Omega 3 er livsviktig for gravide og barn

Kunnskap om barn og ernæring får man bare aldri nok av – spesielt ikke i disse dager hvor kostholdet gjerne blir så som så på grunn av tidsmangel og stress. Denne artikkelen er skrevet av Joakim Kalas, og er gjengitt med tillatelse.

Omega 3 er livsviktig for gravide og barn

Omega 3 fettsyrer er livsviktig for barnets og fosterets utvikling.

Omega 3 fettsyrene EPA og DHA er livsviktige byggesteiner for kroppen, og svært viktig for hjernens funksjonalitet og utvikling. Dagens matvarer gir et mangelfullt kosthold med mye halvfabrikata og næringsfattig mat. Derfor er det få voksne og barn som får i seg nok Omega 3 gjennom kosten.

Kosttilskudd for barn
Forskning viser at Omega 3 kosttilskudd gir kraftige forbedringer i konsentrasjon og atferd hos barn. Noen dokumenterte effekter er økte leseferdigheter, bedring i en rekke helseproblemer som astma og eksem, samt høyere score på intelligenstester.

Normalt får spedbarn omega 3 fettsyrene gjennom morsmelken, dersom mor spiser fetfisk eller inntar Omega 3, helsekost. Men det må også tas hensyn hvilken type fisk som spises, spesielt hvis du er gravid. Statens Næringsmiddeltilsynet fraråder gravide blant annet å spise lever fra fisk, stor ferskvannsfisk og krabbeinnmat fra skallet.

Omega 3 som helsekost
På markedet i dag finnes over 70 ulike Omega 3 produkter i Norge, noe som har gitt stor variasjon i kvaliteten. Blant annet består de fleste Omega 3 produktene av syntetiske oljer, oftest uten at forbrukeren er klar over det. Det er svært få aktører på markedet som leverer 100 % naturlig fiskeolje. Hvilke helseeffekter det naturlige vil ha framfor det kunstige er ikke bevist, men folk flest burde være opplyst om innholdet i sitt kosttilskudd.

Videre anbefales det at folk med sykdommer eller dårlig immunforsvar øker inntaket av Omega 3. Dosene som står på boksene er først og fremst men som forebyggende tiltak. Hvis man for eksempel lider av høyt kolestrol og blodtrykk, allergi, leddgikt, psoriasis, diabetes osv. anbefales det å øke dosen etter behov.

Hjerte og karsykdommer er kanskje vårt største helseproblem i Norge. Nærmest 50% av alle dødsfall her til lands skyldes hjerte og karsykdommer, men heldigvis har forekomsten av hjerteinfarkt avtatt de siste 15 årene. Det er mye som peker i mot at en viktig årsak til dette er en reduksjon i inntaket av mettet fett, samtidig som inntaket av flerummettet fett har økt.Andre faktorer som også har påvirket denne utviklingen er et større fokus på helse og mosjon blant folk flest, ikke minst er det mange som har valgt å stumpe røyken.

Om forfatteren

Joakim Kalas skriver og distribuerer artikler for et byrå innen digital markedsføring for en rekke kunder innen flere ulike bransjer. Artiklene som distribueres skal kun brukes som informasjon. Lesere bør alltid dobbeltsjekke informasjonen og ikke gjennomføre handlinger kun på basis av artikkelen.

Artikkel Nettverk:
WebArtikler.comLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *