Giftig brystmelk? Hvordan eliminere giftstoffene i morsmelk

Morsmelk er et vidunderlig produkt, skapt av moren selv for å kunne gi barnet alle næringsstoffer det trenger de første månedene av livet. Men, for noen dager siden gikk seniorforsker Merete Eggesbø ut i klikk.no og fortalte at kvinner bare bør full amme sitt barn til 3mnds alder fordi morsmelk nå i disse dager inneholder store mengder giftstoffer. At morsmelken inneholder giftstoffer er helt rett. Giftstoffene kommer fra restprodukter fra blant annet kosmetikk, vaskemidler, sprøytemidler, medisiner og andre stoffer vi omgir oss med hver dag. I vår livsstil er dette noe vi ikke kan unngå. Og, hvis du prøver å unngå det får du det likevel i deg gjennom luften, vannet og omgivelsene. Dette er hovedgrunnen til at vi alle bør begynne å tenke over vår livsstil og forbruk av giftstoffer som blir igjen i naturen, og nå også bevist blir igjen i vår kropp og i den livsviktige melken til våre barn. Hvis alle prøver å eliminere giftstoffer blir vi utsatt for mindre risiko for dette.

l'appagamento - satisfaction
Creative Commons License photo credit: Matteo Bagnoli

Forsett med morsmelk – den er bedre for ditt barn

Uttalelsene om at mødre bare bør fullamme sitt barn i 3 mnd, mot dagens anbefalinger på 6 mnd holder ikke mål noen steder. Hva mener denne forskeren at vi skal gi til våre barn som tillegg når barnet er nådd tre måneder? I følge babymilkaction.org inneholder morsmelkerstatning giftstoffer, i andre versjoner enn i morsmelk. Det har blitt funnet rester av ftalater, bisfenol-A, aluminium og andre tunge metaller, genmodifiserte ingredienser, fytoøstrogener og bakterier.

Morsmelken inneholder alle næringsstoffene ditt barn trenger, i tillegg inneholder morsmelken hormoner som bla annet knytter barn og mor tettere sammen og hjelper morens psyke.

Klar for å bli gravid? Her er det du kan gjøre for å eliminere giftstoffer

Giftstoffer går i arv, og er påvist opptil tre generasjoner bak i tid. Det er blant annet funnet PCB i dagens barn, PCB er et stoff som ble forbudt på 70-tallet. Mange av giftstoffene kommer også i oss gjennom luften vi puster, maten vi spiser og vannet vi drikker. Men, det er tiltak du kan gjøre for å eliminere mengden giftstoffer i ditt barns melk.

Morsmelk fra vegetarianere og veganere viser mindre doser giftstoffer enn morsmelk fra kjøttspisere, denne informasjonen bekreftes gjennom flere studier:

  • For over 20 år siden ble bryst melk fra mange veganere analysert. Verdiene av 17 giftstoffer var betydelig lavere enn hos ikke-veganere.
  • Et par studier har linket regelmessig inntak av kjøtt, melkeprodukter og fisk til brystmelkinfeksjon.
  • På 1970 tallet viste en studie at sprøytemiddelnivået var langt lavere i bryst melk fra vegetarianske kvinner.

Denne informasjonen bør få alle til å tenke to ganger om å spise kjøttmat.
Plantebasert mat lagrer ikke sprøytemidler og andre giftstoffer, selv om det har blitt sprøytet, slik animalsk mat gjør. For å hindre giftstoffer bør man alltid kjøpe økologiske råvarer, og vaske dem godt. Ha frukten gjerne i vannbad med sitronolje/presset sitron i over natten for å eliminere giftstoffer.

SPIRULINA OG CHLORELLA

Spirulina og chlorella er to ferskvannsalger som oppfører seg noenlunde likt og har noenlunde samme egenskapene, næringsinnholdet i de to varierer både fra art og fra dyrkningssted. Disse to ferskvannsalgene gir deg de aller fleste næringsstoffer og er spesielt rik på klorofyll. Klorofyll i seg selv virker utrensende på kroppen, og disse algene kan derfor hjelpe deg å eliminere giftstoffer som sprøytemidler, miljøgifter, tungmetaller (f.eks. bly, kvikksølv, aluminium), kjemiske forureningskilder såsom DDT, pesticider, PCB’er og dioxiner. Absolutt verdt et forsøk, og du kan også risikere at du får økt velvære og energi på grunn av den utrensende effekten, og økte næringsinntaket.

Kilder: http://www.babymilkaction.org/resources/contaminants.html
http://www.detoxyourworld.com/acatalog/toxic_breastmilk.html

Denne artikkelen er skrevet av Anita som driver Økobutikken og Meditrina.no. Hun er en delvis hjemmemamma med utdannelse innenfor hudpleie, med fordypning i økologisk kosmetikk. Hun brenner for økologien og det naturlige.Én kommentar

  • Maria

    Da antar jeg at man bør unngå disse algene når man ammer, for ikke å øke dosen giftstoffer som utskilles?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *