Brannvern for småbarnsforeldre

I disse dager tennes tusen julelys, og selv om dette er veldig koselig og stemningsfullt er det også viktig å ha respekt for ilden. 2008 har vært det verste brannåret på nesten 20 år, og alt for mange liv har gått tapt til flammene. Ikke la det bli deg og dine. Ta brannvernet på alvor denne julen.

Sjekk sikkerheten

Det første du bør gjøre, er å gå gjennom utstyret. Bytt alle batterier i alle røykvarslere, og sørg for at disse er plassert hensiktsmessig rundt i huset. Har du ingen, så skaff deg noen. Brigadesjef Håvard Bakken i Oslo brannvesen sier følgende til VG i dag:

– Vi vet at røykvarslere redder liv, og jeg vil anbefale alle som ikke har det om å skaffe seg det i dag. Minst én, gjerne en på hvert soverom og en i hvert fellesrom som stue og gang. Sørg for at du hører brannvarslere i alle rom, råder Bakken.

Videre bør det være brannslukkere i kort rekkevidde fra steder det naturlig vil kunne oppstå branner, som ved kjøkken og peis. Dessuten kan det være greit å tenke på at en sånn kan være det som gjør det mulig komme deg ut hvis huset er overtent, så det kan være smart å plassere en i nærheten av gangen også. Brannslukkerne skal også sjekkes regelmessig for å passe på at de ikke har gått ut på dato, og de skal snus på med jevne mellomrom for vedlikehold.

Dersom du har flere etasjer, skal det være mulig å komme seg i sikkerhet ut gjennom vinduet. Om det ikke er brannstige montert på husveggen, må du sørge for at det finnes et branntau du kan fire deg ned i. Dersom du har små barn er det heller ikke så dumt om du sørger for å ha en ringslynge liggende på barnerommet, slik at du kan binde fast ungen trygt inntil deg og samtidig ha hendene frie dersom du plutselig må evakuere.

Vær forberedt

Det er ikke ofte jeg velger å være personlig på denne bloggen, men denne gangen gjør jeg et unntak. En av brannene dette året rammet nemlig min egen familie. Alle kom heldigvis fra det med livet i behold, men far i huset hadde omkommet bare noen få uker før huset brant ned. Til alt hell var alle videoer samlet på ett sted, sånn at mor rakk å få med seg i alle fall noen av minnene fra barna var små og pappa levde. Det er forferdelig trist å miste alt på én natt og noe er rett og slett uerstattelig – så sørg for at du vet hva som er viktig og hvor du finner det sånn at du bare kan rive det med deg og løpe!

Bilder kan du for eksempel legge inn i en blogg eller på FotoKnudsen sånn at du når som helst kan hente dem ut igjen bare du har en maskin med tilgang på internet, og verdipapirer kan oppbevares i en brannsikker safe eller til og med i banken. Ting av sentimental verdi kan du legge i en eske som du alltid oppbevarer på samme sted.

Hvis huset ditt brenner ned, så har du også litt flere problemstillinger å håndtere. For det første er det ikke sikkert at du rekker å kle på verken deg eller ungene, så det kan være greit å ha et klesskift til hver eller i det minste noen ulltepper liggende i bagasjerommet på bilen. Her kan du også legge igjen en utdatert mobiltelefon sånn i krisetilfelle. Har du en nabo eller et familiemedlem i nærheten, bør du legge igjen en reservenøkkel hos dem, sånn at du faktisk har tilgang på bilen selv om nøklene har brent inne.

Forbered barna

Det er ikke meningen du skal skremme vettet av ungene dine, men det er viktig at du forbereder dem på hva som vil skje hvis det skulle begynne å brenne. En barnehage er pålagt minst én brannøvelse i året, men det er også en svært god idé å trene på dette hjemme. Snakk med ungene på forhånd, og legg gjerne en plan sammen med dem. La dem være med på å velge et fast møtested for hele familien, og la brannalarmen gå. De første gangene kan det være greit om de vet om det på forhånd, men etterhvert kan du gjerne også prøve å bare sette den i gang uten at de vet det. Desto flere ganger de trener på å gå til møtestedet, desto bedre er det. Hagen ser ganske sikkert annerledes ut den dagen det virkelig gjelder, så desto mer de kan gå på autopilot desto bedre er det. Dette er også en trygghet for deg dersom de oppholder seg i en del av huset du ikke har umiddelbar tilgang på på grunn av flammene – så lenge de klarer å komme seg ut et vindu, så vil de vite hvor de finner deg.

Tren også på de viktige numrene og hvordan en krisesamtale vil forløpe. Nummeret til brannvakta er 110, og navn, adresse og tilstandsrapport kan være greit å opplyse om. Det kan være nettopp din unge som redder liv hvis dette er godt innarbeidet, og den beste måten å gjøre dette på er gjennom lek. La ham slå nummeret på en leketelefon, mens du sitter i andre enden og leker brannmann!

Kanskje er det mange i disse dager som har sett på nyhetene eller sett bilder i avisene, og det hvis barnet ditt viser tegn på bekymring eller til og med angst i forhold til dette, så sett deg gjerne ned og snakk med ham om det. Fortell ham at du skal gjøre alt du kan for at han skal være trygg, og at dere sammen kan finne ut av hvordan dere kan passe på så sånt aldri skjer med dere.

Vær smart. Aldri forlat et rom med brennende lys, pass på at lysmansjetter ikke er lett antennelige, slukk lysene før de brenner helt ned, sett dem langt unna gardinene – og sørg for at du også forteller barna dine hvorfor.

Ha en trygg julefeiring, og del gjerne dine egne tips i kommentarfeltet – kanskje de vil utgjøre en større forskjell enn du tror!

Nyttige ressurser for barna:

Brannvernuka 2008> Brannøvelse i hjemmet
Norsk brannvernforening> Barnas brannskole
Dit Brandblad (dansk)



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *