Slik bygger du opp barnas immunforsvar

Svineinfluensaen er over oss, og i tillegg er det forkjølelses- og influensasesong fra før. Debatten raser om man skal vaksinere seg eller ikke, og mange er usikre på hva man skal velge. Det eneste vi vet med 100% sikkerhet, er at vi ønsker å beskytte ungene våre fra alt vondt, og uansett hva du velger for deg og dine:

Her har du noen enkle tips som kan styrke dine barns immunforsvar!

Vidunderhonning

Honning på maten er kanskje søtt og klissete, og kanskje noe man helst unngår å servere barna på grunn av sukkerinnholdet, men i disse influensatider kan det være greit å gjøre noen unntak likevel. Faktisk er det sånn at honning har en hel rekke gode egenskaper på helsen vår, som vi bør få med oss akkurat nå.

For det første er honning et naturlig antibiotikum, og undersøkelser utført av Ullevål universitetssykehus har faktisk vist at en sterilisert utgave av norsk skogshonning kan drepe gule stafylokokker dersom den smøres direkte på infiserte sår. Dette gjelder til og med for antibiotikaresistente bakterier.

I tillegg viser amerikansk forskning at honning har en bedre effekt på hoste enn hva hostesaft har.

Det viste seg at honningen gav best resultater over hele linja, og hjalp vesentlig mer enn både hostemiksturen og ingen behandling. De som hadde fått honning slapp unna med færre og mindre plagsomme hosterier, og både foreldrene og de håpefulle sov bedre. Forskning.no

Undersøkelser tyder også på at den hjelper immunforsvaret med å lage antistoffer, noe som er av avgjørende betydning når det kommer til å bekjempe sykdom og holde seg frisk. Dessuten anslår forskere at dersom vi bytter ut kunstige søtningsmidler med honning, så vil vi få et styrket antioksidantforsvar og dermed også bedre helse på den måten.

Om du er bekymret for sukkerinnholdet, så er det kanskje beroligende å høre at honningen inneholder store mengder med fruktose, som ikke er like slemt mot blodsukkeret som det sukrose er. Men pass likevel på, for barn under 12 måneder skal ikke ha honning  da den kan føre til bakterieinfeksjon hos så små barn. Vær også oppmerksom på at man kan reagere allergisk mot honning, på samme måte som andre naturprodukter, slik at det kan være fornuftig å holde tilbake dersom barnet ditt har allergi mot andre ting.

C-vitamin nødvendig for immunforsvaret

Er det noe immunforsvaret vårt trenger for å fungere skikkelig, så er det vitamin C.  Medisinen har enda et lite stykke igjen før vi kan si at vi vet alt om hvordan immunsystemet fungerer, men undersøkelser har vist at tilskudd av vitamin C også økte forekomsten av IgA og IgM i blodet, samt C3 som også er et viktig komponent. IgA finnes oftest rundt kroppens åpninger, klar for å gå til forsvar og angripe bakterier og virus som forsøker å komme inn, mens IgM er de første cellene som aktiveres om noen likevel skulle klare det. De varsler også resten av immunforsvaret om invasjonen, for å få assistanse raskest mulig. C3 på sin side er en av 9 mindre komponenter, og spiller også en viktig rolle når det gjelder å kvitte seg med fremmedlegemer.

C-vitamin er et vannløselig vitamin, og kroppen vår lager det ikke selv. Det må derfor tilføres utenfra, og det skylles ut når vi er ferdige med det. Det er derfor ingen sjanse for å bli forgiftet, så det er bare å spise så mye C-vitaminrik mat man bare kan.

Vær dog oppmerksom på at syntetisk c-vitamin (altså i pilleform) kan forårsake hjertelidelser hos diabetikere. Dette gjelder ikke naturlige c-vitaminer, og bygger opp om teorien at syntetiske vitaminer aldri kan erstatte de naturlige. Det diskuteres forøvrig også hvorvidt syntetiske vitaminer tas like godt opp av kroppen som de naturlige.

Noen triks

I tillegg til å sørge for et jevnt over fornuftig kosthold, kan disse triksene gjøre at du får i familien litt ekstra beskyttelse:

  • Paprika som snacks eller brødskivepynt (1-2  røde ringer dekker faktisk dagbehovet!). Har du pizza på menyen, så bruk ekstra paprika, og gjerne også hvitløk som også inneholder c-vitamin og i tillegg er virus- og bakteriehemmende.
  • Solbærsaft, varm eller kald. Eller hva med litt solbærsirup på vaniljeisen? Solbær er svært rike på både C-vitaminer og antioksidanter – og de har også vist seg å ha influensahemmende egenskaper, så her er det bare å kjøre på!
  • Ha lapskaus til middag! Da får du blant annet med deg kålrot, som er en god c-vitaminkilde, samt mange andre viktige næringsstoffer.
  • Server tyttebær til kjøttmiddagen. De er antioksidanter, og inneholder også c-vitaminer som er gode å ha med seg akkurat nå. Kanskje ungene vil sette pris på trollkrem til dessert også?
  • Server grønnsaker med dipp som ekstra snacks til hele familien. Med litt hvitløk i dippen blir det ekstra beskyttende og immunforsvarsvennlig.
  • Ha alltid et fruktfat eller to fremme og lett tilgjengelig. Sitrusfrukter er et must i disse tider.
  • Om du ammer, så amm så mye du kan. Morsmelk inneholder store mengder hvite blodceller som vil gå direkte inn og beskytte ungen din. Immunforsvaret ditt jobber faktisk for dere begge!

Har du gode tips til  hvordan man kan booste immunforsvaret? Del dem gjerne i kommentarfeltet!



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *