Lage eventyrbok med bilder

Dette er en spennende aktivitet for ett eller flere barn sammen med en voksen, som det kan komme voldsomt mye god latter ut av.
Man trenger:

  • Litt stiv papp
  • Tegneark
  • Fargestifter / maleutstyr
  • Lim til å feste bildene med
  • Hullmaskin
  • Litt garn eller et bånd (eventuelt plastlommer og ringperm)

Først må man lage en historie.

Ta utgangspunkt i en enkel setning, gjerne basert på noe dere nettopp har opplevd sammen, en film dere har sett eller en bok dere har lest. La oss si at dere hilste på en sau da dere gikk tur tidligere som et eksempel. Setningen kan da være noe slikt som:

Det var en gang en sau som var så varm i all ulla si.

De neste setningene diktes opp av barnet (eller barna etter tur), og med litt voksenhjelp når alt går i stå kan historien bli ganske så fornøyelig. Husk penn og papir, eventuelt en båndopptager!

Dette er et eksempel på et eventyr, laget av en gruppe fireåringer som hadde sau som tema i barnehagen:

Det var en gang en sau…

..med ull, som en bonde klipte ulla til å sy med. Sauen spiser gress med tiss og bæsj på og litt ketsjup med masse salt. Bonden bruker ulla til å strikke ting med.

Sauen ble dårlig. Han ble blå på ulla si og spiste tre med masse salt i magen. Han skulle sove i sofaen og ha lue på, og votter og hansker og støvler.

Sauen var så flink at han fikk diplom. Han spiste gress, men så kom det et menneske og sa at han måtte komme inn i stallen. Der spiste han litt ull av seg selv med litt masse promp på. Han spiste en edderkopp, og så prompa spinn ut av munnen og satt seg fast i gutten sitt øye – og så datt han ned på steinen!

Da fikk sauen vondt på hodet. Han måtte si dumming til dustesteinen og hjem til mamma’n sin og si unnskyld. Og så sa han til bonden at han skulle få sutte på magen til mamma’n sin. Da spiste han litt bæsj og kom til mamma’n og sa unnskyld.

Etterpå gikk de ned til vannet, lagde en drage og spiste litt gress før de lagde en båt og seilte langt av gårde utpå vannet helt til de kom til et annet land. Der gikk de en tur og bæsja på hullet sitt. Og så datt de ned i hullet, og bonden deres kom for å hjelpe dem.

Så seilte de langt av gårde og tilbake til bondens hus. Der reiste de opp i et tre og hoppa ned i hodet på et menneske, og gikk inn i skapet etterpå. Så reiste de til et annet land igjen, og det var Amerika. Der måtte de spise litt is og så prompa dem litt, og så reiste de tilbake igjen. Der klatra de opp i et tre og hoppa ned og prompa på et menneske.

Snipp, snapp snute – så var eventyret om sauen ute!

Ingen lager humor for fireåringer som fireåringene selv gjør, det er helt sikkert! Og la du merke til hvor mye faktakunnskap de klarte å flette inn?

Når man så har historien klar, er det på tide å ta frem tegnesakene. Nå skal det nemlig illustreres! Les historien høyt, og forsøk å finn ut sammen hva dere skal tegne. Etterpå kan det tegnes og males i vilden sky, før boken skal settes sammen.

Dette kan gjøres for hånd, ved å skrive historien i passe lange avsnitt opp på ark, og lime tegningen under eller på siden av teksten, eller det kan gjøres på data ved hjelp av tekstredigering og scannede bilder.

Uansett kan det være lurt å lage litt tykke sider i boka, slik at den ikke skal gå i stykker så fort. Denne boka ble nemlig flittig lest i barnehagen i mange uker etterpå, for ungene var jo så stolte over mesterverket sitt! Eventuelt kan man også laminere hvert enkelt ark dersom man har tilgang til lamineringsmaskin, før man lager hull i dem og binder dem sammen med litt garn eller et bånd av noe slag, eller man kan sette dem inn i plastmapper og ringperm.

Morsomt for ungene der og da, og morsomt å beholde som et lite minne for mamma. Kanskje det vil være en kjempefin gave til bestemor også?Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *