Tilrettelegg hverdagen med en ettåring

Noe av det vanskeligste med å være hjemme med barn, er at det ikke finnes noen lovfestede pauser. Avspasering og ferie er begreper som ikke lenger eksisterer i ditt vokabular, og det kommer ingen vikar og fyller hullet dersom du skulle finne på å bli syk heller. Når man i tillegg har en travel, liten ettåring i huset, kan dagene fort bli kaotiske dersom man ikke har en aldri så liten beredskapsplan klar. Her får du noen tips til hvordan du kan tilrettelegge dagene sammen med ettåringen din.

Så vidt innenfor rekkevidde

Det første du bør sette deg inn i, er ettåringens behov og generelle utviklingsnivå. Den sikreste veien til frustrasjon er nemlig å forvente for mye (eller for lite) av ungen din, og du bør derfor ta sikte på aktiviteter som ligger bare akkurat så vidt innenfor rekkevidde av hva han forstår. Han skal nemlig ha noe å strekke seg etter slik at det både blir interessant og lærerikt, men om det blir enten for enkelt eller for vanskelig, så ender dere fort opp med å rive av dere håret begge to. Alle barn er forskjellige, og det er også stor forskjell på å være 12 og 17 måneder, så her gjelder det å kjenne sitt barn godt nok og ikke minst henge med på utviklingen – det som er riktig i dag, kan være utdatert neste uke. Kanskje må du også eksperimentere litt for å treffe blink, men det er jo også en del av morroa?

Barnesikre hjemmet

Dernest bør du kartlegge sikkerhetsbehovet. Kanskje det er best å donere vekk nedre halvdel av veggseksjonen til leker og ødeleggbare ting akkurat nå? Ta deg en runde i hele huset, og sett det du gjerne vil spare på eller potensielt skadelige ting opp i høyden eller inn på et rom krabaten ikke har tilgang på. Dette betyr nemlig at du slipper å fotfølge ham dagen lang, og han får muligheten til å høre deg si noe annet enn «nei!». De fleste konflikter kan nemlig forebygges hvis man er litt i forkant, og det er jo ikke nødvendig å kjefte mer enn man må. Samtidig gir dette deg litt mer spillerom i hverdagen, så alle vinner. Gjør det gjerne til en vane å rydde vekk alle voksenting fra barnehøyde før du legger deg om kvelden, slik at dere kan få en forholdsvis avslappet og kjeftefri morgen!

Spennende skap

De tomme skapene og skuffene rundt omkring i huset kan du nå bruke til din fordel, siden det nesten er sikkert at han vil åpne dem og gå på skattejakt der. Om du har noe spennende i baderomsskapet, betyr dette kanskje at du rekker å dusje før han kjeder seg igjen? Det er dog viktig at dette er leker han bare får da, og ikke ellers – så lenge det er forholdsvis nytt og spennende, så øker nemlig sjansen for at det vil fortsette å fenge. En ettåring vil helt generelt synes det er artig å klæsje med ting, sortere ting, flytte ting ut av en eske og ned igjen, studere fargerike ting, smake på litt forskjellig – og vannlek er jo også en sikker vinner. Kanskje en plastbolle med konditorfarget vann vil gjøre stor lykke? Det er jo både spiselig og lett å tørke opp hvis (og når) det søles utover gulvet!

Vanlige ting på uvanlige steder

Ungen din har helt sikkert sett en kjele før. En sleiv også. Eller hva med bakebollen? Men har du noengang latt ham forsøke å leke med dem på lekematta si? Dette er nemlig ting du kan ta frem fra tid til annen, og holde arvingen engasjert en liten stund. Vis ham hvordan han kan slå på kjeler og boller med visper og sleiver, så kan det jo hende du rekker å smøre deg noen brødskiver uten forstyrrelser. Tenk farger her også – forskjellige boller og lokk kan være morsomt. Hvis du vil ta denne helt ut, så kan du også eksperimentere litt med vanlige matvarer – fortrinnsvis dem som lett lar seg støvsuge opp igjen etterpå. En liten kopp med rosiner eller havregryn, for eksempel, eller bare helt vanlige brødbiter i en isboks kan være spennende nok for en liten krabat som aldri har sett (eller smakt) denne kombinasjonen før.

Ta vare på deg selv

Det kan være vanskelig å huske seg selv i farta når det er en liten turbo i huset. Men faktum er at du ikke vil være noen god mamma om du ikke samtidig husker å ta vare på deg selv – de aller færreste av oss er i stand til å beholde tålmodigheten hvis magen er tom og kroppen er utslitt på grunn av søvnmangel. Derfor må du ta deg tid til både å spise god og næringsrik mat, motstå fristelsen til å legge deg seint for å få litt mer voksentid, og hvis du vet du føler deg mer opplagt med sminke og stelt hår, så bør du også gjøre dette til en prioritet om morgenen. Mye kan forberedes kvelden i forveien, og hvis du legger klar klær til dere begge og setter frem de tingene du trenger til å fikse deg opp litt, så går det mye raskere. Kanskje vil du bli overrasket over hvor lite som skal til!

Rutiner er gull

Hvis du både vet hva du skal og hvordan du skal det, samtidig som dette gjentar seg i noenlunde samme rekkefølge hver dag, vil dette gi både deg og ungen din stabilitet i hverdagen. Dette vil sannsynligvis fjerne en god del av kaoset som gjerne følger småbarnsperioden også, og gjøre familielivet et par hakk mer harmonisk. Ta utgangspunkt i det du vet om alle familiemedlemmenes behov, og skriv ned sove- og spisetider på et ark (du kan blant annet finne skjema for dagsrytme her). Innimellom disse fyller du inn andre ting du trenger å gjøre for å dekke behovene, som for eksempel middagslaging, klesvask og egentid. En slik dagsrytme vil nemlig gjøre at du kan fokusere på øyeblikket isteden for å ha dårlig samvittighet for alt det andre du skulle ha gjort – og sørge for at du kan bruke den energien din på å kose deg sammen med den lille ettåringen din isteden!

Har du flere tips til hvordan man kan aktivisere en ettåring eller til å få hverdagen til å gå som smurt? Del gjerne i kommentarfeltet nedenfor!



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *