Strikk ulltrøya selv!

Når nettene blir lange og ulla setter inn, er det fint å kunne strikke litt selv for både for hobbyens skyld og for å spare penger. Ulltøy er som kjent ikke så billig, så det kan lønne seg å stå for produksjonen selv. Hjemmemamma.com gir deg her en oppskrift på en ulltrøye med ermer og halskant, som både kan fungere som undertøy og som utenpågenser, alt avhengig av hvilket garn du bruker.

Bolen

Mål rundt barnets brystkasse, der den er bredest. Legg på 5 cm i tillegg.

Se på garnet du har valgt deg ut – der står det nemlig hvor mange masker du må ha for å få 10 cm. Regn ut hvor mange du trenger for å komme opp i det tallet du nettopp målte.

Rund opp dette tallet til nærmeste tall som lar seg dele på 4.

Legg opp maskene på strømpepinner eller rundpinne, i henhold til anbefalingen på garnet.

Strikk rundstrikk, 2 rette og 2 vrange. Mål på barnet eller en genser som du vet passer, fra rumpa og opp til der armene begynner, og strikk til du kommer så langt du ønsker.

Del arbeidet i to, og strikk hver del for seg. Du skal med andre ord strikke halveis på runden, og så snu og strikke tilbake – før du igjen snur. De andre maskene kan du ta over på en tråd, eller la henge på pinnen.

Ryggen strikkes slik frem til du kommer opp til nakken. Tenk deg at du deler det antall masker du nå har på 4. Strikk den første fjerdedelen, fell av de neste to og strikk den siste. Dette blir skuldrene, og du skal nå strikke hver av dem til de blir lange nok til å rekke opp til midten av skuldra. Igjen: mål på barnet eller på en genser du vet passer.

Så strikker du fremsiden, frem og tilbake på akkurat samme måte. Men du skal felle av til hals på en litt annen måte, og litt tidligere enn du gjorde på ryggen. 2-3 cm lavere enn nakken pleier å være passe, men mål på en genser hvis du er i tvil. Strikk det samme antall masker som du gjorde på ryggen – pluss seks til. Så feller du, frem til du får «skuldertallet pluss seks» på den andre siden også. Snu og strikk den ene skulderen tilbake. For hver gang du nå begynner på en pinne fra halssiden, skal du felle noen få masker til, slik at du får en fin avrundet hals. På den første pinnen strikker du to rett sammen, tre ganger etter hverandre, og fortsetter som vanlig ut pinnen. Strikk tilbake. På den andre strikker du to rett sammen to ganger. Strikk ut pinnen og tilbake. På den tredje strikker du en rett sammen, og fortsett.

Strikk begge skuldrene like høye som dem på ryggen.

Fest tråder og sy sammen skuldrene.

Hvis du bare ønsker deg en vest, kan du stoppe her.

Ermer

For ermer tar du fire strømpepinner, og plukker opp masker rundt hele armhullet. Dette gjør du ved å stikke pinnen inn i de ytterste maskene på trøya. Den første pinnen skal fra skulderen og halvveis ned, den andre fra halveis og ned til midten, og de to andre på tilsvarende plass på baksiden. Pass på at du får likt antall på alle pinnene, og at det samlede antallet lar seg dele på fire.

Så strikker du 2 rette og 2 vrange i omtrent halvannen cm. Deretter skal du begynne å felle, slik at ermet smalner ned mot håndleddet. Dette gjør du ved å felle (strikke to masker sammen) en maske på slutten av den andre pinnen og på begynnelsen av den tredje, slik at du har felt 2 masker på en omgang. Fortsett med 2 rette og 2 vrange, men pass på at du «hopper over» de maskene du har felt! Det er lett å se på arbeidet om det er meningen du skal strikke rett eller vrang.

Dette gjentar du hver halvannen cm, til du har kommet så langt ned som du ønsker. Mål på barnet eller på en genser, og legg på et par ekstra cm så du har litt å gå på. Om du vil, kan du også gå over til bare 1 rett og 1 vrang helt på slutten, for å lage en bord.

Gjør det samme på den andre siden.

Fest trådene.

Halskant

For halskant, så plukker du opp masker rundt hele kanten. Denne strikker du bare i 1 rett og 1 vrang, så her må du ha et partall for at det skal gå opp. Når du har strikket ca 1 cm, kan du lage hull til snor hvis du ønsker. Begynn med å legge tråden løst over pinnen til et kast, og strikk de neste to sammen til en. Gjenta gjennom hele omgangen. På neste runde strikker du den løse tråden/kastet som en maske, og fortsetter med 1 rett og 1 vrang en pinne til. Da kan du felle av.

Fest trådene.

Ta en lang tråd fra garnet, legg den dobbelt og tvinn den. Legg den dobbelt enda en gang, og la den snurre seg sammen til en snor. Knyt i begge ender, og klipp så du får en liten tust i hver ende. Denne trer du så gjennom hullene i halsborden – og så er du ferdig!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *