Amming og kvinnens syklus

Det er hovedsakelig to teorier som finnes hva amming og fertilitet angår. Den første hevder at kvinnen ikke kan bli gravid mens hun ammer, uavhengig av om hun har fått tilbake menstruasjonen eller ei. Den andre sier at amming overhodet ikke er noen god måte å beskytte seg mot enda et svangerskap på. Hvem har rett?

Fullamming nødvendig

Faktisk er det sånn at amming kan virke preventivt dersom visse kriterier ligger til grunn. For det første bør det være fullamming det er snakk om, og morsmelken må være barnets eneste ernæring. Dessuten må følgende kriterier være tilstede:

  • Barnet må være yngre enn 6 måneder.
  • Kvinnen må ikke ha fått tilbake menstruasjonen.
  • Ammingen må være selvregulert, det vil si at barnet må legges til brystet når det gir signal om det, dag som natt.

Hvis disse kriteriene blir møtt, vil amming som prevensjonsmetode være så mye som 98-99.5% sikkert, og dermed være vel så sikkert som andre prevensjonsmidler. Undersøkelser viser at kun 2 av 100 kvinner som ammet ble gravide i løpet av et år

Problemet med å utelukkende stole på amming som prevensjon er at man kan få en eggløsning før den første menstruasjonen kommer. Dermed kan også dette egget befruktes før man vet at man er tilbake igjen i syklus, og graviditeten kan være et faktum – selv om det også må legges til at dette er en sjelden affære.

Når kommer mensen tilbake?

Dette varierer veldig fra kvinne til kvinne og på hvilken måte hun ammer. En kvinne som bedriver selvregulert amming, ammer mye og ammer ofte vil utsette menstruasjonen sin lenger enn en kvinne som nattavvenner barnet fra brystet eller gir flaske i tillegg.

Om du praktiserer hva man kan kalle økologisk amming, det vil si amming på naturens premisser som beskrevet ovenfor, vil gjennomsnittet for mentruasjonens tilbakekomst være ved 14.6 måneder. De kvinnene som får tilbake mensstruasjonen tidlig, har en tendens til å ikke ha eggløsning de første syklusene, mens kvinner som får den tilbake senere mest sannsynlig vil ha en eggløsning før menstruasjonen begynner.

Tilbakevendende fruktbarhet

Når kvinnen igjen blir fruktbar, følger det ofte et visst mønster:

  1. Først har vi aktivitet i eggstokkene uten faktisk eggløsning, og vi har derfor ingen sjanse til å bli gravide igjen akkurat nå. Ofte resulterer dette i en menstruasjon, men ikke alltid.
  2. Deretter følger en eggløsning uten god nok lutealfase (lutealfasen er fasen fra eggløsning til menstruasjon, som blant annet skal forberede eggets implantasjon og svangerskapets utvikling – hvis livmorslimhinnen ikke blir tilstrekkelig forberedt mens egget vandrer fra eggstokk til livmor, er det liten sjanse for at egget skal feste seg selv om det ble befruktet).
  3. Den siste fasen er komplett eggløsning med lutealfase – og nå kan du bli gravid igjen om du ammer eller ei.

Tiden dette tar varierer for hver enkelt kvinne, men vanligvis vil du bruke lenger tid på å komme skikkelig i gang igjen hvis du fikk tilbake menstruasjonen tidlig.

Kilde:

Kellymom> Breastfeeding and fertility

4 kommentarer

  • Tara

    I det minste en grunn til å ikke bekymre seg nevneverdig over mangledne mens ca 13,5 mnd etter fødsel da, siden guttungen fortsatt ammes stort sett når han ber om det (bortsett fra de to dagene hver uke jeg jobber, da blir det mange timer uten amming…)

    Ellers var det kjent lesing, men likevel godt å lese. Jeg er så lei av de som hevder at amming ikke på noen måte er prevensjon… (som HS som lattermildt sa «amming er ikke prevensjon vet dere jenter» på 6 ukers barselsgruppekontroll…)
    .-= Tara´s last blog ..Slik gikk det ikke =-.

  • Tara

    I det minste en grunn til å ikke bekymre seg nevneverdig over mangledne mens ca 13,5 mnd etter fødsel da, siden guttungen fortsatt ammes stort sett når han ber om det (bortsett fra de to dagene hver uke jeg jobber, da blir det mange timer uten amming…)

    Ellers var det kjent lesing, men likevel godt å lese. Jeg er så lei av de som hevder at amming ikke på noen måte er prevensjon… (som HS som lattermildt sa «amming er ikke prevensjon vet dere jenter» på 6 ukers barselsgruppekontroll…)
    .-= Tara´s last blog ..Slik gikk det ikke =-.

  • Gjest

    En viktig tilleggsopplysning til dette er at så lenge intervallet mellom hver amming ikke overstiger 4 timer vil ammehormonene klare å undertrykke de hormonene i kroppen som trigger eggløsninga. Men om det går mer enn fire timer mellom to ammesekvenser, om så bare én eneste gang, så kan man ikke lenger stole på ammingen som eneste prevensjon!

    Dette betyr at selv om man fullammer, gir babyen fri tilgang til brystet og barnet er under 6 mnd, så må man altså være helt sikker på at barnet feks ikke har sovet mer enn fire timer mellom to nattamminger el. hvis man skal stole på denne metoden.

    Er annet ganske viktig element som er verdt å få med er at pumping av brystet ikke teller som en amming i denne sammenhengen ?

    Et tips for å følge med på syklusen og få et hint om når den er i ferd med å starte opp igjen er å sjekke livmorsekretet hver gang man er på toalettet. Livmorsekretet (også kalt utfloden) varierer med hormonpåvikning og tid i syklusen: I tiden før og under eggløsning blir sekretet tynt, liksom vandig og rikelig, med innslag av blankt slim som kan være strekkbart i ulik grad og som likner på eggehvitte. Sædcellenes levetid er absolutt lengst hvis de møter på dette slimet, derfor må kvinna regnes som superfertil så lenge det finnes til stede. Før man har fått tilbake mens etter fødsel betyr tilstedekomsten av slikt slim at kroppens hormoner forsøker å få i gang en eggløsning. (Ikke dermed sagt at den klarer det med en gang!)

    Mvh syklusnerd ?

  • Gjest

    -Det er forresten også kjekt å vite noe om dette dersom man ammer mye, ikke har fått mens tilbake etter fødsel, men ønsker å få i gang syklusen fordi man ønsker å bli gravid på nytt. Man kan nemlig fortsette å amme ganske mye og gjenvinne fertiliteten, man må bare passe på å ha noen lengre intervaller (som sagt: mer enn fire timer) så ofte som mulig mellom noen av ammingene. Når syklus først har kommet i gang forsvinner den ikke igjen som følge av hyppig amming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *