Beskytt barna mot svineinfluensaen!

I disse dager er usikkerheten stor. Er svineinfluensaen på vei til vårt avsidesliggende land? Er den så alvorlig som mange vil ha det til, og kan man faktisk dø av den? Eller er dette bare et mediastunt for å selge mest mulig aviser til flest mulig naive mennesker?

Uansett hvordan du vrir og vender på det, så kan du ikke unngå å forholde deg til denne mulige pandemien på den ene eller andre måten. Den er overalt. Den er på TV, i avisene, på radio og på folkemunne. Den er på jobb, på skolen og i barnehagen. Kanskje den også er hjemme hos deg selv.

Svineinfluensaen utgjør nemlig en dobbel trussel.

Ikke bare må du forholde deg til at en potensielt smittsom og dødelig sykdom er på vei, men du må også forsikre deg om at ungene dine ikke feiloppfatter situasjonen og blir skikkelig redde av alt oppstyret. Det er jo et kjent faktum at barn gjerne danner sine egne koblinger og tanker om ting, og kan godt overbevise seg selv om at de snart vil dø av svineinfluensaen om de har nyst to ganger.

Mental beskyttelse

Derfor kan det være lurt å ta de mentale forholdsreglene først. Du vil ikke gjøre det verre enn det er, så du bør forsøke å minimere inntrykkene akkurat nå mens det verste pågår i media. Skru av TV (eller i det minste lyden) når nyhetssendingene kommer, unngå radio i bilen, og pass selv på at du ikke snakker om dette over hodet på ungen din. Små gryter har også ører!

Barna dine har likevel behov for å få informasjon om hva som skjer. For det første er det jo sånn at barn gjerne snakker med hverandre også, og det kan godt hende fireåringen din plutselig kommer hjem med en noe spesiell versjon av saken om han snakker med en verdensvant og kreativ førsteklassing. Dessuten bør de jo helst vokse opp i en mest mulig virkelig verden, med dårlige nyheter i passe doser sånn at sjokket ved fylte 18 ikke blir unødvendig stort.

Derfor er stikkordet også denne gang «samtale». Vær åpen for samtale, still deg inn på nettopp ditt barns nivå, og fortell henne at du er litt bekymret for om hun kan ha hørt noe hun har blitt litt skremt av. Om hun viser interesse, så kan du godt fortelle henne sannheten slik du pr i dag kjenner den. Det er mye bedre med fakta enn halvkvedede viser som etterlater et fantasifullt barn med sin egen makabre kreativitet etter at mørket har falt på.

Hygienetiltak

Uansett om du tror svineinfluensaen utgjør en reell trussel eller ei, så kan dette være et godt tidspunkt å innføre eller forsterke hygienetiltakene i hjemmet. Selv en helt vanlig influensa er penest på avstand, for å si det sånn, og desto større avstand mellom din familie og den, desto bedre er det.

Dessuten er dette også en glimrende anledning til å lære dine barn om både normal hygiene, smittefare, bakterier, virus og immunforsvar – selvsagt tilpasset alder og modningsnivå.

Her har du en liste over tiltak som kan gjøres (og burde gjøres, svineinfluensa eller ei):

  • håndvask etter at man har tatt i penger og andre ting som ofte berøres av andre mennesker
  • holde seg for munnen når man nyser eller hoster, da fortrinnsvis ikke med hånden om man kan bruke papir/lommetørkle isteden
  • ikke putt snørr i lomma, selv om det er pent innpakket
  • antibakterielle servietter dersom håndvask ikke er lett tilgjengelig
  • fokuser på helse, på frisk luft, frukt og grønnsaker – og fortell ungen din hvorfor dette er så viktig for kroppen


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *