Planlagt, rengjort og tilrettelagt

Har du noengang kjent på følelsen av å være totalt overveldet av rot og utsatte husarbeidsoppgaver, uten å ha den fjerneste idé om hvor du skal begynne eller hvordan du skal gripe ting an for å komme ovenpå igjen? Det er mange av oss! Løsningen er dog enklere enn du tror. Med mindre du er en av dem som kan gå på autopilot og likevel få alt husarbeidet gjort, så trenger du nemlig en skikkelig plan. Her får du oppskriften!

Det første du trenger, er en oversikt over ting du skulle ønske du en gang fikk gjort. Åpne et nytt dokument i Word eller sett deg godt tilrette i sofaen med blanke ark og fylt kulepenn, og skriv ned alt sammen på en liste. Ikke tenk så mye på hvordan eller når du eentlig skal rekke å gjøre alt dette nå – bare skriv. Få med deg alt inkludert vår- og julerengjøring, vindusvasking og støvtørking.

Deretter tar du et nytt ark eller worddokument – eller du kan laste ned et skjema for rengjøringsplan fra denne siden. Nå skal du dele inn alle punktene på lista di og plassere dem under overskriftene:

– ukentlig
– annenhver uke
– månedlig
– hvert kvartal
– hvert halvår
– årlig

Her har du et eksempel for å hjelpe deg litt i gang:

Ukentlig:

vaske gulv
tørke støv
vaske bad

Annenhver uke:

skifte på sengene

Månedlig:

støvsuge sofa
vaske kjøleskap

Hvert kvartal:

vaske vinduer
rydde kjøkkenskap
bytte tannbørster
vaske sofaputer

Hvert halvår:

rydde i klesskapet
vaske gardiner

Årlig:

vaske tak og vegger
rydde i boder og garasje
rengjøre sofa skikkelig
vaske overmadrass, puter og dyner

…og slik får du faktisk gjennomført den

Nå har du en flott plan, som sikkert tar seg godt ut på kjøleskapdøra di. Men det kreves jo også at setter den ut i livet, og det er her du kanskje også trenger en kalender. Da har du en hel rekke forskjellige valgmuligheter. Du kan opprette en Google Kalender, som er en internetbasert tjeneste. Da kan du (og andre spesielt inviterte) full tilgang til den fra enhver datamaskin med internetoppkobling. Du kan også gjøre det på gamlemåten og kjøpe deg en almanakk – Hjemmemamma.com anbefaler spesielt Mom’s Plan-it fra Calendars.com. Hvis du føler deg kreativ, så kan du dessuten lage en selv, som du henger opp der det måtte passe. Det viktigste er at du faktisk vil bruke den!

I denne kalenderen skal du nemlig lage avtaler med deg selv. For hver uke skal du skrive opp det du har tenkt å gjøre ukentlig. En gang i måneden, la oss si den 1., skriver du inn det du skal gjøre denne måneden – og så videre. Da vet du nemlig hva du har å forholde deg til når du planlegger resten av uka di, og du kan lett sette en hake ved siden av oppgaven når den er ferdig utført – så ser du hvor flink du har vært også!

Men ikke vær perfeksjonist

Likevel er det viktig at du ikke brenner deg helt ut. Så lenge du bor i et levende hjem sammen med minst like levende barn, så behøver du strengt tatt ikke å ha et utstillingshjem. Antagelig er det lite som tyder på at Bolig Pluss vil stå på døra i morra for å lage en fotoreportasje, så du kan trygt senke skuldrene litt og bruke vinduspussetiden sammen med barna dine hvis det tilfeldigvis er et strålende vannpytteplaskevær ute akkurat da!

Det viktigste er nemlig at du skaper et godt hjem – og ikke nødvendigvis et prikkfritt et!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *