, avslappet og veltilpass. Faktisk viser det seg at ammende kvinner har et lavere stressnivå enn sine medsøstre når testet, og disse kvinnene brydde seg mindre om stressfaktorer av den ubetydelige typen enn de andre gjorde. Trusler mot barnet ble derimot reagert sterkere på av de ammende enn av de flaskematende mødrene.

Et lavere stressnivå betyr flere ting. Det betyr blant annet også at søvnen blir bedre og at det er mindre sjanse for å pådra seg stressrelaterte lidelser akkurat i denne fasen av livet.

Lang sikt

Dersom du ammer et år i løpet av livet ditt, reduserer du faktisk brystkreftrisikoen med hele 4.8%. Dette kommer frem av en undersøkelse uført av The World Cancer Research Fond, som tok for seg så mye som 700 studier. Det er også ting som tyder på at dette også gjelder eggstokk- og livmorkreft. For kvinner som har ammet, er risikoen for eggstokk-kreft redusert med hele 60%. Du har også 10% mindre sjanse for å få hjertesykdommer og slag, samt mindre sjanse for å få både diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolestrol.

Amming forebygger også benskjørhet. Kroppen bruker kalsium fra blant annet benbygningen for å produsere melk, men når barnet er avvent vil kroppen kompensere ved å få en større bentetthet enn tidligere.

For veldig mange er det også sånn at ammingen hjelper dem å gå ned i vekt på en naturlig måte etter fødselen, noe som har effekt på mors form og helse generelt. Samtidig vil hyppig og jevn amming som oftest utsette eggløsningen, slik at kvinnen ikke vil bli gravid igjen før kroppen hennes er klar for det.

Kilder:

Ammehjelpen> Fordeler for mor ved å amme

ABC Nyheter> Amming reduserer brystkreftrisikoen

About.Com: Womans Health> Breastfeeding Benefits Mom and Baby

VG> – Amming reduserer faren for sykdom hos mødre2 kommentarer

  • Elisabeth

    Lavere stressnivå my ass..! Gjaldt ihvertfall ikke for meg. Fikk lavere stressnivå når jeg sluttet. Men så er jeg sikkert et unntak..?

  • Nienna

    *ler* Men du hadde jo en rimelig tung start da, med x antall brystbetennelser og en baby med kiss/kid i tillegg. Håper på en bedre ammeopplevelse for deg denne gangen!! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *