20 måter du kan spare penger på
Ah, økonomi – hjemmemammaens største utfordring! For veldig mange av oss merkes det godt at vi ikke lenger er en to-inntektsfamilie samtidig som vi tross alt har fått en ny munn (eller til og med enda fler) å mette, og det krever sin kvinne å veie opp for dette økonomiske tapet. Heldigvis er det mange måter man kan spare penger på, ved å gjøre ganske enkle grep i hverdagsøkonomien. Hver og en av disse tingene utgjør kanskje ikke så mye i seg selv, men samlet sett kan det faktisk bli en del ut av det. Her får du noen tips som kanskje kan inspirere deg litt!
1. Foreta et fryserdykk fra tid til annen
Hvis du er som meg, så har du fryseren full ymse middagsrester og planlagte middager det aldri ble noe av fordi svigermor inviterte på pizza, og antagelig har du også både grønnsaker, hermetikk og tørrvarer stablet opp i hyller og skap. Jeg skal vedde på at du klarer å lage noen middager ut av dette, og dermed kan du la være å bruke alle de pengene på enda mere mat. Det skader ikke å fryse ned ting, så langt der i fra (se neste punkt), men hvor utrolig kjipt ville det ikke vært om strømmen gikk og fryseren defrostet seg selv på egenhånd før du fikk brukt det opp?
2. Bruk fryseren for hva den er verdt
Av og til dukker det opp knallgode tilbud på kjøttvarer, brød og så videre. Det er da du skal være der og hamstre inn. Gjør det også til en god vane å fryse ned middagsrester isteden for å kaste det – lapskaus gjør seg for eksempel veldig godt i opptint tilstand, og kan være akkurat det som redder middagen en måned dere har litt dårligere råd. Hvorfor ikke koke opp en ekstra kjele når du først er i gang?
3. Revurder mobilregningen
Da jeg byttet mobilselskap fikk jeg meg en aldri så god latter: jeg hadde redusert regningen med langt over halvparten – nå betaler jeg faktisk bare det jeg ellers ville betalt i abonnementspris hos den forrige leverandøren! Sjekk Telepriser.no og se om ikke du kan gjøre det litt billigere for deg selv du også!
4. Revurder TV-kanalene
Hvor mange av kanalene du har nå har du glede av? Hvor ofte har du faktisk tid til å se på TV i det hele tatt? Kan du leve uten noen av dem, og er det mulig å gå ned til en billigere pakke? Gjør det!
5. Skriv en handleliste
Når du skal ut og handle, så må det være godt planlagt. Sjansen for at du virrer rundt og tenker at du kanskje skulle ha det og det til middag og antagelig trenger sånn og slik er rimelig stor hvis du ikke har en meny med tilhørende handleliste, og da ender du gjerne opp med halvkvedede viser og et skap fullt av mat du ikke bruker. Sett opp en meny før du drar, så vet du hva du skal ha. Og lukk øynene for alt det andre – du TRENGER ikke den DVDen, gjør du vel?
6. Gjenoppdag garderoben din
Du har aldri noe å ha på deg, du heller? Kjenner til det! Men nå har jeg en utfordring til deg: gå på jakt dypt nedi garderoben din, og se på den med nye øyne! Har du noe der som bare trenger en oppfriskning i form av en ny farge? Kjøp tekstilfarge og sett i gang! Er det noe som trenger å repareres? Gjør det! Og de tingene som er for små eller helt ødelagt… se om ikke du kan redesigne dem til noe annet! Inne på tøybleie-forumet nå nettopp var det en som sydde om ullgenseren sin til en fin ullbukse til datteren, og den vil hun kunne bruke i lang tid fremover. God som ny!
7. Planlegg gavene
Skaff deg en oversikt over hvem som har bursdag når, og planlegg i god tid. Alternativt kan du også bare begynne å strikke, hekle eller sy potensielle gaver når du har tid og mulighet, så slipper du å bruke masse tid, krefter og penger på det rett før dagen opprinner eller julaften står for døra – du kan rett og slett bare gå inn i lageret og finne en passende gave. Akkurat nå har jeg for eksempel et par ferdigstrikkede pulsvanter i alpakkaull liggende i en pose. Jeg vet ikke hvem som skal få dem ennå, men når jeg vet det så kan jeg bare feste tråder og kanskje pynte med noe jeg vet vedkommende kommer til å like. De kostet veldig lite i materialer, jeg brukte ikke så lang tid selve grovarbeidet, men vedkommende som skal få dem vil forhåpentligvis sette pris på noe som er hjemmelaget og etterhvert også spesialdesignet.
8. Pass på strømregningen
I disse beinkalde tider går strømmen så det suser etter. Nå kan være et godt tidspunkt å slukke lyset i rom du ikke bruker, gå over til sparelyspærer – og kanskje til og med innføre koselige og varmende stearinlys om kvelden. Det er uansett mye mer avslappende enn elektrisk lys, ikke sant?
9. Utnytt ressursene
Tenk deg om tre ganger før du kaster ting. Klær kan, som jeg nevnte, få nytt liv ved redesign og omsøm, mat kan fryses ned og brukes en annen dag, og du kan også smelte om stearinlys-stumpene dine og lage nye. Da trenger du bare en kjele med varmt vann og en veke, så er du i gang! Dette kan være en fin og lærerik aktivitet hvis du har litt større unger også – jeg husker fortsatt at vi gjorde det på barneskolen en gang, så det må ha vært kjempegøy!
10. Lær ungene å være kreative
Ferdigproduserte leker kan faktisk hemme barns kreativitet, fordi de er hva de er og kan ikke så lett forvandles til noe annet. Men kreativ aktivitet er en annen historie! En pappeske kan jo være alt fra fjell til knekkebrød, og gjett om det er gøy å gjemme seg i den! Da min datter fylte et år kjøpte jeg en brio-trille til henne. Den nektet hun selvsagt å leke med. Men pappesken? Det var det fineste hun fikk til hele bursdagen, uten tvil. Det dyre som var inni kunne jeg bare spart meg for.
11. Smør niste
Om du og familien skal på en lengre kjøretur, kan du spare ganske mye på å ta med mat isteden for å stoppe på en bensinstasjon for å kjøpe tre ostepølser i brød med tilhørende brus – tro meg. En enkel matpakke gjør nytten, og du kan også bake opp fylte horn til sånne dager. De holder seg godt selv i en varm bil, kan nytes varme som kalde og er enkelt å spise i farta uten for mye gris.
12. Planlegg middagene i forhold til hverandre
Hvis du vet at onsdag blir en travel dag, så kan du lage en dobbel middag på tirsdag. Lapskaus er igjen et supert alternativ, eller du kan lage en stor panne med pizza som du bare varmer opp igjen dagen etter. Det samme gjelder for råvarene – det er dumt å kjøpe en stor (og dyr!) pakke med reven ost hvis du bare skal bruke halvparten og la resten bli sur. Finn noe annet du kan bruke ost på!
13. Kvitt deg med uvanene
Har du dårlig råd, så har du nå en kjempegod motivasjon for å kutte ut alle unødvendige og skadelige ting som for eksempel røyk, godteri og brus. Det er mange forskjellige måter å komme gjennom dette på, og selv om jeg ikke skal påstå at det er lett, så er det antagelig ikke så vanskelig som du tror heller. Jeg vet ikke hvor mye en tipakning koster lenger, for det er noen år siden jeg sluttet nå, men jeg skal garantere deg at du vil spare tusenlapper ganske fort.
14. Kutt reklamen
Du har ikke råd til å bruke de pengene reklamelagerne vil at du skal likevel, så hvorfor engang gidde å lese dem? Posthuset har lapper du kan klistre på postkassen for å slippe å få alt servert der, og du kan reservere deg mot telefonsalg og reklame på Brønnøysundregisteret.
15. Sett deg små mål
Konkurrer litt med deg selv, og sett deg små mål underveis. Det vil gjøre underverker for fokuset ditt, og vil kanskje spare deg noen kroner også. Hva om du bestemmer deg for at du bare skal ha et visst antall tomflasker i huset innen måneden er omme – og at du neste måned skal ha slått din egen rekord?
16. Sett såpeskapet ditt på slankekur
Du trenger antagelig ikke halvparten av det som står der likevel – du kommer nemlig langt med et eneste rengjøringsmiddel, eddik og bakepulver! Vinduene og kjøkkenvasken din vil skinne som aldri før om du pusser dem med en eddikoppløsning, og du kan ta gulvvaskemiddelet og tynne ut i en sprayflaske med vann. Det sparer både penger og miljø!
17. Gå vintage!
Den siste trenden her til lands såvel som i New York, er vintage. Du er med andre ord helt i skuddet hvis du kjøper brukt, og du kan spare ganske mye penger på å gjøre innkjøpene dine på Finn.no, eBay og brukthandler! Dessuten kan det godt hende familie og venner har for eksempel tripptrappstoler, barnesenger og hva du nå måtte trenge til arvingen din gjemt bort på loft og i kjeller.
18. Bruk tøybleier
Hvis du har bleiebarn, kan du også spare en del på å bruke tøybleier fremfor engangsbleier. Det finnes mange forskjellige slag til forskjellige prisklasser, og du kan også sy dem selv og spare enda mer på den måten. Det koster litt mer akkurat der og da, men dette er penger du sparer fort inn igjen – hva med å ønske deg bleier i barsel- og jule/bursdagsgaver? Da har du jo virkelig fått muligheten til å spare penger, i og med at hele bleieutgiften forsvinner fra budsjettet ditt!
19. Bruk alternativ menstruasjonsbeskyttelse
En Mooncup koster deg ca 200 kroner, og den har du i mange, mange år. Dermed sparer du hele utgiften på bind og tamponger for alle disse årene, og til sammen blir det fort en del penger. Du kan også kjøpe eller sy tøybind selv, og bruke på samme måte som barnet ditt ville brukt tøybleier – bruk dem, vask dem, tørk dem og bruk dem igjen og igjen og igjen. Penger spart også der.
20. Dyrk grønnsakene dine selv
Tenk om du, hele sommerhalvåret, kunne holde dere med gulrøtter, poteter, squash, tomater og andre ting som naturlig hører hjemme på matbordet ditt? Det kan du hvis du begynner å planlegge nå. Mye av dette skal såes og plantes om noen få måneder, så du rekker fortsatt å kjøpe deg frø og bestemme hvor hagen din skal ligge. En enkel gulrot koster kanskje ikke så mye i butikken, men i løpet av noen måneder blir det gjerne litt penger ut av det likevel. Og tenk bare på hvor mye fint du kan lære barna om naturen hvis de får være med på dette!
Inspirasjonskilde:
Cindy’s Porch> Start Saving Again!
Første gang publisert 26.02.09
3 kommentarer
eva
Hei, mange gode tips her. Som tobarnsmor kan man spare mye på redesign/kreative løsninger og fornuftige innkjøp av tilbudsvarer.
Fulgte godt med i tilbudsavisene – for å planlegge innkjøp. Alltid greit å ha noe på lur.
Ble lei allt papiret og utdaterte tilbudsaviser, eller at jeg ikke fikk dem. Bestemte meg da for å lage en praktisk og miljøvennlig portal som samlet alle tilbudene på et sted. resultatet ser du på http://www.tilbudsweb.no det er kanskje fler som vil ha glede av tjenesten?
Fru Jacobsen - Mitt herlige mammaliv
Mye bra tips her som jeg bruker aktivt, og til barna elsker jeg å arve, så vi sparer en del der også 🙂
Helene
Jeg og mannen min ble enige om en ting her om dagen: Vi skal ta en Sverige tur en gang i mnd. Maten er blitt dyrere etter nyttår, og f.eks Lørdagsgodtet til ungene koster mer enn noen gang. Så da skal vi skrive en liste og kjøpe det vi kan (ta fergen fra Sandefjord er billig)