Kontantstøtten: Hvor mye kan levestandarden senkes?

Kast kontantstøtten – velg selv! står det å lese i en kronikk i Dagbladet akkurat nå. Foreldrene bør selv være villige til å velge å være hjemme med barna og familien, uten pengestøtte.

Men det handler ikke om villighet. Det handler om mulighet.

Vi har ingen hytte eller yacht vi kan selge, ei heller kjenner jeg noen andre småbarnsfamilier som har det. Derimot kjenner jeg et par som er kreative hva inntekt angår, og som får det til å gå rundt på mindre konvensjonelle måter – noen har en biinntekt fra internet, mens andre velger å jobbe når hovedforsørger er hjemme og tar seg av barna. Det kan la seg gjøre. Men det krever sitt.

SIFO forteller oss at standardbudsjettet for en familie med mor, far og en ettåring er på 15 830 kroner i måneden. Dette er uten boutgifter, strøm, vedlikehold og helseutgifter. Gjennomsnittslønnen i 2006 var 32 300 kr før skatt, det vil si 20 672 kroner utbetalt i måneden ved en skatt på 36%.  4832 kroner er da igjen til huslån/husleie, strøm og legebesøk, dersom man bare lever på en inntekt.

Dette er, om ikke umulig, så i alle fall på smertegrensa for hva en familie kan klare.

I utgangspunktet er jeg hjertens enig med kronikkforfatteren. Vi burde hatt et samfunn hvor man har frihet til å velge uten å tenke på penger. Vi skulle ha kunnet prioritere familie og unger fremfor lønn, helt uten å få økonomisk assistanse til å gjøre det. Vi skulle også gjerne hatt en stor og flott regnskog, mat nok til alle og ikke minst fred på jord – men det er et stykke igjen fra virkelighet til en Perfekt Verden.

Og det er derfor vi trenger tiltak som kontantstøtten.

Det er derfor den ikke må fjernes.

Det bør derimot bli mer av den.

Hjemmemamma.com har nå en underskriftskampanje for videreføring og forbedring av kontantstøtten, i samarbeid med Norges Kvinne- og familieforbund. Du kan signere digitalt her, eller printe ut et ark til å samle underskrifter her.

Bli også gjerne med i kampanjens Facebookgruppe!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *