Skitt skjer – og det burde det!

Så du rakk ikke å vaske gulvet denne uka, du heller? Ingen grunn til verken panikk eller dårlig samvittighet. Vi har visst en stund at hygiene har direkte sammenheng med vår helse og at for eksempel håndvask forebygger veldig mange smittesykdommer, men på den annen side kan det faktisk bli for rent. Hvis vi bakteriedreper og steriliserer og vasker og styrer, berøver vi faktisk både oss selv og ungene våre for noe viktig. Vi trenger nemlig møkka til å stimulere immunforsvaret vårt, og tro det eller ei, vi blir lykkeligere av den også!

Helsebringende parasittmark

Astma og allergi klassifiseres som autoimmune sykdommer (sykdommer hvor kroppen praktisk talt går til angrep på seg selv), og disse kan i følge nettstedet Klikk.no komme tilbake igjen på rett kjøl om man tilsetter litt møkk i systemet. Den inneholder nemlig parasittmark. Og det trenger vi visst!

– Studier gjort rundt hygieneteorien konkluderer med at organismer som millioner av bakterier, virus og spesielt mark, som entrer kroppen sammen med «skitt», trigger et sunt immunsystem. Flere pågående studier antyder at et dårlig immunforsvar som har gitt autoimmune sykdommer, allergier og astma, kan komme tilbake på riktig spor ved å tilføre mark, skriver The Herald Tribune.

Babyen vet best

De fleste foreldre vet at om det kan puttes i munnen, så puttes det i munnen. Alle babyer gjør det. Det er sånn det skal være. Men har du noengang tenkt på hvorfor? Den ene forklaringen er at små barn er «oralt fikserte», med andre ord er munnen opplevelsessenter nummer én – de opplever og blir kjent med verden gjennom deres mest fininnstilte sanseorgan. Men kanskje er det også en annen forklaring på fenomenet… kanskje er det sånn at også dette er et medfødt instinkt? For ikke bare lærer de om verden, men på sett og vis programmerer de også sitt eget immunapparat ved å utsette det for bakterier, organismer og parasitter av forskjellige slag.

Til og med kreftforebyggende

Etterhvert som det forskes og studeres, oppdager man flere og flere sammenhenger. En av de siste som ble avdekket, er at møkk faktisk forebygger kreft. Hvis et barn utsettes for bakterier og organismer fra begynnelsen av, vil hun få bygget opp immunforsvaret sitt så til de grader at hun har mindre sjanse for å utvikle kreft senere. Dette er også en av grunnene til at du som hjemmemamma bør ta med barnet ditt ut og utsette henne for forskjellige typer miljø og bakteriefloraer, istedenfor å holde dere hjemme på det rene gulvet. Noen forskere mener nemlig at barnehage fra et veldig tidlig tidspunkt vil forebygge leukemi, nettopp på grunn av at barna der blir utsatt for flere bakterier enn de ville blitt om de bare var hjemme.

Hva med å ta en god og lang skogtur innimellom, og la ungene gå berserk med kongler og kvister?

Lykkelig av møkk

BBC News kunne også melde for en stund siden at lungekreftpasienter som ble behandlet med en bakterieflora lignende den som finnes i jord, rapporterte om økt livskvalitet. Om man undersøker dette nærmere, viser det seg faktisk at mus som utsettes for de samme bakteriene får et øket serotoninnivå i kroppen! Serotonin er som kjent det stoffet som blant annet får oss i godt humør, og for lite av dette kan forårsake depresjon. Faktisk er det sånn at dette stoffet finnes i flere antidepressiva, men kanskje vi heller burde grave litt i jorda i steden. Eller la være å vaske så innmari ofte? 😉

Antagelig gjør vi barna en diger bjørnetjeneste ved å passe på at gulvet de leker på alltid er gullende rent, og ved å sette dem på et nyvasket pledd istedenfor å la dem kose seg på grassplenen.

Har du like dårlig samvittighet for gulvvasken nå?Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *