Språkstimulering i hverdagen

Av Karianne Gamkinn

Karianne Gamkinn er tekstforfatter og kommunikasjonsrådgiver. Hun skriver også bloggen Mammadamen.

Barns språkbruk kan være underlig og morsom for voksne ører. Men husk at hos barnet ligger en logisk tankerekke bak. Mestringsfølelsen er viktig i læring og utvikling! Grip fatt i hva barnet kan, og bruk hverdagen i språkstimuleringen.

Når barn begynner å snakke er individuelt basert. Noen begynner før de har fylt ett år, andre venter til de nærmer seg to år. Men forskere mener at barn ofte skjønner flere hundre, kanskje tusen, ord før de sier så mye. De suger til seg og lagrer ordene for så å ta dem frem igjen senere og bruke dem.

Bestefar er en stokk

Barns blikk på omverdenen kan være ganske annerledes enn hos oss voksne. Ett- og toåringenes, og også eldre barns, språkbruk skaper ofte underlige og morsomme historier. Små barn har ikke et helt fast grep på språket, og deres observasjoner korresponderer ikke alltid med de voksnes verdensoppfatning.

Et godt eksempel på et yngre barns pussige utsagn, og hvordan barn oppfatter bilder bokstavelig, er den norske forfatteren Johan Borgens novelle Av en født forbryters dagbok. I denne novellen tror barnet at bestefaren er en stokk. Bestefaren holder til i etasjen over gutten, og banker ofte i gulvet med stokken sin.

Du har sikkert selv en uendelig rekke med liknende eksempler?

Bruk hverdagens gjentakelser
Det er viktig at foreldre, og andre barnet tilbringer mye tid med, snakker med barnet, og gjennom språket inkluderer barnet i hverdagens gjentakende aktiviteter.

Innkjøp av mat er for eksempel en god aktivitet å bruke i språkstimuleringen. Du og barnet ditt starter med å finne ut hva familien mangler, og skriver sammen en handleliste. I butikken lar du barnet aktivt delta i å finne varene. Samtidig gjentar du navnene på varene. Når dere kommer hjem igjen setter dere sammen varene inn i skapene. Da får barnet igjen en gjentakelse av ordene.

Lek og bøker
Lek er læring, og barnet vil gjerne leke med deg. I språkstimulering, som i all annen læring og utvikling, er det viktig å la barnet intuitivt få oppdage. Å dele barnets interesser, og snakke om det barnet ditt retter oppmerksomheten mot er motiverende for barnet. Lytt til barnet ditt, og prøv å tolke hva han eller hun sier. Pek på tingene barnet snakker om, si og gjenta navnene på tingene korrekt.

Bøker er uvurderlige hjelpemidler i språkstimuleringen. Les pekebøker, rim og regler, og sanger sammen med barnet. Les gjerne den samme boka flere ganger. Barn liker det kjente, og gjennom gjentakelsene vil barnet ditt lære ordene. Ordspillene og gjentakelsene i rim, regler og sanger hjelper også barnet å huske.

Ha fokus på språket gjennom hele dagen, i alle gjøremål og aktiviter. Bruk gjentakelsene i hverdagen. Slik lærer barnet ditt.

Kilder:
Barn og bøker av Toril Bang Lancelot og Tordis Ørjasæter
Norsk Logopedlag



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *