Kjemisk barndom

Har du noen gang tenkt over hvor mange kjemikalier du og ungene dine er utsatt for i det daglige?

Soverommet

La oss ta en hvilken som helst morgen. Dynen du ligger under, lakenet du ligger på… Mest sannsynlig er dette bomull som har blitt utsatt for mengder av insektsmidler og så videre mens det vokste, og når det ble laget om til tekstiler så har det også blitt tilsatt kjemikalier i form av både fargestoffer og møllmiddel (før brukte man jo møllkuler, nå bruker man ingenting… og det er ikke fordi møllen har blitt mer kresen). Dette gjelder også bomullsklærne du tar på deg og ungene.

Badet

På badet møter du en ny verden av kjemiske stoffer. Engangsbleiene du kanskje bruker på barnet ditt er tilsatt stoffer som gjør dem superabsorberende, pluss blekemiddel som skal gjøre dem rene og pene i fargen. Papir er nemlig ikke kritthvitt fra naturens side. Såpen du vasker dere med er mest sannsynlig tilsatt sodium laureth sulfate, som får den til å skumme, men som samtidig kan tørke ut og skade huden. Tannkremen du bruker kan være tilsatt triklosan, som er et svært miljøskadelig stoff.  Sminke, hudpleiemidler og hårprodukter er gjerne tilsatt konserveringsmidler i form av parabener og ftalater, som potensielt kan virke hormonforstyrrende.

Kjøkkenet

Vel nede på kjøkkenet er det på tide med frokost. Dersom du bruker tåteflasker, tutekopper og skåler til barnets frokost, er det en viss sjanse for at de er tilsatt stoffer som melamin – det samme stoffet som drepte tusenvis av kinesiske barn i fjor høst – og bisfenol A, som er både hormonforstyrrende og kreftfremkallende. Etterpå drar du frem spruteflasken og vasker over kjøkkenbenk og bord etterpå. Det lukter kanskje godt og rent, men det er grunn til å være skeptisk når det står bakpå at man ikke skal inhalere spraytåken etterpå.

Cocktail

Alle disse stoffene er lovlige i bruk her i landet. Hver eneste produkt er under grenseverdien for hva som regnes som skadelig. Det er bare ett problem. Undersøkelsene tar ikke hensyn til at vi utsettes for fler enn ett eneste produkt i løpet av et døgn, og det kan derfor hende vi er langt over grenseverdiene når alt kommer til alt og verdiene summeres opp ved dagens slutt. Dansk forskning har sågar slått fast at en slik kjemisk cocktail kan gi misdannelser på foster, selv om grenseverdien ikke var nådd.

Samtidig er det sånn at 200 danske barn har blitt henvist til Rigshospitalet grunnet for tidlig pubertet det siste året. For førti år siden var tallet 5. Noe har skjedd. Og det kan umulig være bra.

Markedskreftene er deg

Det er du som har ansvaret for inneklimaet i ditt eget hjem. Det er du som bestemmer hva du vasker barna med, og hva du lærer dem om miljø, helse og ansvar. Hjemmemamma.coms nettbutikk forsøker alltid å ha miljøvennlige og giftfrie produkter i hyllene, men det viktigste er likevel at du som forbruker leser bakpå det du kjøper i det daglige og er bevisst på valgene du tar. Står det noe du ikke forstår der, så la det være, eller gå for produkter du vet er trygge isteden.

Du er markedet. Du bestemmer.

Se også Meditrina.no for mer informasjon om naturlig livsstil.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *