Hvorfor husarbeid faktisk er viktig – tross alt

Det skjedde liksom noe når kvinnene ble frigjort på 70-tallet. Husmoren, som før hadde en viss status og yrkesstolthet, ble i verdens øyne redusert til noe tilsvarende de hybelkaninene hun viet livet sitt til å bekjempe. Husarbeid ble til noe negativt, et ork og et pes man i alle fall ikke skulle bedrive tiden sin med.

Selvfølgelig er det flott at vi nå har valgmuligheten. Men det er sjeldent noe kommer uten en prislapp, og en av baksidene er at den generasjonen som var mest opptatt av frigjøringen fra kjøkkenbenken, samtidig dyrket frem negative holdninger til ting som likevel må gjøres av noen. Barna ble ofte utilsiktet oppdratt til å se på husarbeid som noe fælt vi måtte gjøre om vi ville eller ei. «Rydd rommet ditt!» er en setning mange av oss har hørt i oppveksten. «Tror du jeg LIKER å gå her og rydde opp etter deg? Det blir ikke noe barne-tv før du er ferdig!»

Dette er en forferdelig dårlig tilnærmingsmåte, og mange av oss har dessverre tatt denne holdningen med oss inn i vårt eget hjem nå når vi har forlatt redet og dannet vår egen familie. Det er derfor på høy tid at vi får ryddet opp i våre egne tankemønstre før vi viderefører dårlige holdninger til våre egne barn. For hvorfor i alle dager skal vi nå det, når de likevel må forholde seg til det resten av livet? Er det ikke like bra at vi da gir dem en positiv opplevelse av det?

Fordelene med et rent og ryddig hjem er nemlig mange, og de kan deles inn under fire overskrifter.

Trivsel

Hvor trives du best? I en kaotisk svinesti, eller i et ryddig og delikat hjem? Hvor har du det hyggeligst? Når du rydder og holder det rent hjemme, gir du deg selv det hvile- og rekreasjonsstedet du trenger for å koble av, stresse ned og hente inspirasjon og krefter til hverdagens strabaser. Den negative stemmen i hodet ditt sier at du slaver og sliter for andre, mens det du i virkeligheten gjør er å gi deg selv muligheten til å slappe av med god samvittighet.

Dette er også noe du gir til de du elsker mest. Du gir din kjære tid sammen med barna, fordi han ikke trenger å gjøre det du har gjort. Du gir ungene dine et OK sted å ta med venner hjem til. Og om du i tillegg har et visst system på hva du skal gjøre når, frigjør du også tid du kan bruke til å finne på noe spennende sammen med dem – eller bare til å være sammen. Lar du dem få være med på husarbeidet, deler dere faktisk en opplevelse samtidig som de føler seg som viktige deler av felleskapet. Gjør det med et smil, så vil de forbinde husarbeid med noe koselig senere.

Sikkerhet

Kaos kan være farlig. Kaos kan faktisk bety at det tar fyr i noe som havnet for nær ovnen. Det kan bety at du ikke finner telefonen din om du plutselig må ringe ambulansen, eller at du snubler i et-eller-annet med babyen på armen. Kanskje du en dag trenger toåringens helsekort rimelig kjapt, eller hva om noen i familien bruker faste medisiner du må opplyse sykehuset om i tilfelle noe uforutsett skjer? Vet du da hvor du kan finne dette på sekunders varsel?

Det er ikke meningen at du skal tenke på alt det fæle som kan skje med dem du er glad i, men det kan være du finner litt mer mål og mening med å gjøre husarbeid om du faktisk forstår at du med dette kan spare dere for alvorlige ulykker eller konsekvenser av å ikke kunne skaffe hjelp i tide.

Helse

Dette er en no-brainer. Vi vet alle at matrester og skitt skaper gode arbeidsforhold for bakterier, men kanskje ikke like mye for dine barns (og ditt) immunforsvar. Faktisk kan dårlig kjøkkenhygiene sørge for mye elendighet, så i tillegg til å sørge for at du og dine får i dere god næring når du lager mat, så kan du også sørge for at dere slipper sykdom på grunn av dårlig kjøkkenhygiene.

Dette gjelder forøvrig også resten av huset. Om du en dag tråkker i kattebæsj uten å vite det og tar av deg skoene i gangen som jo normalt er, så er det ingen sak for nestemann å tråkke i disse bakteriene og spre dem med seg videre til dit babyen din leker eller for den saks skyld slenge føttene på bordet ved siden av potetgullbollen. En gulvvask i ny og ne skader ikke.

Økonomi

Regninger må betales. For at de skal betales, må de være synlige og helst på et fast sted sånn at de ligger klare når du åpner nettbanken. Om de ikke betales fordi de ligger underst i reklamebunken på kjøkkenet eller har havnet under en sofapute, blir de dyre. Dette er penger du heller kunne brukt på koselige ting, og dermed styrker du familieøkonomien også ved å holde kaoset under kontroll.

Hvis du vet hvor ting er, så vet du også hva du har. Dette kan redde deg for en del bomkjøp fordi du ikke trodde du hadde akkurat det, var sikker på at du hadde kastet det eller antok at du ikke hadde nok. Isteden kan du bruke det du har.

Du har et valg. Du kan mislike det, eller du kan gjenoppdage verdien i å skape et trivelig, sikkert hjem som bidrar til fysisk og psykisk helse og bedre økonomi for dere alle sammen. Noen må jo gjøre det uansett, så du kan like gjerne gjøre det med et smil. 🙂



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *